Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak wytargować dobra cene za apartament!!!

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bobi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobi » 24.06.2006 17:36

Wybieram sie 3 raz do Cro.Nigdy nie targowałem sie o apartamenty.
Moze kto sie podzieli doswiadczeniami:)
:)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 24.06.2006 17:59

Bobi jak masz piękną połowę to ją wytycz do tego celu... :D
Urok osobisty działa:)
roj29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roj29 » 24.06.2006 18:21

Najlepiej nauczyć się paru słówek. Polecam Akademię Języka Chorwackiego

forum/viewtopic.php?p=141662

Nie wiem czy dobrze napiszę.
To je preskupo. Gdy nam się cena nie podoba :lol:

Pozdrawiam Cię Madzia serdecznie. Hvala lijepa za kwterę dla mojej siostry. Bok
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 24.06.2006 18:49

Hvala Roj :D
Drago mi je..
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.06.2006 10:00

bobi napisał(a):Wybieram sie 3 raz do Cro.Nigdy nie targowałem sie o apartamenty.

I tak trzymaj. Nie ma sensu, za kilka euro robić z siebie "dziwnego człowieka". Ja równiez nigdy takich rzeczy nie robiłem. Jeżeli jest za drogo, to po prostu dziękujesz i szukasz dalej.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 27.06.2006 12:59

Madziu masz racje!!!
Ja z racji swojej pracy biorę udział w wielu negocjacjach.
Ale moja lepsza połowa bije mnie w tym na głowę 3 lata temu, jadąc jak zwykle w ciemo oglądamy apartament, a ona po prosu pieje z zachwytu, cały czas powtarzając to jest super....
Na końcu przychodzi pytanie o cenę, pani Milenka (teraz już nasza przyjaciółka podaje cenę), a moja lepsza połowa siada na krześle obejmuje się za głowę i prawie że nie płaczę, do diś to pamiętam Mileka była tak przejęta że o ile pamiętam zjechała z ceny o 30%.
Ja bym na tak sztański i ryzykowny pomysł nie wpadł.
Potem Milenka ze smiechem mówiła, że nigdy nie widziała tak targującej się osoby.
A generalnie , jeśli ćoś CI odpowiada to bierz, jeśli nie to szukaj nastepnego. Powodzenia.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 27.06.2006 13:49

Targować lepiej jest rano niż wieczór. W niedziele powinno też lepiej pójść niż w sobotę.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.06.2006 15:42

daisykf napisał(a):Madziu masz racje!!!
Ale moja lepsza połowa bije mnie w tym na głowę 3 lata temu, jadąc jak zwykle w ciemo oglądamy apartament, a ona po prosu pieje z zachwytu, cały czas powtarzając to jest super....
Na końcu przychodzi pytanie o cenę, pani Milenka (teraz już nasza przyjaciółka podaje cenę), a moja lepsza połowa siada na krześle obejmuje się za głowę i prawie że nie płaczę, do diś to pamiętam Mileka była tak przejęta że o ile pamiętam zjechała z ceny o 30%.
Potem Milenka ze smiechem mówiła, że nigdy nie widziała tak targującej się osoby.
A generalnie , jeśli ćoś CI odpowiada to bierz, jeśli nie to szukaj nastepnego. Powodzenia.

Bardzo żałosne.
ilusil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilusil » 27.06.2006 18:16

Bardzo żałosne.

:roll: kazdy ma swoj sposob... jak miaszkałam w chorwacji to zauwazyłam ze u nich wszyscy sie targuja, tam gdzie mozna, na bazarach.. i np. na kwaterach. Wydaje mi sie wrecz, ze jesli sie nie targujesz to troche mniej cie szanuja...

a dla mnie dobre targowanie, to takie po ktorym obie strony sa zadowolone, sprzedajacy i kupujacy... w koncu jesli ktos ci spuszcza z ceny na apartamencie, to znaczy ze moze, i ze i tak na tym zarabia, a jak by nie mogł to by powiedział nie!! a tak jest wilk syty i owca cała - ty nie tracisz na budzecie, a gospodarz zarabia

:wink:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 27.06.2006 19:59

woka napisał(a):

Bardzo żałosne.

Zniżając sie do tego poziomu można napisać Woka-Wywłoka, ale co to wnosi, pewnie nic.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.06.2006 08:23

ilusil napisał(a):
Bardzo żałosne.

:roll: kazdy ma swoj sposob... jak miaszkałam w chorwacji to zauwazyłam ze u nich wszyscy sie targuja, tam gdzie mozna, na bazarach.. i np. na kwaterach. Wydaje mi sie wrecz, ze jesli sie nie targujesz to troche mniej cie szanuja...

Tu się nie zgodzę... To nie kraj arabski, gdzie targowanie się jest podstawą handlu. Ja tam nie widzę, żeby Chorwaci targowali się w sklepie o kilo ziemniaków. Co innego negocjacje w wielkim biznesie ;) Nie jest to żaden chorwacki obyczaj - raczej tylko konieczność dla tych, którzy mają mniejszy popyt na swoje apartmany.
No i nie Chorwacji targują się "na kwaterach", tylko Ci, którzy tych kwater szukają. Potargowac się o cenę apartamentów zawsze można - raz trafisz tak, że zbijesz cenę, bo właściciel chce już iść oglądać TV i chce Cię mieć "z głowy", a raz trafisz tak, że właściciel wyśle Cię do diabła za brak szacunku do jego pracy.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.06.2006 08:40

daisykf napisał(a):
woka napisał(a):

Bardzo żałosne.

Zniżając sie do tego poziomu można napisać Woka-Wywłoka, ale co to wnosi, pewnie nic.

Masz rację, dla mnie nic nie wniosło, może dla Ciebie a raczej dla Was. Proszę tego nie odczytać źle. Pozdrawiam.
Marisa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marisa » 28.06.2006 09:07

woka napisał(a):
bobi napisał(a):Wybieram sie 3 raz do Cro.Nigdy nie targowałem sie o apartamenty.

I tak trzymaj. Nie ma sensu, za kilka euro robić z siebie "dziwnego człowieka". Ja równiez nigdy takich rzeczy nie robiłem. Jeżeli jest za drogo, to po prostu dziękujesz i szukasz dalej.

Też tak uważam ale mój mąż nie byłby sobą gdyby czegoś nie utargował.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 28.06.2006 09:20

nic dziwnego ani zalosnego w targowaniu nie widze, przeciez to tylko propozycja...
z wynajeciem aprtamentu czy pokoju uwazam, ze jest podobnie jak ze sprzedaza samochodu, przewaznie na poczatku proponuje sie cene ciut wyzsza, wlasnie po to, zeby byl margines do pertaktacji i pewnie duzo kwaterodawcow takze swoja cene troszke winduje., pozatym dochodzi do tego jescze dlugosc pobytu oraz termin, im dluzszy termin to wlasciciel powinien opuscic cene, bo przeciez juz ma z glowy martwienie sie o nastepnych, albo np w polowie wrzesnia powinien sie cieszyc, ze ktos wogole przyjechal, w inny mwypadku aprtament stalby pusty.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 28.06.2006 15:26

Widzę że co niektórzy w tym poście nie przeczytali dobrze pytania...
Bobi prosił o podzielenie się pomysłem na targowanie a nie zadał pytanie czy targować czy nie!
Woka nie w twoim interesie jest tutaj kogoś krytykować...wątek do lania poszukaj w pasku :wink:
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone