Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak wykonać Travaricę w rodzimych warunkach ???

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
henius34
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1221
Dołączył(a): 17.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 19.11.2011 21:41

sviva napisał(a):travarica.... hhhmmmm ;)
czekam na przepis a zwłaszcza tata bo tak mu posmakowała...;) a tu do lipca trzeba czekać na oryginał...;)

Sviva sorki że nie na temat ale podaj mi jak możesz swojego mejla
kiana
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 300
Dołączył(a): 27.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 19.11.2011 23:17

Aroo, znalazłam coś w internecie ale nie wiem czy jest to naprawdę dobry przepis bo nigdy nie robiłam travaricu ale może skorzystasz..

Travarica

Składniki:
2l domowej roboty rakiji
2 łyżki miodu
1 mała gałązka piołunu
1 mała gałązka rozmarynu
1 liść laurowy

3 małe gałązki:
- ruty
- bazylii
- szałwii
- kopru
- majeranku
- macierzanki
- mięty

skórka cytryny
3 listy poziomek dzikich
3 listy krwawnika
korzeń perza właściwego

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie umyć, oczyścić i wysuszyć.
2. Wszystko umieścić w większej butelce i zalać rakijom.
3. Odstawić travaricu w zaciemnionym miejscu na trzy tygodnie.
4. Przefiltrować i jest gotowa do spożycia :)

Pozdrawiam
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 20.11.2011 06:32

Radzę,

Nigdy nie przesadzać z alkoholem :?

Obrazek

:roll:
Arooo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 305
Dołączył(a): 08.08.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 20.11.2011 09:44

kiana napisał(a):Aroo, znalazłam coś w internecie ale nie wiem czy jest to naprawdę dobry przepis bo nigdy nie robiłam travaricu ale może skorzystasz..



Pozdrawiam


dzięki kiana :D zaczynam poszukiwania ingriediencji :evil:
Arooo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 305
Dołączył(a): 08.08.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 20.11.2011 09:46

mirko napisał(a):Radzę,

Nigdy nie przesadzać z alkoholem :?

Obrazek

:roll:


Hej mirko !!!
Przyjmuję radę starszego kolegi jako przestrogę :D i... wskazówkę :wink:
Arooo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 305
Dołączył(a): 08.08.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 20.11.2011 09:50

Josko Bulic napisał(a):Arooo akurat zakonczylem konzultacie z Splitem i mam prostą jak barszcz recepture na trawaricu. Poces trwa 45 dńi. Nie muszysz mieć wszyske rodzaje traw bo prawie każda trawarica jest inna. Ale pradwa jest da co wiencej gatunkuw traw to lepszy trunek. Potszebujesz duży sloik. Najlepszi jest 5 litrowi. Rakiju czy wudku wlewasz do sloika i dożucasz trawe. Wszysko razem zmieszasz i szczelnie zamkniesz. 3 duże garście trawe na sloik 5-litrowi. Moja rodzinka nie użiwa cukru i żadnich innych domieszek tylko rakija i trawe ale to nie oznacza da nie można sobie poeksperimetować. Ważno jest co jakiś czas wymieszacz skladnike ale nie otwieracz sloik. Warunki pszechowania nie są bardzo ważny ale w Polskich(sibirskich) warunkach lepiej jest zostawić sloik w cieplom pomieszczeniu. Minimalno 45 do maksimalo 50 dńi sie roby trunek. Potem odcedzasz i jusz. Rachu czachu i gotowa trawarica. Mam nadzieję da Tobie sie ta receptura pszyda brachu :D :D


Podziękował bardzo :D Proszę pozdrowić tatę :papa:
Zabieram się za zbieranie składników...no i czekam 45 długich dni.
Arooo
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 305
Dołączył(a): 08.08.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 20.11.2011 09:51

Josko Bulic napisał(a):Arooo akurat zakonczylem konzultacie z Splitem i mam prostą jak barszcz recepture na trawaricu. Poces trwa 45 dńi. Nie muszysz mieć wszyske rodzaje traw bo prawie każda trawarica jest inna. Ale pradwa jest da co wiencej gatunkuw traw to lepszy trunek. Potszebujesz duży sloik. Najlepszi jest 5 litrowi. Rakiju czy wudku wlewasz do sloika i dożucasz trawe. Wszysko razem zmieszasz i szczelnie zamkniesz. 3 duże garście trawe na sloik 5-litrowi. Moja rodzinka nie użiwa cukru i żadnich innych domieszek tylko rakija i trawe ale to nie oznacza da nie można sobie poeksperimetować. Ważno jest co jakiś czas wymieszacz skladnike ale nie otwieracz sloik. Warunki pszechowania nie są bardzo ważny ale w Polskich(sibirskich) warunkach lepiej jest zostawić sloik w cieplom pomieszczeniu. Minimalno 45 do maksimalo 50 dńi sie roby trunek. Potem odcedzasz i jusz. Rachu czachu i gotowa trawarica. Mam nadzieję da Tobie sie ta receptura pszyda brachu :D :D


Podziękował bardzo :D Proszę pozdrowić tatę :papa:
Zabieram się za zbieranie składników...no i czekam 45 długich dni.
sviva
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2775
Dołączył(a): 05.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 20.11.2011 13:26

henius34 napisał(a):
sviva napisał(a):travarica.... hhhmmmm ;)
czekam na przepis a zwłaszcza tata bo tak mu posmakowała...;) a tu do lipca trzeba czekać na oryginał...;)

Sviva sorki że nie na temat ale podaj mi jak możesz swojego mejla


krajanowi mogę podać...;)
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

tylko nie spamuj ;D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.11.2011 13:40

Po wykonaniu, mniej więcej, wg przepisu Joska taty, robię swoja małą modyfikację.
Wlewam to co wyszło na ok 2 tyg do beczki dębowej, lubię kolor smak dębu :D
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

cron
Jak wykonać Travaricę w rodzimych warunkach ??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone