Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak wygląda trasa PRAGA-BRNO-WIEN CZY LEPIEJ PRZEZ NIENCY?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DragisA
Turysta
Re: Jak wygląda trasa PRAGA-BRNO-WIEN CZY LEPIEJ PRZEZ NIENC

Nieprzeczytany postnapisał(a) DragisA » 19.08.2014 13:30

Przed Nami teleport do Tucepi ze Zgorzelca... wyjazd 8 września w poniedziałek około 17-tej, a więc po godzinach szczytu...

Jak mocno z powodu remontów korkuje się autostrada na odcinku Praga - Brno... następnie kierujemy się na Breclav...

Alternatywa to trasa przez Germanię ale tam również remonty, ograniczenia prędkości i objazdy (tunel przed Dreznem) no i dodatkowe ponad 160 km...

Jeśli ktoś jechał ostatnio czeskim odcinkiem autostrady to byłbym wdzięczny za szczyptę sugestii i informacji odnośnie średniego czasu spędzonego w ewentualnych korkach :wink:
sarius1990
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sarius1990 » 19.08.2014 13:55

Jechałem trasą Liberec - Praga - Brno - Graz. Jestem średnio zadowolony z autostrady między Pragą a Brnem. W jedną i drugą stronę jechałem nocą, to przynajmniej mogłem korzystać przez jakieś 90% drogi z lewego pasa. Prawym telepie strasznie. Na zwężkach szło płynnie 80km/h. W stronę Brna miałem objazd, całkiem niemały, przez wiochy, ale powiedzmy, że też było sprawnie- nie korkowało się. 1350 km zrobiłem w 16h, jadąc autostradami jakieś 130-140km/h.
DragisA
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DragisA » 19.08.2014 14:01

Pięknie dziękuję za odpowiedź... chilli śmigamy przez Pepiki
sarius1990
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sarius1990 » 19.08.2014 15:04

Szerokości i udanego wypoczynku życzę :)
Ja pierwszy raz do Chorwacji pojechałem, w sumie pierwszy raz za granicą na wakacjach byłem i jestem zachwycony :) Już nie mogę się doczekać kolejnego wyjazdu.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.08.2014 15:37

sarius1990 napisał(a):Jechałem trasą Liberec - Praga - Brno - Graz. Jestem średnio zadowolony z autostrady między Pragą a Brnem. W jedną i drugą stronę jechałem nocą, to przynajmniej mogłem korzystać przez jakieś 90% drogi z lewego pasa. Prawym telepie strasznie. Na zwężkach szło płynnie 80km/h. W stronę Brna miałem objazd, całkiem niemały, przez wiochy, ale powiedzmy, że też było sprawnie- nie korkowało się. 1350 km zrobiłem w 16h, jadąc autostradami jakieś 130-140km/h.

Hm
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 19.08.2014 16:13

Trzeba pamiętać że trasa od Pragi Do Brna bedzie w remoncie do 2020 roku na ponad 6 lat zostały rozłożone remonty na D1.
Momentami można dostać do głowy jadąc w/w odcinkiem D1 ale to niby my jesteśmy zacofani jeśli chodzi o drogi :mrgreen:
sarius1990
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sarius1990 » 20.08.2014 10:50

Po tym, jak przejechałem Czechy w obie strony, stwierdzam, że polskie drogi są spoko :D
rafalz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalz » 23.08.2014 11:53

I tak wiele zostało naprawione (wylany asfalt na płyty) w porównaniu do tego co jechałem 2 czy jeszcze rok temu. Jest trochę zwężeń, ale generalnie jedzie się całkiem OK.
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 23.05.2015 21:57

Odgrzewam kotleta ze względu,że zbliżamy się dużymi krokami do wakai i wyjazdu do Cro :)

Proszę o każde info jak się ma trasa D1 ile udało im się wyremontować,jak duże są utrudnienia i czy
przypadkiem nie lepiej znaleźć jakiś objazd...myślę,że każde wskazówki będą bardzo cenne :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.05.2015 22:05

mar.zag napisał(a):Odgrzewam kotleta ze względu,że zbliżamy się dużymi krokami do wakai i wyjazdu do Cro :)

Proszę o każde info jak się ma trasa D1 ile udało im się wyremontować,jak duże są utrudnienia i czy
przypadkiem nie lepiej znaleźć jakiś objazd...myślę,że każde wskazówki będą bardzo cenne :)

Tu są najaktualniejsze dane o remontach, wypadkach czy ruchu w Czechach :oczko_usmiech:
http://www.dopravniinfo.cz/
Dyrier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyrier » 24.05.2015 17:14

Trasa Cieszyn - Brno - Wiedeń - Maribor - Split jest ok. 2 razy już tą trasą jechałem. Dobrze jechać na noc, uniknie się miejskich korków w Brnie i Wiedniu. Polecam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2015 18:05

dids76 napisał(a):
mar.zag napisał(a):Odgrzewam kotleta ze względu,że zbliżamy się dużymi krokami do wakai i wyjazdu do Cro :)

Tu są najaktualniejsze dane o remontach, wypadkach czy ruchu w Czechach :oczko_usmiech:
http://www.dopravniinfo.cz/

Generalnie Czesi strasznie narzekają, że remont się ślimaczy i że jedzie się fatalnie na tej trasie :?
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... ice-useku/
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 29.05.2015 07:52

W niedzielę wrócił mój kolega z Cro i na świeżo co mi powiedział to,że w nocy była ta trasa ok,ale
w ciągu dnia wracał i to niby tirów nie było a tempo i tak masakryczne.Zastanawiał się właśnie co na
tej trasie musi się dziać w tygodniu,a co będzie się działo w wakacje.
Rozmawiałem z nim mówił,że za ok miesiąc jedzie do Cro jeszcze raz i zastanawia się czy już nie pojedzie
przez Praha-Tabor-Wiedeń,co myślicie o tej trasie? wychodzi o 30km wiencej,ale może być bez korków itd...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.05.2015 11:32

Kiedyś jechałem. Przypomina często Wrocław-Kłodzko.
Lipa.
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 29.05.2015 20:48

FUX napisał(a):Kiedyś jechałem. Przypomina często Wrocław-Kłodzko.
Lipa.

Ale ciekawe co jest gorsze wlec się lub stać w korkach czy jechać krętą drogą ale jechać :)

Myślę,że ten temat pomoże rozwiązać ten problem...
Wiem,że jeszcze sezon wyjazdów w stronę Cro jeszcze się nie zaczął,ale powoli ludzie
zaczną latać w tamtą stronę i informacji będzie coraz więcej :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jak wygląda trasa PRAGA-BRNO-WIEN CZY LEPIEJ PRZEZ NIENCY? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone