Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak wygląda sprawa z przyczepami

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bobrzyk joanna
Plażowicz
Jak wygląda sprawa z przyczepami

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobrzyk joanna » 27.04.2005 22:45

Pierwszy raz jedziemy do Chorwacji w rejon Primostein samochodem wraz z przyczepa campingową. Ile się płaci za takie coś? Jeżeli ktos sie orientuje, to proszę napisac, bo z tego co na stronie z mapką autostradHR nie moge się wyznać.Czy można wykupić jakąs winiete, czy trzeba za kazda bramka placić? Jezeli trzeba za kazdym razem płacic, to ile takich przystanków jest na trasie od Zagrzebia do okolic śplitu. Czy mozna przez internet zdobyc mapke z miejscowosciami na tej trasie.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 27.04.2005 23:07

bobrzyk joanna napisał(a):Pierwszy raz jedziemy do Chorwacji w rejon Primostein samochodem wraz z przyczepa campingową. Ile się płaci za takie coś? Jeżeli ktos sie orientuje, to proszę napisac, bo z tego co na stronie z mapką autostradHR nie moge się wyznać.Czy można wykupić jakąs winiete, czy trzeba za kazda bramka placić? Jezeli trzeba za kazdym razem płacic, to ile takich przystanków jest na trasie od Zagrzebia do okolic śplitu.

Płaci się według drugiej pozycji w cenniku, czyli pojazd o więcej niż 2 osiach.
Niewiele drożej niż za sam samochód osobowy.
Winiet nie ma, płaci sie na każdej bramce. Ile jest tych bramek? Rok temu z początkiem lipca były trzy, albo cztery, ale ich ilość się zmniejsza w miarę oddawania kolejnych odcinków autostrady. Podejrzewam, że docelowo będzie jedna tam gdzie zjeżdższ z autostrady.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.04.2005 23:16

W temacie o kampingu w Primosten podawałem link
do autostrad, a tu jest jeszcze inny:
http://www.hak.hr/page.aspx?PageID=101
auto z przyczepą kampingową lub bagażową
mieści się w II grupie pojazdów.
Z Zagrzebia jedzie się kawałek autostradą Zagrzeb-Rijeka
a póżniej Bosiljevo-Split. Jest jeszcze dojazd autostradami
do Zagrzebia od strony Węgier lub Słowenii.
pozdrawiam.
PS. Auto z przyczepą z Zgrzebia do Splitu - opłata 215 kun
(+15 kun od strony Słowenii) lub (+54 kuny od strony Wegier)
bobrzyk joanna
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobrzyk joanna » 28.04.2005 07:21

Dzieki za informacje. To forum jest super
Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bond » 08.05.2005 12:03

Witam.
Nie wiem jak teraz, ale wczesniej trzymają się wysokości auta, bo ja ciągnąc busem mojego kampinga, nie mogę wymigać się od III taryfy.
Pozdr.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 08.05.2005 17:26

Bond napisał(a):Witam.
Nie wiem jak teraz, ale wczesniej trzymają się wysokości auta, bo ja ciągnąc busem mojego kampinga, nie mogę wymigać się od III taryfy.
Pozdr.

Wszystko się zgadza. Ciągnąłeś busem i pewnie stąd ta III taryfa.

Nie wiem, czy dobrze to tłumaczę (zapytam profesorów w akademii), ale według mnie mnie zdanie:

"Vozila s tri ili više osovina, visine do 1,30m mjerjeno kod prve osovine, uključujući kombi vozila."

znaczy:

"Pojazdy o trzech lub więcej osiach, o wysokości do 1,30m mierzonej nad pierwszą osią, z wyjątkiem pojazdów combi"

Czyli nie ważne jaka jest przyczepa, istotny jest holownik.

http://www.hac.hr/modules.php?r=cestarina&c=1-1
darek bednarz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek bednarz » 10.05.2005 09:34

Bond napisał(a):Witam.
Pozdr.
widze ze ziomal 8O :D w tym roku tez sie wybierasz do cro ja jade koncem sierpnia poczatek wrzesnia i tez z przyczepa przez BiH moze razem :?:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 15.07.2005 19:52

MorskiPas napisał(a):"Vozila s tri ili više osovina, visine do 1,30m mjerjeno kod prve osovine, uključujući kombi vozila."

znaczy:

"Pojazdy o trzech lub więcej osiach, o wysokości do 1,30m mierzonej nad pierwszą osią, z wyjątkiem pojazdów combi"

Odgrzebuję ten temat bo coś znalazłem co mi znowu namąciło...
http://www.galeb.hr/kamp/hrv/cjenik.html
Tam jest cennik na pewnym kampie, i przy chorwackim 'kombi-bus' jest angielski 'van' czyli furgonetka! Żeby jeszcze bardziej zamącić to niemieckie tłumaczenie jest 'Kombiwagen'... Ale na rysunku obok dla rozwiania wątpliwości jest... FURGON.
Czyli by wychodziło na to że Chorwaci pod pojęciem kombi rozumieją furgonetkę? Też mi się wydawało podejrzane że za zwykłe kombi trzeba więcej bulić na bramce...
Morski wszystko dobrze przetłumaczył, tylko skąd to było wiedzieć? :)
pzdr[/b]
Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bond » 18.10.2005 10:48

Witam.
Zawodowiec. aby było jeszcze smieszniej to niżej na tym podanym przez Ciebie folderku / link/ , przy pozycji " KARAVAN - CARAVAN - WOHNWAGEN ", jest przedstawiony samochód osobowy kombi, a wszyscy wiemy, że powinna być przyczepa kampingowa, ale Chorwaci to czasami takie małe dzieci. Pozdr.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi