Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak wygląda granica z soboty na niedziele?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamlfc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamlfc » 31.07.2006 11:46

Witam.

Chciałbym się zapytać czy orientujecie się jak może wyglądać granica Sło-Cro z soboty na niedziele??? Wyjazd planuje 5 sierpnia rano w Wawy.
Oprócz tego jaką polecacie trasę na Split- Omis???
salwinia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) salwinia » 01.08.2006 11:50

Wyjazd z domu miałam około 19 w sobotę tylko że mieszkam pod granicą Czeską koło Chałupek cała trasa była spokojna żadnych korków. w Cro jechaliśmy starą trasą przez plitwice około 4 rano i nie było na drogach nikogo. jechaliśmy do Tucepi. Drogę powrotną autostradą ze Splitu jechało się tyle samo czasu.
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 01.08.2006 12:18

Ja również polecam starą drogę przez Plitwickie. Dalej na Knin, Sinj i Split (lub na Makarską i powrót Jadranką do Omisza). Jechałem 18.07 wtorek tamtędy do Makarskiej, zero problemów. Powrót 29.07 sobota, również żadnych kłopotów 8) Acha, granica SLO/CRO nie wyglądała ciekawie w stronę Adriatyku w weekend... Moja rada taka: wyjazd w piątek jak najwcześniej :D A najlepiej to w czwartek lub niedziele :!:
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 01.08.2006 12:45

[quote="Piker"]Ja również polecam starą drogę przez Plitwickie. Dalej na Knin, Sinj i Split (lub na Makarską i powrót Jadranką do Omisza). Jechałem 18.07 wtorek tamtędy do Makarskiej, zero problemów. Powrót 29.07 sobota, również żadnych kłopotów 8)

Cześć Piker. Mam zamiar w drodze powrotnej z Dubrownika jechać ze Splitu drogą E71 na Sinj, Knin do Plitwic. Zastanawiam się jednak, ponieważ jadę z przyczepą campingową i nie wiem czy ta droga będzie odpowiednia. Bardzo bym prosił o pomoc w tym względzie. Czy nie ma tam zbyt dużych podjazdów oraz czy jakość nawierzchni i szerokość drogi jest odpowiednia. Jak z zakrętami i przepaściami. 8O
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 01.08.2006 13:39

Witaj Canon33. Już staram się rozjaśnić :D Osobiście odcinka Split-Sinj nie przejeżdżałem. Jadąc od strony Dubrovnika odbijałem w prawo tuż za Brelą i końcem riwiery makarskiej i tamtędy kierowałem się na Sinj. Odcinek (ok. 10km) dosyć stromy i kręty i wg. mnie najtrudniejszy na całej trasie aż do granicy. Ale bez przesady, jeżdżą tamtędy tiry i autobusy 8) A do tego widoki jakie :!: Z tego co się orientuję, odcinek Split-Sinj będzie zdecydowanie łatwiejszy, góry już znacznie niższe do pokonania. Potem nie przewiduję żadnych problemów, minimalne podjazdy ale bez przepaści. Tern po prostu górzysty. Nawierzchnia jak dla mnie spoko, czasem trochę gorsze odcinki: łatane bądź sztukowane. Droga przeważnie po jednym pasie, z malutkim poboczem lub bez. Po dwa pasy na podjazdach lub zjazdach. Stosunkowo niewielki ruch. Polecam :D Czyżbyś miał w planach zwiedzanie Plitwic :?: Mi się nie udało :( Następnym razem :evil: Miłej podróży :!: Jak by co, to pytaj.
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 01.08.2006 18:16

[quote="Piker"] Jadąc od strony Dubrovnika odbijałem w prawo tuż za Brelą i końcem riwiery makarskiej i tamtędy kierowałem się na Sinj. Odcinek (ok. 10km) dosyć stromy i kręty i wg. mnie najtrudniejszy na całej trasie aż do granicy.

Dzięki za informację :D . Myślę, że właśnie tą drogą pojadę, ale spróbuję do Sinj dojechać od Splitu.
W planach, jak napisałeś, mam zwiedzanie Plitwic i dlatego myślę o tej drodze. Chcę wstąpić nad jeziora w drodze powrotnej. Moja przyczepa jest średniej wielkości i dlatego sądzę , że sobie poradzę. Pozdrawiam :lol:
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 01.08.2006 19:49

Dasz radę :!: Nie takimi tirami tam jeżdżą 8)
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 01.08.2006 20:35

Oki. Mam nadzieję, że ruch nie jest zbyt intensywny. :roll:
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 01.08.2006 20:41

W tamtą stronę jechałem do południa, powrót po 20. Problemów nie stwierdzono :D
adamlfc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamlfc » 03.08.2006 13:30

Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Aga_66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga_66 » 03.08.2006 13:57

Chorwaci też wyjeżdżają na weekendy. Zatłoczone są więc w piątkowe popołudnia i wieczory magostrale adriatyckie. Przez Omis jechaliśmy w stronę Makarskiej w koszmarnym korku. W drodze powrotnej również w piątkowy wieczór byliśmy w korku na autostradzie, 12 bramek przy wyjeździe do Zagrzebia obsługiwałao 7 km korek. Znowu ponad pół godziny jazdy w żółwim tempie.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone