Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak widzicie taką trasę... ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
snorek
Autostopowicz
Jak widzicie taką trasę... ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) snorek » 01.08.2006 17:21

Witam wszystkich serdecznie.

W tym roku wybieram się do Orebica.

Jak widzicie taką trasę? Polska > (rąbek Czech albo i nie) > Słowacja (Bratysława) > Węgry > Chorwacja ? (szczegóły poniżej na mapce)

Wychodzi to jakieś 1490 km ~ 17:47 h (mieszkam w Grodzisku Maz., ok. 30 km od Warszawy)

Czy autostrady i drogi na Słowacji i Węgrzech się pobudowały? I są szanse na lepszą, szybkszą albo tańszą podróż niż przez Czechy i Austrie?

Czy pod koniec trasy lepiej załapać się na prom do Orebica czy jechać przez góry? (na mapie zaznaczona jest przeprawa promowa)

Na mapce chodzi o trasę bardziej po prawej - tą po lewej znam szczegółowo :)

Obrazek
Ostatnio edytowano 02.08.2006 13:59 przez snorek, łącznie edytowano 1 raz
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 01.08.2006 17:32

snorek napisał(a):Jak widzicie taką trasę? Polska > (rąbek Czech albo i nie) > Słowacja (Bratysława) > Węgry > Chorwacja ? (szczegóły poniżej na mapce)

Jakbyś zamiast zakładać nowy wątek przeszukał forum znalazłbyś informacje że trasa którą "odkryłeś" jest to trasa nazywana tutaj "przez zachodnie Węgry" w wersji bardziej na zachód czyli przez Lendavę a nie Letenye-Gorcan. Wady i zalety jednego i drugiego rozwiązania były wałkowane dziesiątki razy

snorek napisał(a):Czy autostrady i drogi na Słowacji i Węgrzech się pobudowały? I są szanse na lepszą, szybkszą albo tańszą podróż niż przez Czechy i Austrie?

Ta trasa tylko na Słowacji biegnie w części autostradą na która wykupujesz winietkę za 150koron. Na Węgrzech w tym miejscu autostrady dopiero się budują ale za to nie trzeba kupować winietki.
No i na Słowacji paliwo tańsze. Więc jest to trasa dla oszczędnych

snorek napisał(a):Czy pod koniec trasy lepiej załapać się na prom do Orebica czy jechać przez góry? (na mapie zaznaczona jest przeprawa promowa)

Ten prom jest do Trpanija i też trzeba trochę do Orebicza przejechać. A na promie może być kolejka. Jak masz kasę i fantazję to płyń ale jak jest kolejka to nie warto. Podróż z Ploce do Orebicza trwa ok 1.5h i góry tak naprawdę są w jednym miejscu a droga dość pusta za to widoki na półwyspie miodzio. Też już było.
snorek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) snorek » 01.08.2006 17:42

Kir napisał(a):Jakbyś zamiast zakładać nowy wątek przeszukał forum znalazłbyś informacje że trasa którą "odkryłeś" jest to trasa nazywana tutaj "przez zachodnie Węgry" w wersji bardziej na zachód czyli przez Lendavę a nie Letenye-Gorcan. Wady i zalety jednego i drugiego rozwiązania były wałkowane dziesiątki razy

Dzięki za odpowiedź. Przeszedłem po forum w znacznej części, ale nie znalazłem interesującego mnei tematu. Teraz skorzystam z wyszukiwarki.

"Zachodnie Węgry" powiadasz... No OK. Dzięki za informacje.

Ps. Osobiście którą trasę byś polecał? :lol:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 01.08.2006 17:48

Ja jeżdzę przez Bratysławę i zachodnie węgry ale zbaczam z trasy 86 i jadę przez Sarvar. Kwestia gustu.
A nie jeżdżę przez Austrię bo kiedyś spędziłem na jej autostradzie prawie dobę a wjechałem do Austri w niedzielę więc już powinno być luźniej.
Opisałem to tu: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=12742&postdays=0&postorder=asc&start=45
Ostatnio edytowano 01.08.2006 18:51 przez Kir, łącznie edytowano 1 raz
Margos
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Margos » 01.08.2006 18:40

Ja jechałem w drodze powrotnej z Orasaca tą trasą polecam w wegrzech troche wolniej sie jedzie ale sie jedzie wracałem z piątku na sobote w nocy stałem tylko 1,5 godziny w korku na autostradzie w Chorwacji przed pierwszym tunelem, przed samą granicą z węgramy jest stacja z gazem tylko że trzeba zboczyć z głównej drogi jakby potrzeba było wiecej konkretów to napisze Pozdrawiam
snorek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) snorek » 02.08.2006 14:01

Jednak nie będę zwiedzał Węgier.

Zaplanowałem trasę: Cieszyn / Zilina / Bratislava / Eisenstadt / Graz / Maribor / Zagreb / Ploce / Trpanj / Orebic

Chodzi o to żeby ominąć zakorkowany Wiedeń, a jednocześnie maksymalnie dużo jechać autostradami.

Co o tym sądzicie?
tomik25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomik25 » 06.08.2006 11:43

Sądze że to dobra trasa, ale ja wybrałbym jednak Trase nie przez Bratysławe i Einstadt, tylko przez Olomouc w czechach i przez Wiedeń, wbrew pozorom da sie przejechać go dosyć płynnie. W dodatku w Twojej trasie będziesz musiał przejechać szereg małych miescinek w których masz ograniczenie do 50km/h co wybija z rytmu, natomiast trasa przez wiedeń to niemal 100% jazdy Autostrada i drogami szybkiego ruchu ;)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 11:54

Zaplanowałem trasę: Cieszyn / Zilina / Bratislava / Eisenstadt / Graz / Maribor / Zagreb / Ploce / Trpanj / Orebic

tak czy inaczej ten Cieszyn pasuje jak świni siodło ale o tym już pisałem w wielu innych tematach a co do dalszej trasy to jeśli pojedziesz w weekend to od Grazu w korku do samego Splitu się będziesz snuł. Wszystko zależy od daty kiedy startujesz - to podstawowy parametr planowania trasy :!:
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 06.08.2006 18:44

A ja preferuję jazdę przez Niemcy - niby dalej niż przed Czechy ale komfort podróżownia o niebo lepszy.
snorek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) snorek » 16.08.2006 10:24

rich72 napisał(a):tak czy inaczej ten Cieszyn pasuje jak świni siodło ale o tym już pisałem w wielu innych tematach a co do dalszej trasy to jeśli pojedziesz w weekend to od Grazu w korku do samego Splitu się będziesz snuł. Wszystko zależy od daty kiedy startujesz - to podstawowy parametr planowania trasy :!:

Przynajmniej jechalem wygodna, nowopolozonym asfaltem...

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone