Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jak to jest z zaliczką?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zorro2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zorro2 » 27.01.2007 10:43

ja wysłałem przekaz pocztowy 19.12.2006 a doszedł 24.01.2007,
no ale ważne że jednak dotarł. :P
Viech
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viech » 27.01.2007 11:10

Ja zaliczki wysyłam przez Western Union. Dochodzi błyskawicznie. Jeszcze tego samego dnia. Wysyłam równowartość zaliczki w PLN, a w Hr odbierają w Kn. :lol:
zorro2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zorro2 » 27.01.2007 11:26

bank PKO BP za przelew 50euro pobiera 110zeta jak nie ma numeru
"IBAN" jak jest to 80 zeta :x
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 27.01.2007 16:49

tygrys500 napisał(a):Wpłacanie zaliczki to nonsens praktycznie w każdym nadmorskim domu są miejsca noclegowe,chociaż w sierpniu może być z tym miejscem mały problem.

I tutaj pozwolę się niezgodzić-być może znajdziemy coś pustego jadąc w ciemno,ale będzie to lokal daleko od plaży(pow.100m),bez klimy,ze wspólną kuchnią a nie daj Boże i łazienką,bez tarasu i z widokiem nie na morze i w dodatku bradzo drogi.
Pare maili od.01.01 już wysłałem i niestety sporo dobrych kwater jest już zajętych.Oczywiście mówię tu o sezonie wakacyjnym.
Mi się udało wyszukać fajny i niedrogi apartman i zaliczka już poszła :)
jolam15
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolam15 » 27.01.2007 22:10

mama_Kapiszonka napisał(a):A my wychodzimy z założenia, że jak mam wpłaconą zaliczkę to przynajmniej nie muszę szukać lokum po długiej i męczącej podróży. Już sobie wyobrażam reakcję dziecka po 10 godzinach w foteliku, które nie może pojąć czemu mama i tata wciąż wysiadają z auta, idą gdzieś a potem znowu wsiadają, jadą kilkanaście mtrów i znowu zwiedzają w poszukiwaniu odpowiedniego pokoju...

Wybieramy długo i skrupulatnie. Choć i to nie da nam 100% zadowolenia, bo np. rok temu na zdjęciach nie było widać brzydkiego zapachu w toalecie ;-)
Ale doszlismy do wniosku, że kwota zaliczki to 2-3 noclegi. I gdyby nam rzeczywiście coś bardzo nie pasowało, to możemy w ciągu tych 2-3 dni spokojnie poszukać czegoś bardziej nam odpowiadającego.

Można się upierać, że Chorwaci mogą nas oszukać i udawać, że nie mieli z nami do czynienia i nic nie wiedzą o wpłacanej zaliczce. Ale... to niestety raczej polska przywara, więc wierzę w ich uczciwość...

Jeszcze do wczoraj miałam takie samo zdanie :(((
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 28.01.2007 00:11

jolam15 napisał(a):
mama_Kapiszonka napisał(a):A my wychodzimy z założenia, że jak mam wpłaconą zaliczkę to przynajmniej nie muszę szukać lokum po długiej i męczącej podróży. Już sobie wyobrażam reakcję dziecka po 10 godzinach w foteliku, które nie może pojąć czemu mama i tata wciąż wysiadają z auta, idą gdzieś a potem znowu wsiadają, jadą kilkanaście mtrów i znowu zwiedzają w poszukiwaniu odpowiedniego pokoju...

Wybieramy długo i skrupulatnie. Choć i to nie da nam 100% zadowolenia, bo np. rok temu na zdjęciach nie było widać brzydkiego zapachu w toalecie ;-)
Ale doszlismy do wniosku, że kwota zaliczki to 2-3 noclegi. I gdyby nam rzeczywiście coś bardzo nie pasowało, to możemy w ciągu tych 2-3 dni spokojnie poszukać czegoś bardziej nam odpowiadającego.

Można się upierać, że Chorwaci mogą nas oszukać i udawać, że nie mieli z nami do czynienia i nic nie wiedzą o wpłacanej zaliczce. Ale... to niestety raczej polska przywara, więc wierzę w ich uczciwość...

Jeszcze do wczoraj miałam takie samo zdanie :(((

Napisz coś więcej co ci się przytrafiło. :smo:
drzin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) drzin » 06.01.2008 11:48

Zaliczke wplacilem 28.11.2007. Odpowiedz na moj mail o zapytanie czy zaliczka dotarla otrzymalem 11.12.2007. W mailu bylo, ze "sprawdze i w przeciagu kilku dni dam znac". Do tej pory nie otrzymalem odpowiedzi a gdy dzwonie to odzywa sie sekretarka. Zaczynam sie niepokoic poniewaz wczesniej tzn przed wplata zaliczki otrzymywalem odpowiedz na kazdy moj mail z pytaniami dotyczacymi szczegolow pobytu niemal natychmiast. Dodam, ze apartament znalazlem na chorwackiej stronie internetowej. Czy mial ktos podobne zdarzenie? Co Wy na to? :?
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 06.01.2008 12:01

drzin napisał(a):Dodam, ze apartament znalazlem na chorwackiej stronie internetowej. Czy mial ktos podobne zdarzenie? Co Wy na to? :?

Cześć,

To fakt że zaliczka przez tyle czasu na pewno już dotarła. Ja jednak bym się jeszcze nie denerwował. Z doświadczenia wiem że właściciele często poza sezonem mieszkają w większych miastach a tylko na sezon przenoszą się do swoich domów nad morzem gdzie wynajmują apartamenty. Być może dlatego ciągle odzywa się tylko sekretarka. Prawdopodobne też że po prostu właściciel wyjechał sobie na urlop :) . Jak możesz to podaj nam tutaj link do tej strony apartamentu - może ktoś miał już jakieś bezpośrednie doświadczenia,

pozdrawiam,
drzin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) drzin » 06.01.2008 12:06

Witam imiennika
Dzieki za slowa otuchy. Fakt nie sa to wielkie pieniadze ale jade z dziecmi i chce wiedziec, ze jak bede na miejscu to nie okaze sie to lipa. Drugim faktem jest to, ze wlascicielka mieszka w Nowym Jorku. Wyslalem jej juz trzy maile i zostawilem dwie wiadomosci na skrzynce glosowej.....
Pozdrawiam
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
cornholio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cornholio » 17.01.2008 07:57

Witam,
czytam o tych duzych sumach za przelew poprzez nasze banki, no to sprawdzilem w moim (mbank). Prowizja wynosi 0.2% (znajac pelny numer konta odbiorcy) od przelewanej sumy ale nie mniej niz 20PLN a nie wiecej niz 200 PLN. Czyli przy naszych zaliczkach ( 100-200 euro) to zawsze bedzie 20PLN. Szybciej (przelew z domu) i chyba pewniej niz z towarzystwem Poczty Polskiej. Gdzie ta przewaga "listu wartosaciowego", a moze jest jakis haczyk o ktorym nie wiem?
Pozdrawiam
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 17.01.2008 13:56

Najlepiej EURO w kopertę i Chorwat otrzymuje to co mu wysłaliśmy.
List Wartościowy nie chodzi jednak do Bośni i Hercegowiny - tak miałem w 2007 (właściciel z Mostaru) - wystarczył mu mail, że na pewno będziemy - SUPER - POLECAM (info na maila)
a list wartościowy z potwierdzeniem odbioru (100 e) zamyka się w kwocie 20 zł, a to nie to co przelew -jakieś 80 PLN :roll:
Gosia Begovic
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia Begovic » 17.01.2008 15:31

najszybszym sposobem i najbezpieczniejszym jast list z zadeklarowana wartoscia sami mozecie sprawdzic i sobie obliczyc ile was wyniesie wysłanie danej kwoty.[url] zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link [/url] Ja to praktykuje z moimi goscmi ktorzy do mnie przjezdzaja na wakacje do Chorwacji i wszystko jest ok. kontakt: [url] adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl [/url][img][/img]
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 17.01.2008 22:29

przekaz pocztowy 100e opłata 14zł, pewne
Poprzednia strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

jak to jest z zaliczką? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone