Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jak to jest z zaliczką?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 18.05.2006 11:18

Krystof napisał(a):"lub moze cos poczytać" - mniej wytrwałym polecam bajki na płytach (te z "Ramą" np. były niezłe, sam lubię ich słuchać :) ) k.

....dalej o dzieciach .....
Sprawdzaja sie tez dostępne w kioskach "bajki-grajki".

Ja robię tak: przed wyjazdem albo w trakcie jeszcze w Polsce wizyta na stacji gdzie maja prasę kolorową, kupuje pare magazynów dla dzieci + te bajki grajki i co tam jest akurat. Zazwyczaj starcza na dwudniową jazdę.

Do tego jak starsze dziecko warto pokazać mu mape i niech zaznacza miejscowosci przez ktore sie przejezdza. Moj syn ( przedszkolak 6 lat ) bawi sie z rozpoznawanie znakow drogowych, probuje czytac mape i symbole i tak czasem "schodzi" nawet i dwie godziny.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 19.05.2006 11:47

marcek_pl napisał(a):
Iwona_PB napisał(a):Przekaz pocztowy (100 Euro 16 zł z potwierdzeniem odbioru) szedł 8 dni.
Nie dziwię się, że właściciele kwater wymagają zaliczek.
W zeszłym roku sparzyłam się, i to mocno, na "jechaniu w ciemno" z dziećmi (Pag) i dziękuję. Rezerwuję już w marcu.

hmm... a tę zaliczkę przekazem pocztowym nadaje się w okienku w Euro czy w PLN??? :?: :oops:

Przepraszam, ale nie wchodziłam długo na cro- już odpowiadam. Przekaz robiłam w złotówkach, wg kursu Euro na ten dzień. Chorwat otrzymał kuny. Potwierdzenie odbioru kosztuje parę groszy. Polecam. Prwada, Panie robiły takie 8O oczy kiedy usłyszały "pzrekaz zagraniczny", ale wszystko poszło dobrze za jedyne 16 zł.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 19.05.2006 11:49

Lider16 napisał(a):
Iwona_PB napisał(a):Przekaz pocztowy (100 Euro 16 zł z potwierdzeniem odbioru) szedł 8 dni.
Nie dziwię się, że właściciele kwater wymagają zaliczek.
W zeszłym roku sparzyłam się, i to mocno, na "jechaniu w ciemno" z dziećmi (Pag) i dziękuję. Rezerwuję już w marcu.

A na czym sie sparzyłaś, można wiedzieć? Ja sie wybieram z dzieckiem właśnie w ciemno i chciałbym sie nie "przejechać" na tym na czym inni już sie "przejechali"

Sparzyłam się na tym, że wykończona podróżą, z dwójką dzieciaków w samochodzie musiałam biegać i szukać jakiegoś lokum. Był to sierpień, Pag pełen Włochów... Koszmar...
Ale gro osób jeździ w ceimno i jest OK, wieć może po prostu miałam pecha.
robal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robal » 19.05.2006 12:00

Łukasz napisał(a):A ja z zasady nie wpłacam zaliczek.
Chce być swobodny a po zatym uważam to za nie w porządku. To przeciez ja więcej ryzykuję na ewentualnym nie uczciwym kontrahencie więc dlaczego jeszcze zaliczka.

Popieram Łukasza !!! Dwukrotnie byłem w Cro "w ciemno" , w zeszłym roku byliśmy w 7 osób w Pisaku i zabukowaliśmy apartament po rozmowie z właścicielką bez wpłaty żadnej zaliczki ! Stwierdziła , że ufa Polakom i nas z niecierpliwością oczekuje , bo skoro mówimy , że przyjeżdżamy to tak będzie !
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 19.05.2006 13:42

Dla mnie zaliczka to coś jak najbardziej normalnego.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 20.01.2007 22:25

proszę mi powiedzieć jak zrobić przekaz pocztowy za apartament w chorwacji, właściciel chce 90e zaliczki, z góry dziekuje
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 24.01.2007 14:25

Witam,
najszybszy i najbezpieczniejszy jest przelew bankowy, niestety koszt baardzo wysoki (ok. 70 zł). Najtaniej jest chyba listem wartościowym, koszt ok. 20 zł i do tygodnia powinno dojść.
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 24.01.2007 17:00

forum/viewtopic.php?t=3555&postdays=0&postorder=asc&start=0

...a w roku 2007 roku :
Wczoraj wysyłałam 200 E listem wartościowym Poczty Polskiej ( priorytet + zwrotne potwierdzenie odbioru ) . Koszt : 27,30 zł.
Z tym, że podobno, w przypadku nadania pieniędzy przelewem bankowym odbiorca w CRO!! pobiera przesyłkę w kunach, natomiast od listonosza, z koperty, wyciąga taką walutę, jaką mu wysłalismy.
Nie wspomnę o róznicy w kosztach. Na korzyść PP, rzecz jasna :-).
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 24.01.2007 17:39

zoohha napisał(a):Z tym, że podobno, w przypadku nadania pieniędzy przelewem bankowym odbiorca w CRO!! pobiera przesyłkę w kunach, natomiast od listonosza, z koperty, wyciąga taką walutę, jaką mu wysłalismy.

To prawda. Rok temu moja gospodyni mówiła mi, że euro, które jej wysłałem zostało automatycznie przeliczone na kuny przez jej bank.
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 24.01.2007 22:26

Jest tak jak u nas. Jeżeli miejscowi mają konto w EUR, dostaną EUR, jeżeli jest konto w kunach, bank przelicza EURO na kuny. Spróbujcie sobie wysłac z Niemiec EURO na Wasze konto w zł.... efekt będzie taki sam. Bnak przeliczy EURO na zł.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 25.01.2007 05:48

frome napisał(a):Witam,
najszybszy i najbezpieczniejszy jest przelew bankowy, niestety koszt baardzo wysoki (ok. 70 zł). Najtaniej jest chyba listem wartościowym, koszt ok. 20 zł i do tygodnia powinno dojść.

Witam.
Koszt przelewu zależy jeszcze od banku z którego przelew robisz.
Ja w tym roku za przelew 120 E z pko bp s.a. zapłaciłem 120 pln. O zgrozo. 8O
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 25.01.2007 17:56

Iwona_PB napisał(a):Przekaz pocztowy 100 Euro 16 zł z potwierdzeniem odbioru szedł 8 dni.

Właściciel otrzymuje kuny.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 25.01.2007 20:59

Mnie się udało bez wpłaty tyle, że dwa tygodnie przed wyjazdem telefonowałem, że NA PEWNO, a w dzień wyjazdu, że WYJEŻDŻAMY.
Za drugim razem było w ciemno i TRAGEDIA. Byliśmy na wyspie Mali Losin w poniedziałek rano kiedy właściciele byli w pracy...kwaterę znaleźliśmy dopiero po 16...ale za jakie grosze. Zostaliśmy od razy na dwa tygodnie odpuszczając sobie wyspę KRK.
Teraz właściciel odpisał mi, że skoro mam problem z przelewem to wystarczy mu moje słowo, że PRZYJEDZIEMY, ale jak czytam Wasze posty to wyślę mu LISTEM WARTOŚCIOWYM - niech wiedzą, że jesteśmy uczciwi.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 26.01.2007 23:23

Wpłacanie zaliczki to nonsens praktycznie w każdym nadmorskim domu są miejsca noclegowe,chociaż w sierpniu może być z tym miejscem mały problem.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 27.01.2007 08:03

zoohha napisał(a):https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=3555&postdays=0&postorder=asc&start=0

...a w roku 2007 roku :
Wczoraj wysyłałam 200 E listem wartościowym Poczty Polskiej ( priorytet + zwrotne potwierdzenie odbioru ) . Koszt : 27,30 zł.
Z tym, że podobno, w przypadku nadania pieniędzy przelewem bankowym odbiorca w CRO!! pobiera przesyłkę w kunach, natomiast od listonosza, z koperty, wyciąga taką walutę, jaką mu wysłalismy.

Potwierdzam :!: Wysłany list w poniedziałek w następnym tygodniu we wtorek odebrany od właściciela. :lol:
Już trzeci rok tak zaliczkę wysyłam i wszystko OK :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

jak to jest z zaliczką? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone