Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jak to jest z zaliczką?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 01.05.2006 10:33

Przekaz pocztowy (100 Euro 16 zł z potwierdzeniem odbioru) szedł 8 dni.
Nie dziwię się, że właściciele kwater wymagają zaliczek.
W zeszłym roku sparzyłam się, i to mocno, na "jechaniu w ciemno" z dziećmi (Pag) i dziękuję. Rezerwuję już w marcu.
Asia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia » 01.05.2006 11:35

Hej! Dzięki za wsparcie! Dzisiaj dostałam wiadomość, że przekaz doszedł i apartament mam zarezerwowany. Szkoda tylko, że nie poczytałam wcześniej forum bo Bank "zdarł" ze mnie za przekaz 40 złotych! Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków!
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 01.05.2006 12:37

Zdarł? A czytać TOiP to się nie chce? Tam wszystko ładnie jest napisane.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 01.05.2006 16:27

MCR napisał(a):Zdarł? A czytać TOiP to się nie chce? Tam wszystko ładnie jest napisane.

Jak miło :?
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 01.05.2006 17:06

Miło jak miło, taka prawda. Jak się nie czyta Taryfy opłat, to przecież nie wina Banku, tylko "klienta". Czy jak będziesz przechodzić na czerwonym świetle i dostaniesz mandat, to pretensje będziesz mieć do siebie, za nieprzestrzeganie (nieznajomość?) przepisów, czy to policjanta, że Cię skasował?:)[/url]
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 01.05.2006 17:34

Ale Asia nie napisała nigdzie, że nie przeczytała tabeli opłat i prowizji, tylko, że bank zdarł.
A to mnie szczególnie nie dziwi. Zwłaszcza, że w Cro sporo włascicieli nie ma numeru IBAN i płaci się jeszcze drożej.
Szczyt zdzierstwa, z tabelą czy bez.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 01.05.2006 20:05

No OK, ale nadal nie rozumiem, dlaczego "zdarł"? Jeśli już, to pobrał i to zgodnie z zapisami czegoś tam. Banki to nie instytucje charytatywne, są po to, żeby zarabiać. Spróbój otworzyć firmę i wszystko w niej mieć za darmo...
Zresztą, proponuję zakończyć ten temat, bo to ma niewiele wspólnego z Chorwacją:)
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 01.05.2006 20:32

Czyżbyś był/a pracownikiem banku? ;)
W rzeczy samej, zakończmy.
marcek_pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcek_pl » 08.05.2006 09:10

Iwona_PB napisał(a):Przekaz pocztowy (100 Euro 16 zł z potwierdzeniem odbioru) szedł 8 dni.
W zeszłym roku sparzyłam się, i to mocno, na "jechaniu w ciemno" z dziećmi (Pag) i dziękuję. Rezerwuję już w marcu.

hmm... a tę zaliczkę przekazem pocztowym nadaje się w okienku w Euro czy w PLN??? :?: :oops:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 08.05.2006 09:16

Iwona_PB napisał(a):Przekaz pocztowy (100 Euro 16 zł z potwierdzeniem odbioru) szedł 8 dni.

A na czym sie sparzyłaś, można wiedzieć? Ja sie wybieram z dzieckiem właśnie w ciemno i chciałbym sie nie "przejechać" na tym na czym inni już sie "przejechali"
Vegusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vegusia » 09.05.2006 08:40

Generalnie wszyscy wynajmujący chca zaliczkę bo jest to niejako zabezpieczenie ,że ten apartament naprawde jest zarezerwowany. Co by było gdyby ,kazdy sobie rezerwował ,ze niby na 100 % ,a tu cos wypadło i nie jedzie ,taki włąsciciel kwatery do końca nie będzie wiedział czy wy przyjedziecie czy nie. zaliczka jest także zabezpieczeniem dla Was , ze ap. jest zarezerwowany i mozecie smiało jechać. W ciemno w sezonie z maluchami raczej nie polecam jechać. BO dzieciaczki i tak sa umeczone a szukać jeszcze kwatery ..ufff to dopiero. Najlepiej poświęcać na to czas teraz i sobie coś znaleźć. Apropo płatności ,zawsze płaćiłam Wester Union ui nie było problemu bo kasa była natychmiast ,teraz właściciel kwatery ma konto w zwykłym banku i tez długo czekałam na przelew ,około tygodnia .Za 100 Eur za w PKO S.A zapłaciłam 30 zł prowizji . Oczywiście dałam złotówki aoni sobie wysłali Eur. Właściciel kwatery otrzymał tylko 95 Eur bo jego bank pobrał sobie tez prowizję . No cóz takie jest zycie.
Ale reasumując lepiej wpłacic zaliczkę . Tak myślę .
marcek_pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcek_pl » 09.05.2006 10:23

1. sama sobie odpowiem, ze na poczcie w PLN i trzeba uwazac, bo ja akurat trafilam na panienke, ktora tak zakrecila ze wyslalam w koncu 49,49 euro :-)
2. tez uwazam, ze nie ma co z dziecmi sie pchac w ciemno. najwiecej to nerwow rodzicow kosztuje :-)

:papa:
Vegusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vegusia » 09.05.2006 14:48

swięta prawda, ale malucha można tez czyms zając. My nakupowaliśmy pełno róznego rodzaju drobnych zabaweczek, takich tanich ,ale sie opłaciło bo mały ciągle miał zajęcie. Dodatkowo obowiązkowo kolorowanki i zagadki do rozwiązywania. napewno powinno byc cos nowego to się zajmą . A hjak marudza to nie ma bata i trzeba zrobic postój lub moze cos poczytać.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.05.2006 06:43

"lub moze cos poczytać" - mniej wytrwałym polecam bajki na płytach (te z "Ramą" np. były niezłe, sam lubię ich słuchać :) ) k.
Asia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia » 18.05.2006 10:58

To ja sie jeszcze dopiszę bo nie śledziłam tego tematu. Otóż bank zdarł bo panienka nie uprzedziła mnie, że przez niepełny numer odbiorcy bank sobie doliczy coś. Z informacji przy nadaniu przekaz ten miał kosztować 10 zł i dlatego bez czytania forum zrobiłam ten przelew. Mądry ...po szkodzie. Informacja o opłacie była tylko ustna więc doczekałam tylko suchych przeprosin i tyle. Może ta informacja się komuś przyda aby wiedział przy nadawaniu czego można się spodziewać. Ktoś tu wspomniał o numerze iban czy coś takiego, ale przecież skąd ja mam wiedzieć czy podany numer odbiorcy jest w całości czy czegoś brakuje? Jednak ponieważ to mój od wielu lat bank mnie tak "zrobił" więc odpusciłam, ale wcale nie uważam, że to z mojej winy to "zdzierstwo"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

jak to jest z zaliczką? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone