Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jak to jest z patentem żeglarskim

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majster 102
Plażowicz
jak to jest z patentem żeglarskim

Nieprzeczytany postnapisał(a) majster 102 » 09.12.2008 22:02

jak to jest , w polsce i nie tylko można plywac bez uprawnien jachtami do 7,5m długosci
jestem włascicielem małego jachtu kabinowego i z tego co wiem to można nim pływac po morzu oczywiscie chodzi mi o plywanie przy lini brzegowej a nie pelne morze.
jesli chodzi o winiety to ok ale :
jacht moj jest 3 osobowy a jedzie nas 6 osób (bedziemy plywac na zmiane) jedna lista zalogantów czy dwie po 3 osoby ??????
i jak jest z tymi uprawnieniami ??????? 8O :?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 09.12.2008 22:14

majster 102 napisał(a):jak to jest , w polsce i nie tylko można plywac bez uprawnien jachtami do 7,5m długosci
jestem włascicielem małego jachtu kabinowego i z tego co wiem to można nim pływac po morzu oczywiscie chodzi mi o plywanie przy lini brzegowej a nie pelne morze.
jesli chodzi o winiety to ok ale :
jacht moj jest 3 osobowy a jedzie nas 6 osób (bedziemy plywac na zmiane) jedna lista zalogantów czy dwie po 3 osoby ??????

Witam
Jest tutaj m.in. taki dział żeglowanie i inne ... :oczko_usmiech:
czytaj do woli :lol:
majster 102
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majster 102 » 09.12.2008 22:35

czytam i czytam wszedzie tylko o jednostkach morskich lub z napendem motorowym a o plywaniu na malej jednostce to cisza
moj jachcik ma 4,17 dlugosci , jest mieczowy pow. żagla 10m/2
i gardziej mysle o plywanio zatokowym a nie pelnomorskim bo zdaje sobie sprawe ze to jest za mala jadnostka na takie wyprawy :?
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 09.12.2008 23:49

majster 102 napisał(a):jak to jest , w polsce i nie tylko można plywac bez uprawnien jachtami do 7,5m długosci

Niestety w Chorwacji musisz mieć patent. Albo polski albo chorwacki.
http://www.mmpi.hr/userdocsimages/2005/ ... te-new.pdf
punkt 4.

majster 102 napisał(a):jesli chodzi o winiety to ok ale :

Ten sam link:
http://www.mmpi.hr/userdocsimages/2005/ ... te-new.pdf
tylko punkty 1 i 2, czyli teoretycznie musisz mieć mieć listę osób (list of person) na którą musisz wpisać wszystkich którzy będą pływać i listę załogi (list of crew) na konkretny rejs.

Nie napisałeś tego wprost ale domyślam się, że będziecie mieszkali na lądzie i pływali na krótkie wypady po okolicy. I tu jest furtka, bo jeśli jacht nie jest przystosowany do spania to lista załogi nie obowiązuje.
http://www.mmpi.hr/userdocsimages/2005/ ... 20engl.pdf

W tym dokumencie nie piszą nic o kabinach tylko przystosowaniu do spania. Jak pójdziesz wykupić winietę to wszystkiego się dowiesz z pierwszej ręki, ale myślę, że nie będą robili zbędnych problemów i jeśli nie zamierzacie mieszkać na łódce to potraktują to tak jakby nie miała kabiny.

Winiety nie unikniesz bo dla nich nie ma znaczenia czy łódź jest żaglowa czy motorowa. Liczy się długość >3m. Zwolnione są tylko kajaki, łodzie wiosłowe i inne napędzane siłą mięśni.

pozdrav K
majster 102
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majster 102 » 10.12.2008 23:04

nio to już wiem mniej wiecej co i jak
a czy ktos wie jak jest na wyspie Rab
gdzie można poplynac taka mala jednostka?
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 10.12.2008 23:22

majster 102 napisał(a):nio to już wiem mniej wiecej co i jak
a czy ktos wie jak jest na wyspie Rab
gdzie można poplynac taka mala jednostka?

Na Goli Otok (byłe więzienie - takie chorwackie Alcatraz), na sv. Grgur (też wyspa - więzienie ale mniej śladów pozostało), dookoła wyspy Rab (sporo fajnych zatoczek i kilka plaż FKK). Nie zdziw się jak między wyspami trafisz na sporą falę.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 11.12.2008 00:50

majster 102 napisał(a):gdzie można poplynac taka mala jednostka?

Polecam np.:
Wybrzeże Chorwacji. Przewodnik dla żeglarzy
Autor: Miroslav Krleza
Wydawnictwo: Almapress

Obrazek

Jeszcze nie mam tej pozycji w domu, ale choć nie żegluję po Adriatyku, jeszcze nie :lol: , to z pewnością nabędę.
Przeglądałem chwilę w hurtowni i są w nim informacje przydatne nawet dla Janusza, który znajdzie w tym przewodniku, gdzie w Cro wiaterek ochłodzi. :wink:
majster 102
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majster 102 » 11.12.2008 07:32

super :D dziekuje za pomoc teraz wystarczy poczytac i poczekac na kolejny wyjazd do Chorwacji tyle tylko ze z wlasna ludka :D :D :D :!: :!: 8)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.12.2008 21:17

Popiel napisał(a):
majster 102 napisał(a):gdzie można poplynac taka mala jednostka?

Polecam np.:
Wybrzeże Chorwacji. Przewodnik dla żeglarzy
Autor: Miroslav Krleza
Wydawnictwo: Almapress
Jeszcze nie mam tej pozycji w domu, ale choć nie żegluję po Adriatyku, jeszcze nie :lol: , to z pewnością nabędę.

Uważam, że jeśli nie żeglujesz to wyrzucony pieniądz. Ta książka to przetłumaczona na język polski locja z minimalnym dodatkiem przewodnika turystycznego. Dla żeglujących jachtami rzecz cenna, ale dla pływających "drobnoustrojami" 90% wiedzy tam zawartej jest nieprzydatna.

Zresztą co ja tu będę pisał, sami oceńcie. To są strony dotyczące wyspy Rab o którą pytał majster 102:

Obrazek Obrazek Obrazek

Moim zdaniem żeglującemu "drobnoustrojem" bardziej się przyda mapa morska a nawet zwykła mapa samochodowa. Kiedyś podawałem tu link do skanów map morskich w rozdzielczości wystarczającej dla takiego bujania się przy brzegu.

pozdrav K
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.12.2008 21:49

Mapy dla fachowców:

http://peljar.cvs.hr/reference.php

uz pozdrav
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 11.12.2008 23:11

MorskiPas napisał(a):Uważam, że jeśli nie żeglujesz to wyrzucony pieniądz. Ta książka to przetłumaczona na język polski locja z minimalnym dodatkiem przewodnika turystycznego. Dla żeglujących jachtami rzecz cenna, ale dla pływających "drobnoustrojami" 90% wiedzy tam zawartej jest nieprzydatna.

Dla takiego Rekina to nieprzydatna, a ja patrzyłem na nią pod kątem turystycznych miejscowości i uznałem, że jest ich w niej sporo, czego w innych przewodnikach nie znalazłem.
Pokazana wielkość przystani i miast stanowi dla mnie decydujący głos wybierając pobyt. Na łodzi wodę masz zawsze czystą.
Po dwa to z czego w krótkim czasie zauważyłem jest podana siła wiatru, więc może można kierować się tym szukając cieplejszej kąpieli.
Czyli nabyłeś i nie polecasz ok., ale chętnie odkupię.
Pozdrav :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 12.12.2008 19:46

Popiel napisał(a):Dla takiego Rekina to nieprzydatna, a ja patrzyłem na nią pod kątem turystycznych miejscowości i uznałem, że jest ich w niej sporo, czego w innych przewodnikach nie znalazłem.
Pokazana wielkość przystani i miast stanowi dla mnie decydujący głos wybierając pobyt. Na łodzi wodę masz zawsze czystą.
Po dwa to z czego w krótkim czasie zauważyłem jest podana siła wiatru, więc może można kierować się tym szukając cieplejszej kąpieli.
Czyli nabyłeś i nie polecasz ok., ale chętnie odkupię.
Pozdrav :wink:

Chyba niejasno piszę, bo zrozumiałeś mnie dokładnie odwrotnie. Właśnie dla mnie jest ta książka przydatna i wcale się jej nie chcę pozbywać. Ale popatrz na dowolny opis, powiedzmy pierwszy z brzegu "Miasto Rab". Opis liczy 55 linijek, z czego 35 o tym jak tam wpłynąć dużym jachtem, gdzie stanąć, gdzie zatankować wodę i paliwo. Pozostałe 20 linijek to spis atrakcji turystycznych w pigułce i tylko te 20 linijek może być interesujące dla turysty lądowego.

Oczywiście nie zabraniam Ci kupowania tej książki (choćby dla super zdjęć z lotu ptaka). Pozostałe rzeczy o których piszesz np. wielkość miasta widać nawet na mapie samochodowej, a czy temperatura wody zależy od kierunku wiatru? Zapewne tak, ale nie tylko i nie wprost.

No to jeszcze raz. Uważam, że dla żeglarzy to cenna pozycja, a dla innych turystów mało przydatna, choć ładnie wydana i pewnie każdy coś tam dla siebie znajdzie.

pozdrav K
majster 102
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majster 102 » 12.12.2008 22:55

:D jest coraz lepiej ale cz w owej ksiażce jest mapa wybrzeza chrwacji? :?
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 13.12.2008 18:04

Jest, ale w skali 1:400 000. Do powieszenia na ścianie się nadaje, ale nawet samochodowe są lepsze.

Porządne mapy kupisz w sklepie Sail-Ho: ttp://sklep.sail-ho.pl/index.php3?bid=1

a do bujania się przy brzegu wystarczą Ci takie skany:
http://www.avijacijabezgranica.com/kart ... mape%20RH/
http://www.avijacijabezgranica.com/karte/karteRH100/

pozdrav K
majster 102
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majster 102 » 15.12.2008 22:02

dzieki sliczne problem mam z wydrukowaniem tych map bo tylko cześć obrazu mi sie drukuje :?
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone