Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to jest kiedy pada-zimno?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 31.08.2005 09:07

Wiem,że nawet tam pada ale jestem ciekaw jak odczuwa się tę pogodę na własnej skórze.Czy temperatura spada w dół?Czuje się to zimno ?czy wyładowania atmosferyczne są groźne?Proszę o kilka postów?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 31.08.2005 10:52

Jak pada w Hr? Deszcz jest zazwyczaj dość ciepły. Zazwyczaj jak już się wypada to bardzo szybko schnie, nawet bez słońca. Wyładowania nie są groźniejsze niż u nas, jak burza jest nad morzem to najczęsciej tak daleko że ledwie ją słychać. Czasem jak dłużej pada to na powierzchni jardanu tworzy sie cieńka zimna warstwa słodkiej wody, dosłownie 1 cm ale wystarczy by pływanie stało się mniej komfortowe.
Od birzy gorszy jest wiatr. Jak wieje, woda w morzu się miesza i robi zimniejsza i ogólnie jest mniej przyjemnie bo chłód staje się odczuwalny
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 31.08.2005 14:58

Potrafi lac jak z cebra!!!przezylysmy to na Peljesacu, kilka burz tu i tam , tajfun na Murterze, burze na morzu ale wyjazd byl super!
Noca tak zimno, ze spalam w plecaku choc mam 184 cm wzrostu, hihi
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 31.08.2005 21:05

No wiatry są prawie zawsze nieprzyjemne.Czytałem,że w Cro często wieje i to czasami tak,że porywa to i owo.Czy ktoś doświadczył coś takiego?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 01.09.2005 09:59

Bo ten rok jest wyjątkowy - np nad Kornatami przeszły podobno 2 trąby powietrzne i efekt tego pewnie widziałeś na Murterze. Normalnie to jak w sezonie pada to pada najwyżej 3-4h czasem nawet jest grad ale za chwilę jest słońce i wszystko schnie. Rzadko też wieje długo. Zdarza się że wieje 2-3 dni i jest fala ale pewnie średnio zdarza się to 2 razy na sezon
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 01.09.2005 11:38

Wróciliśmy 28.08 z wyspy Ciovo k/trogiru. Był to nasz drugi pobyt w Chorwacji. Tego roku byliśmy zszokowaniu pogodą. Najpierw 14.08 jechaliśmy przez 400 km od Karlovacu do Splitu w deszczu!!. Pote były burze bardzo intensywne i jeszcze cały dzień deszczowy. Nasi gospodarze mówili że tegoroczne lato niestety nie należy do udanych. Mimo to jak fundusze pozwolą to w przyszłym roku jedziemy jeszcze dalej na południe.
socki
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) socki » 01.09.2005 13:01

beata118 napisał(a):Wróciliśmy 28.08 z wyspy Ciovo k/trogiru. Był to nasz drugi pobyt w Chorwacji. Tego roku byliśmy zszokowaniu pogodą. Najpierw 14.08 jechaliśmy przez 400 km od Karlovacu do Splitu w deszczu!!. Pote były burze bardzo intensywne i jeszcze cały dzień deszczowy. Nasi gospodarze mówili że tegoroczne lato niestety nie należy do udanych. Mimo to jak fundusze pozwolą to w przyszłym roku jedziemy jeszcze dalej na południe.

Witam!
Też byłem na Ciovo tyle że tydzień później. Trafiły się dwa dni z lekką chmurką. Deszcz w ciagu dnia był niewielki, robi to takie wrażenie jakby wyparował zanim zdążył dolecieć do ziemi :wink: Kolejnego dnia mocno wiało a dzień zakończył się dośc intensywną ulewką. 8O wiało nieźle przez kilka dni. Morze trochę zimniejsze ale jak ktoś lubi fale to super.
Pozdrawiam :D
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 01.09.2005 13:06

I ja wracałam 28 sierpnia do domu. Pobyt na wyspie Ciovo należał do udanych...oprócz zmiennej pogody. Mimo deszczów nie marzliśmy ale burza która spotkala nas gdy wracalismy tydzien wczesniej z Makarskiej to było cos okropnego! Nigdy nie nabawiłam sie takiego strachu tak wówczas. Jeśli chodzi już o 3 wyjazd w tym roku to pogoda była najgorsza.
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 02.09.2005 09:43

Dzięki za info.Mam następne pytanie. Czy w trakcie trwania wiatrów lub burzy,kiedy występują fale zmienia się prąd morski na zimniejszy? Czy fale bywają duże tak,że nie można pływać?Proszę o następne posty.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 02.09.2005 10:46

miraculus napisał(a):Dzięki za info.Mam następne pytanie. Czy w trakcie trwania wiatrów lub burzy,kiedy występują fale zmienia się prąd morski na zimniejszy?

tam prądów morskich prawie nie ma. Te które są to są raczej groźne dla żeglarzy a nie pływających
Natomiast normalne jest że woda na większych głebokościach jezt zimniejsza nawet znacznie. Gdy wieje jest fala a fala wodę miesza. Gdy wiatr jest od norza to wpycha zimniejszą wodę na płycizny

miraculus napisał(a):Czy fale bywają duże tak,że nie można pływać?Proszę o następne posty.

Nie. W tym roku największa fala jaką widziałem miała mniej niż 1m i była jak na lato rekordowa. Dało się pływać ale z powodu zimna nie było to przyjemne. Oczywiscie jak jest fala lepiej nie pływac przy skałach.
Normalnie w czasie burzy to fala jest mniejsza niż gdy przepłynie większa motorówka
CroatiaFan
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroatiaFan » 03.09.2005 19:35

powiem krótko:jak leje to konkretnie a wyładowanai są jeszcze większe :lol:
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 03.09.2005 19:57

Tak trochę z innej beczki :D Czy większość z nas była w tym roku na Ciovo?
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 19.09.2005 08:14

Ja byłam! 16 dni w dniach 12-28 sierpnia na Okrugu Gornji. :D
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 19.09.2005 20:01

miraculus napisał(a):Wiem,że nawet tam pada ale jestem ciekaw jak odczuwa się tę pogodę na własnej skórze.Czy temperatura spada w dół?Czuje się to zimno ?czy wyładowania atmosferyczne są groźne?Proszę o kilka postów?

Takich debilnych pytań dawno tu nie było.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.09.2005 21:18

platon napisał(a):
miraculus napisał(a):Wiem,że nawet tam pada ale jestem ciekaw jak odczuwa się tę pogodę na własnej skórze.Czy temperatura spada w dół?Czuje się to zimno ?czy wyładowania atmosferyczne są groźne?Proszę o kilka postów?

Takich debilnych pytań dawno tu nie było.

Drogi Platonie, temat jest bardzo interesujący i mądry. Gość pewnie deszczu w HR nie widział i chce się dowiedzieć " jak to jest jak pada a wie , że tam pada" A skoro "pada" to chce znać odczucia "na własnej skórze". A skoro ich nie zna to pyta na forum. :wink:
Nie wie czy wyładowania atmosferyczne są groźne bo jeszcze piorunem nie oberwał czego mu nie życzę a może jednak lekko dostał więc już wiemy, że wyładowania są groźne i dlaczego są takie pytania . :lol:
Czy wszystko jasne? :lol:

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone