Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak spreparować jeżowca?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
matrix02
Croentuzjasta
Posty: 198
Dołączył(a): 06.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 17.07.2010 21:36

i walą padliną
mason
Turysta
Posty: 12
Dołączył(a): 02.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) mason » 14.08.2010 21:10

Jemy samice.Brązowe,większe od czarnych samców.Postępujemy jak z ostrygą,skrapiamy cytryną lub mocnym alkoholem.
Jeżowce,podobnie jak i rozgwiazdy nie są objęte ochroną.Rozgwiazda uważana jest za szkodnika. :?
Pytanie:co robicie ze złapanym turkuciem (do ogrodników) lub ze złapaną rybą (do wędkarzy)?
Napewno nie to:
Obrazek
Czy autorzy powyższych odpowiedzi to weganie :?:
hajduczek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3657
Dołączył(a): 23.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 16.08.2010 06:17

wczoraj córa wyłowiła jeżowca....obejrzałyśmy i wrócił z powrotem do wody ...to co ,że robią nam ałłłła,nie trzeba na nie nadeptywać :lol: :wink: ale są śliczne i żyją....więc niech sobie żyją nadal :D ....widziałam jak małoletni niemcy się nimi bawili....żal mi było tych żyjątek :?
damiangres
Croentuzjasta
Posty: 380
Dołączył(a): 14.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 16.08.2010 07:35

makr napisał(a):
Bocian napisał(a):Jeżowce, a dokładnie samice jeżowca są podobno bardzo smaczne i wyławianie ich w tym celu to inna sprawa. Wyławianie po to, żeby zabrać do domu, i tyczy się to wszystkich stworzeń z Jadrana, to dla mnie głupota.


Na Kornati widziałem jak jakiś naród rozłupiwał jeżowce na skale i wysysał wnętrze... Miny naród ów miał bardzo zadowolone.


Po drugiej stronie Adriatyku, w Apulii (Bari i okolice) podają jeżowce w knajpach. Spotkałem się z dwoma sposobami degustacji.
Pozostawione w skorupce, po wydłubaniu środka, czerwone paski mięska "wyciera się" chlebkiem - dość dobre.
Drugi sposób to spagetti przyprawione sosikiem właśnie z jeżowców - trochę mniej smakowite.
pozdrawiam
--
damian
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Jak spreparować jeżowca? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone