Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jak sie porozumiewać

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JoannaK
Autostopowicz
jak sie porozumiewać

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaK » 05.04.2002 11:40

:oops:
Powiedzcie mi jedno: czy Chorwaci są na tyle cierpliwi, żeby porozumiewać sie po chorwacku z obcokrajowcem, nawet jeśli ten mówi dość nieudolnie w tym jezyku?
pozdrawiam
JoannaK
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 05.04.2002 12:48

Z tego, co czytałem, to Chorwaci są bardzo czuli na sprawy narodowościowe i wysoko cenią próby porozumiewania się obcokrajowców w ich języku, niezależnie od stopnia zaawansowania! :wink:
A więc jak najbardziej!!!
myzia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) myzia » 09.04.2002 12:16

Popieram przedmówcę :D my rozmawialiśmy mieszanka polsko-chorwacko-angielsko-niemiecką i było OK
jaam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaam » 09.04.2002 14:49

sa bardzo komunikatywni, mozesz mowic nawet po polsku. Jak masz troche cierpliwości i zdrowe rece(do gestykulacji) wszystko bedzie OK
Moomin
Podróżnik
Dialekt słowiański

Nieprzeczytany postnapisał(a) Moomin » 17.04.2002 21:45

Bez problemów można się porozumieć próbując mówić po chorwacku, także po polsku. Jeśli znasz trochę słów czeskich, słowackich i rosyjskiech (często istnieją wspólne źródłosłowy) to jest naprawdę miło. Wrazie czego bardzo pomaga odrobina rakiji :)
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 18.04.2002 10:36

:D
że tak powiem; po rakiji to nawet z chińczykiem mozna sie dogadać.
Rakija ma taką dziwną własciwość "rozjaśniania " szrych komórek.
:D
Chairman
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chairman » 23.04.2002 18:07

a jesli jestem srednio zaawansowany/beginner w jezyku angielskim to sie dogadam z jakism chorwatem?
Andrzej
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej » 23.04.2002 20:32

Chairman napisał(a):a jesli jestem srednio zaawansowany/beginner w jezyku angielskim to sie dogadam z jakism chorwatem?

Myślę, że szybciej dogadasz się jednak po polsku niż po angielsku. Wielu Chorwatów zna niemiecki.

pozdrawiam
Andrzej
Waldileg
Podróżnik
Jak się porozumiewać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldileg » 25.04.2002 07:49

Jeżeli chodzi o porozumiewanie się z chorwatami w obcych językach to zawsze przypomina mi się autentyczny fakt rozmowy mojego brata z
chorwackim listonoszem brat chciał go zapytać gdzie jest poczta i mówi do niego Do you speak English- nic? Sprechen sie Deutsch - nic?
W końcu listonosz mówi do niego :Co tobie trieba brat mówi post
a on do niego:poczta jest tam :) za każdym razem jak nam się to przypomina płaczemy ze śmiechu.
Także najlepiej na początku spróbować po polsku.
Życzę powodzenia.
Waldek.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 29.06.2002 15:55

Polski i jeszcze raz Polski. A jak ci braknie słów to zawsze możesz pokazać w sklepie palcem o co ci chodzi. Próby angielskiego i niemieckiego nie dawały takich rezultatów jak rozmowa po polsku.
grego
Globtroter
Re: Jak się porozumiewać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) grego » 29.06.2002 20:45

Waldileg napisał(a):Jeżeli chodzi o porozumiewanie się z chorwatami w obcych językach to zawsze przypomina mi się autentyczny fakt rozmowy mojego brata z
chorwackim listonoszem

Hehehe. Mialem bardzo podbna sytuacje w sklepie na Istrii. Wszedlem z bratem do sklepu, jako ze lepiej mowilem po angielsku, brat byl niesmialy, zapytalem: How much does that cap cost ? 300kuna. Powtorzylem bratu po polsku, a na to sprzedawca nienaganna polszyzna: Trzysta kun, mozecie mowic po polsku, studiowalem w Polsce w Gdansku.
Sytuacja ta spowodowala, ze od tej pory rozpoczynam jakakolwiek rozmowe najpierw po polsku, potem po rosyjsku, po angielsku, ostatecznieu po wlosku, nie na odwrot jak mialo to miejsce wczesniej.gregoo
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 05.06.2005 23:05

Staram się rozmawiać tylko po chorwacku. Wielokrotnie przekonałem się, że jest to nie tylko bardzo, bardzo, bardzo mile widziane, ale i ze wszech miar praktyczne i skuteczne, a przecież wcale nie trudne. Minimum tego wysiłku popłaca. Takie proste " Dobra vecer, imate li slobodnih sobe, je sam iz Poljska" sprawiało, że właściciele zajętych już kwater dzwonili późnym wieczorem do znajomych by nam pomóc. Albo takie "josz jedan tanjur,molim". Dodatkowy talerz w zatłoczonej konobie, gdzie kelnerzy mieli co do roboty, znalazł sie w dziesięć sekund. Radzę kupić rozmówki i słownik i zaznaczyć, czy wypisać sobie parę przydatnych zwrotów i wszystko będzie "u redu"! Dla mnie takie wyszukiwanie i próby konwersacji w tym słowiańskim języku sprawia wiele przyjemności.
Tamara
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tamara » 05.06.2005 23:48

Miałam identyczną sutuacje jak grego od tamtej pory porozumiewałam się z chorwatami tylko po polsku
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 05.06.2005 23:58

Zdravo!
W takim razie zapraszam do naszej Akademii :)
forum/viewtopic.php?t=6150&postdays=0&postorder=asc&start=1635
możecie wnieść trochę swoich doświadczeń!
Też się najpierw uczyłem gadając ile wlezie z miejscowymi i też mi było łatwiej bo znałem parę słów po rosyjsku i czesku. I Chorwaci czasem mnie biorą za Czecha bo mi się te języki dokładnie mieszają i czasem nie wiem czy jakieś słowo jest czeskie czy chorwackie. Chociaż ostatnio trochę mniej dzięki zajęciom w Akademii 8) :lol:
A jak się trochę zna chorwacki to się od razu zna 3 języki bo bośniacki i serbski są prawie takie same. Słoweński jest trochę inny ale też podobny. W końcu jesteśmy jedna rodzina i jakoś nie lubię z innymi Słowianami gadać po angielsku :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2005 00:13

Tamara napisał(a):Miałam identyczną sutuacje jak grego od tamtej pory porozumiewałam się z chorwatami tylko po polsku

To że polski język i Polacy są rozpoznawalni w Cro,
to zasługa wszystkich Cromaniaków z tego forum
(i wielu innych tu nieujawnionych, a też zakochanych w Cro)
A tak na marginesie, to niby dlaczego mamy wstydzić się
swojego języka za granicą? :wink: :lol:
:papa:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone