Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak się pakować - Very Long

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak
Jak się pakować - Very Long

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 05.07.2006 09:02

Panie i Panowie,
Temat zawsze na czasie. :D
Poprzedni wyjazd do HR odbywał się z pomocą środka lokomocji marki Daweoo Lanos HB. Na pokładzie komplecik, czyli 4 dorosłe osoby. Jak wiadomo bagażnika Lanos nie ma przepastnego, zwłaszcza w wersji HB (250 - 280 litrów w zależności od normy) i z dojazdówką w pokrowcu (LPG on board).
Jako że jestem zwolennikiem tzw. 'czystej półki" tylnej oraz outsource'owania wszytskiego do bagażnika poleciłem passendżerom pakować możliwie NIEZBĘDNE graty - w efekcie okazało się, że to ja posiadam najwięcej stuff'u - no ale ja miałem moje ukochane ABC.

Wracając do tematu: w tym roku sprawa prezentuje się jeszcze gorzej. Do dyspozycji mamy Bravo z 280 litrowym bagażnikiem - teoretycznie większy/równy bagaznikowi Lanosa HB, ale...subiektywne odczucia i pomiary miarką mówią co innego (pojemność mierzona inną normą???): bagaznik jest zdecydowanie płytszy, a więc dojazdówka nie stanie w pionie tak jak miało to miejsce w Lanosie.

Mając na uwadze 'czystą półkę' i outosurc'owanie wsztstkiego do kufra (przestrzeń pasażerska ma być luźna) gdzie polecacie upychać różne przedmioty?
Jak na razie znalazłem bardzo ciekawe miejsca, które mogą posłużyć za schowki. Mianowicie:
- pod siedziskiem tylnej kanapy zmieści się sporo stuff'u: jakiś koc, karimata, butelki z piciem (na moje oko wejdą tam 4 x 2,5l Coli na przykład), ew. jakieś puszki
- pod siedzeniami przednimi, w okolicach przedniej krawędzi siedzenia (towar musi być zabezpieczony przed przypadkowym wyjechaniem pod nogi kierowcy). Na moje oko zmieści się tam bagaż miękki o gabarytach powiedzmy śpiwora pod każdym z foteli.
- opcjonalnie karimata/koc może powędrować pod dywaniki

Wiem, że jest to rzeźba w przysłowiowym g.... :? , ale nie dorobiłem się jeszcze Van'a :cry:

Macie jakieś doświadczenie w tej materii? Chętnie poczytam... :idea:
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 05.07.2006 10:41

box dachowy i jest świety spokój
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 05.07.2006 11:13

Jeśli da się zpakować wewnątrz auta, to będzie lepiej niż z bagażnikiem na dachu. Box tylko wtedy, jeśli się nie da wewnątrz, bo:
- box kosztuje
- auto więcej pali
- auto wolniej jedzie
Oczywiście pakowanie wewnątrz z rozsądkiem, czyli żeby graty nie latały w czasie hamowania , bo jeśli mają latać to już lepiej box.
Barthser
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barthser » 05.07.2006 11:17

Witam,
2 lata temu jechaliśmy z dziewczyną do Chorwacji...Deawoo Tico:-).
Z zapakowaniem nie mieliśmy problemu mimo tego, że jechaliśmy pod namiot(dodatkowy sprzęt z tym związany). Bagażnik w naszej "strzale" pomieścił 1 dużą torbę:-), drugą torbę, lodówkę turystyczną i inne pierdoły daliśmy na tylne siedzenia. Nie martwiliśmy się specjalnie o pakowanie najpotrzebniejszych żeczy i pakowaliśmy wszytsko ile wlezie. No i wlazło:-). Tyle, że patrząc z boku nikt by nie powiedział, że na tylnych siedzeniach mamy zapakowane prawie całe auto - nawet się nie uginało:-) Jazda mimo takiego autka całkiem wygodna.
W tym roku wybieramy się już Skodą Fabią ale myślę, że jazda takim autem jak Tico jest zawsze ciekawa i niezapomniana :wink:.
Dodam tylko, że jadąc do Chorwacji zatrzymliśmy się na noc na Węgrzech, bo myśleliśmy, że nia damy rady. Jednak wracając nie robiliśmy żadnych przystanków i z Krk'u wróciliśmy do Katowic w ok 15godzin zwiedzając przy tym Budapeszt. W samej Chorwacji zrobiliśmy ok 2000km i nie żałuje ani 1 kilometra tej drogi...

Pozdrawiam, Bartek
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 05.07.2006 11:52

Ja mój pierwszy wyjazd też przeżyłem bez boxa i też Lanosem, chociaż sedanem. To był koszmar. Na drugi wyjazd zaopatrzyłem się w box i było bez porównania lepiej. Taki box jest naprawdę bardzo pakowny. Myślę, że warto przeczytać kilka interesujących wątków o boxie, napisanych na tym forum.
Jeśli chodzi o spalanie, to przy opływowym boxie jest ono naprawdę niewiele większe, powiedzmy 0.5 litra/100. Samochód wolniej nie jedzie, jechałem z boxem 150-160 bez problemu. Zgadzam się tylko z tym, że to wydatek - bo trzeba kupić i box i bagażnik, ale to przecież zakup na lata (zwłaszcza box, bo przy zmianie auta bagażnik też się zmienia).
Ja kupiłem box w Norauto, mają taką serię Bermude (5 lat gwarancji), wg mnie naprawdę dobre a nie tak drogie jak np. Thule, gdzie płaci się za firmę.

PozdraV
J.
Maksym
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maksym » 05.07.2006 12:13

Heh... ja to chyba bardzo naiwny jestem wierząc, że spakuję 4 osoby + bagaż w pięciodrzwiową fiestę na 2 tygodnie w Dubrowniku, co?
Zaznaczam, że odpadają nam duperele typu namiot, kuchenki turystyczne etc..
To mój pierwszy wyjazd do CRO więc tak naprawdę nie sprawdziłem jeszcze na własnej skórze. Cały czas pocieszam się tym, że znajomi, jeszcze za czasów późnego Gierka dobili do Chorwacji maluchem z dwójką dzieci :), co prawda masa rzeczy znajdowała się na dachu, ale z drugiej strony ja tyleż samo wrzucę w bagażnik.. więc może jednak
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 05.07.2006 13:50

To co się da podziel przez dwa. Tak było w piosence.
Jak sobie naszykujesz wszystkie ciuszki itp. ( robi to to lepsza połowa ) to ja pakując w toorby weryfikiję - to ci sie da dziele przez dwa i jak do tej pory sie mieścimy

wodnik
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 05.07.2006 13:56

wodnik napisał(a):To co się da podziel przez dwa.

Zgadza się. Tym bardziej że jestem bogatszy o pewne doświadczenia - mianowicie poprzednio przygotowałem sobie na 14 dni w HR ok 8-9 podkoszulek, tymczasem chodziłem w 4 i przepierałem je - na słońcu schły błyskiem. Podobnie z ciepłymi rzeczami (ach te ploty o Scirocco :lol: ): 2 pary długich spodni były zbędne. Teraz już wiem że można zabrać mniej ubrań i w to miejsce wepchnąć coś do żarcia - z całym szacunkiem ale Chorwacja ma fatalne wędliny.
Maksym
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maksym » 05.07.2006 14:06

Podnosicie mnie na duchu, drodzy przedmówcy :)
Innymi słowy - da się..
Ekipa będzie się składać z dwóch kobiet i dwóch przydupasów do tychże wspomnianych niewiast, dzielić będziemy na pewno bo znając możliwości mojej małej Myszy to: "spodnie koniecznie" - kilka par, sweterki ("a jak będzie zimno?"), no i koniecznie "parę drobiazgów" urastających do kilkukilogramowego tobołka..heh
Chociaż oddając sprawiedliwość ja też zawsze, niewiedzieć czemu muszę posiadać ze sobą parę gadżetów z gatunku: zabawki dużego chłopca :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2006 14:44

Kilka dni temu wróciliśmy już z dziesiątego pobytu w Chorwacji. I tak, jak co roku, przynajmniej połowa ciuchów wróciła do Polski bez wypakowania w Chorwacji. Nawet mocne postanowienie poprawy nie skutkuje. Corocznie popełniamy ten sam błąd i pewnie w przyszłym roku też tak będzie. Przyjmij słuszną zasadę "podziel przez dwa", a wyłącz z tego tylko stan konta i zawartość portfela. Tak na wszelki wypadek.
Udanego pakowania.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 05.07.2006 14:53

a dla tych, co się martwią, że maja za mały bagażnik - uwierzcie, im większy bagażnik, tym mniej miejsca - znam toi z autopsji - po prostu człowiek ma tak, ze nigdy mu dość i pakuje, ile wlezie :)
Barthser
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barthser » 05.07.2006 14:57

Maksym nie martw się. W Chorwacji widziałem nawet 4 dorosłych kolesi którzy przyjechali Cinquecento...z Holandii!!! Tak więc na pewno i tobie się uda:-) A jeśli chodzi o ciuchy to kiedyś jakś sławny podróżnik powiedział, że najlepiej to jest ilość pieniędzy które się ze sobą zabiera pomnożyć razy 2 a ilość ciuchów podzielić przez 2 :wink: i myślę że często się to sprawdza.[/b]
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.07.2006 16:18

Ktoś, chyba na tym forum, radził pakowanie ciuchów i innych miękkich rzeczy w worki foliowe. Podobno bardzo efektywnie ułatwia wykorzystanie bagażnika.
Ja do tej pory jeździłem z boksem wypożyczanym w sklepie z bagażnikami. Przed dwoma laty płacilem 10 zł za dzień + 500 zł kaucji. Nie odczułem jakoś specjalnie zwiększonego zużycia paliwa.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 05.07.2006 16:23

gospodarz napisał(a):Ktoś, chyba na tym forum, radził pakowanie ciuchów i innych miękkich rzeczy w worki foliowe. Podobno bardzo efektywnie ułatwia wykorzystanie bagażnika.

Nie "ktoś" tylko ja ;) i nie w takie zwykłe worki. Można kupić takie specjalne worki ze szczelnym zamkiem błyskawicznym i zaworem pod ssawkę odkurzacza. Wkładasz ciuchy do wora, zamykasz, podłączasz odkurzacz i... worek staje się 2-3 razy cieńszy. Rewelacja. Nie jesteś w stanie tak upchnąć sposobem konwencjonalnym.
I nawet się ciuchy specjalnie nie gniotą.

PozdraV
J.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.07.2006 16:40

Jacunio napisał(a):
gospodarz napisał(a):Ktoś, chyba na tym forum, radził pakowanie ciuchów i innych miękkich rzeczy w worki foliowe. Podobno bardzo efektywnie ułatwia wykorzystanie bagażnika.

Nie "ktoś" tylko ja ;) i nie w takie zwykłe worki. Można kupić takie specjalne worki ze szczelnym zamkiem błyskawicznym i zaworem pod ssawkę odkurzacza. Wkładasz ciuchy do wora, zamykasz, podłączasz odkurzacz i... worek staje się 2-3 razy cieńszy. Rewelacja. Nie jesteś w stanie tak upchnąć sposobem konwencjonalnym.
I nawet się ciuchy specjalnie nie gniotą.

PozdraV
J.

Jacunio.
A o żelazku nie zapomniałeś???? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi