Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak się nazywa pnący kolczasty krzew

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Baru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baru » 15.07.2010 14:29

kwitnący na fioletowo, czerwono lub różowo? Jest ich w Chorwacji bardzo dużo, chyba przy większości domów rosną. Kwitną przepięknie - całe gałęzie są tak obsypane kwiatami, że liści prawie nie widać.
Czy ktoś poratuje mnie nazwą?
I czy takie cóś ma szansę u nas zaistnieć?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.07.2010 14:46

Bugenwilla.
Robiliśmy próby, nie udało się, ale nadziej jest, że któregoś roku i nasz dom będzie rozkwitał tym kwiatem :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.07.2010 14:53

.. może być i karminowa i nawet pomarańczowa... w Pl tylko w oranżerii lub w domu; jest wrażliwa na niskie temperatury (opatulona wytrzyma przyrozki, ewentualnie bardzo krótkotrwały, kilkudniowy z przerwami mały mróz do "-3").
Pozdrawiam
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 15.07.2010 15:49

Bugenwilla - mnie się udało chorwacką przywieźć i utrzymać w Polsce - choć zima w domu, ale teraz latem tarasik
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.07.2010 19:54

Ostatnio chyba w Castoramie widziałem sadzonkę :D Ale jak piszą poprzednicy do naszych ogrodów raczej i nietety się nie nadaje :(
Pozdrav.

Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 15.07.2010 20:21

wojan napisał(a):Ostatnio chyba w Castoramie widziałem sadzonkę :D Ale jak piszą poprzednicy do naszych ogrodów raczej i nietety się nie nadaje :(
Pozdrav.

Obrazek

Ja mieszkam w bloku, 5 lat temu kupiłam maleńką roślinkę z kilkoma listkami na wyprzedaży w centrum kwiatowym, za całe 4 zł.
Teraz jest pięknym krzakiem i super ozdobą balkonu. Zabieram ją do domu jak temperatura w nocy zaczyna spadać poniżej 10 stopni, przestaję powoli podlewać, listki opadają i przez zimę stoi w kącie łyse "straszydło", (które zasłaniam np w grudniu choinką :wink:) czasem leciutko podlewam. W lutym zaczynam podlewać systematycznie, przycinam, pojawiają sie listki, a gdy temperatura w nocy wzrasta powyżej 10 stopni krzaczek wraca na balkon.
Rodzice mają dwie sztuki i wynoszą je w donicach latem do ogrodu. Trzeba tylko znaleźć miejsce żeby mieć gdzie przechować, no i trochę dbać nie zaszkodzi ;)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Baru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baru » 16.07.2010 07:42

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Zaszalałam i przywiozłam sobie z Chorwacji taki już niemały krzew i teraz będę walczyć o jego utrzymanie . :)

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone