Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak się jada ośmiornice- przepisy kulinarne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 01.03.2007 08:45

witam.
chciałem się dowiedzieć jak łapiecie ośmiornice na wędkę , ale większość
woli bez łapania je spożywać , więc rodacy do dzieła podajcie swoje
sposoby na ośmiornice i inne owoce morza.
pozdrawiam mariusz.
Karolina Nowakowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Nowakowska » 02.03.2007 11:32

Sposobów na ośmiornicę jest kilka, ale ten jest najlepszy i najprostszy :
Najważniesze jest właściwe ugotowanie ośmiornicy (nie może być twarda i gumiasta!!!) dlatego mój chorwacki gospodarz zawsze najpierw zamraża hrobotnicu a póżniej odmraża a póżniej gotuje ośmiornice z korkiem!!! tzn wrzuca kilka korków (tych od butelek) Po ugotowaniu kroi na małe kawałeczki, dodaje drobno posiekaną cebulkę, zalewa sosem z oliwy, octu winnego, czosnku soli i pieprzu. Jak ma wenę to dodaje jeszcze pomidora (ale to raczej rzadko bo generalnie czym prościej tym lepiej) i obowiązkowo zasypuje wszystko ogromną ilością zielonej pietruszki. Wstawia wszystko do lodówki na jakiś czas aby się połączyło i przeszło sobą.
Jest to poprostu najlepsza sałatka z ośmiornicy jaką jadłam!!!!
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 03.03.2007 16:48

mój sposób nr-1
gotować ok. 1 godzinę
pokroić w kawałki
dodać makaron i pastą pomidorową
przyprawy w/w smaku
konieczne dwie łyżeczki oliwy
szwed
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.03.2007 23:07

...a ja to robie tak....nastawiam budzik na 6 rano...zabieram kapielowki, kusze, maske pletwy i jade na druga strone Ciova zlapac osmiornice, znalezienie jednej zajmuje od 15 minut do godziny chiba ze wczesniej znajde ktora w znanich my krijowkach....jak ja zlowie ostrim nozem dla norkow przecinam ja miendzi oczamy ze by sie nie meczila...
...jezeli sie nie chce moczyc to lowie na wedke...cierzka gruntowka, zylka 0,4 i wiencej, na koncu ciezarek od 50 do 150 gram, pol rybky bez skuri (takej zylastej) oraz nad cierzarkiem zawiazuje kawalek bialej folii, zazucam daleko i powoli skokamy ciagnie po dnie....jak poczujesz ze ciagniesz cos ala stary but, bez drgania i odjazdow w bok to moze bic na 70% osmiornica...podbiera obawiaskowo pod reka, podbierasz w wodzie szibko....
po ocziszczeniu wnecz z "glowy" osmiornice sie zamraza, potem sie do britwanki dodaje olej zwikly i troche oliwkowego, pokrojone ziemiaky, lisc laurowy, osmiornice i co neiktory rodaci kiszona kapuche i cebule w calosci lub wiencej ich, pokriwami foliom aluminiowa, zucamy do piekarnika, na 200 50 minut jezeli osmiornica ma kolo kila, po 50 min zdejmujemy folije na 5 do 7 minut i zapiekamy potem wyciagamy smacznego.....

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone