Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak robić podwodne fotki ?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
emtomek
Croentuzjasta
Jak robić podwodne fotki ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 27.02.2005 19:53

Witam miłośników fotoujęć podwodnych ... Równo rok temu kupiłem Olimpusa C765 UZ (był jeszcze wtedy drogi .. :lol: ). I tu pytanko - jak skutecznie zejść z nim pod słoną wodę? ... Wiem, wiem - są obudowy podwodne, ale koszt ich zakupu nie schodzi poniżej 1000,- zł. Ja natomiast niskobudżetowo zakupiłem wynalazek : opakowanie a raczej worek wodoszczelny z przeźroczystego tworzywa z opatentowanym zamknięciem, z atestem do 10 m. Sprawdził się, jest naprawdę szczelny (schodziłem wielokrotnie z nim na 5 m ) ale fotki wychodziły na brzegach rozmazane - obiektyw po wysunięciu tylko częściowo dotykał do folii ... Pytanko: Czy można gdzieś kupić używane, oryginalne obudowy do Olka C765 ? Na allego nie ma! A może jest gdzieś wypożyczalnia takiego sprzętu? A wogóle może znacie inne "domowe patenty" na robienie podwodnych fotek? Pozdrawiam...
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.02.2005 20:15

W zeszlym roku mielismy chinska idiotenkamere w 'szczelnej' obudowie, po paru zejsciach sie rozszczelnila, probowalismy uszczelniac roznymi metodami McGyvera ale niewiele to dalo i na koniec zainwestowalismy w wodoszczelna jednorazowke. Oplacilo sie bo na Paklenih Otocih obcykalismy zatopiony jacht. To tyle naszych skromnych doswiadczen.
pzdr :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 27.02.2005 21:12

Polecam grupę dyskusyjną pl.rec.nurkowanie - tam dowiesz się wszystkiego o wszelakich obudowach.
Najprostszym sposobem jest zakup wodoszczelnej jednorazówki (choć znam takich, którzy nawet zmieniali w niej film na bardziej czuły: 800 ISO) - na początek, przy ładnym słoneczku i niezbyt głębokim nurze na pewno Ci wystarczy.
A potem? Cóż... Fotografia to nie najtańsze hobby, a co dopiero fotografia podwodna... Oryginalna obudowa do Olka, albo te plastikowe torby (chyba sea-marine je produkuje), albo... aparat do zdjęć podwodnych (jest tego całkiem sporo w sklepach nurkowych):

http://www.fotografiapodwodna.pl/index.php?action=zakupy&cat=5

A poza tym, co Nikonos to Nikonos...

Plumek
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 28.02.2005 07:42

Ja jednak proponowałbym zakup obudowy dedykowanej do tego aparatu na stronie http://www.fotokontrast.pl/shop.php znalazłem obudowę PT 022 za 977 zł. Jest to dość duży wydatek, choć jeśli weźmie się pod uwagę ceny obudów Ikielite nie jest to dużo. ja też "szczypałem" się o kasę gdy kupowałem swojego Olka C-5000, ale pomógł mały kredycik i obudowę kupiłem. Moim zdaniem szkoda sprzętu na jakieś "wynalazki". ja swoim Olkiem robiłem zdjęcia na 30 metrach - bez problemu (poza oświetleniem - nie dysponuję zewnętrzną lampą).
Podsumowując spróbuj jednak zebrać kasę i kup "twardą" obudowę.

Darek
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 28.02.2005 17:08

Dzięki za rady i linki na stronki - chyba jednak kupię świnkę skarbonkę i zacznę odkładać na porządną obudowę porzucając myśli o "wynalazkach". Tylko wtedy w spokoju można dać nura do wody i nie drżeć o szczelność sprzętu. Pozdrawiam..
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 23.06.2006 13:50

Raaany, ale jak tu skusić się na obudowę, jak ona jest 1,5 raza droższa od aparatu. A ja dziś oglądałam zdjecia z podwodnego Egiptu i ...zachorowałam na polowanie na rybki.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.06.2006 14:08

Zanim zaczniesz zbierać na podwodną obudowę zastanów się najpierw czy pod wodę nie kupić innej, nawet używanje cyfrówki ale jakby dedykowanejpod wodę.

Bo pod wodą jest mało światłą a więc czym jasniejszy obiektyw tym lepiej i czym mniejsze szumy na wyzszych czułościach tym lepiej. Wydaje mi się też że może być pomocny stabilizator obrazu,ale doświadczeńia nie mam

Bo możesz sobie kupć super obudowę a zdjecia z normalnego kompakta i tak bedą nie do oglądania. Ja baaaardzo długo szukałem odpowiedniego aparatu. Jeżeli aparat ma być pod wodę to jasność obiektywu musi być nie mniejsza niż 2.8 w całym zakresie.
Ja specjalnie kupiłem Olympusa 5050 bo on ma 1.8-2.4 o ile dobrze pamiętam. I te 2.4 to często jest za ciemno bo w słoneczny dzień przy Iso 100 czasy wychodzą ok 1/20-1/30 sekundy a najwyzsza czułośc jakiej da się uzywać to 200 bo 400 to tylko szumy widać.

Wszystkie fotki w tym watku:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9466
są zrobione tym aparatem.
A jak chcesz to robić na powaznie to jeszcze przynajmnie 2 latarki podwodne by się przydały, albo specjalna lampa błyskowa na wysięgniku.

Ludzie z bazy nurkowej z której usług korzystałem mieli Canona chyba S40 w obudowie podwodnej. MImo że rozbili zdjęcia tak jak ja, jakoś do dziś nie pochwalili sie co im wyszło. Bo jednak sprzęt musi być wybrany dobrze, może w Egipcie gdzie jest płycej i bardziej jasno zwykły kompakt się nadaje ale w Hr trzeba sprawę przemyśleć.
No myślenie przy takich fotkach jest baaaaaaaardzo wskazane zwłaszcza o trybach naświetalani ai sposobie pracy AF. Czasem potrzebna jest miarka w oczach
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 23.06.2006 14:33

Wiesz co, oglądąłm dzis te fotki, które zrobiono jakąś prostą cyfróweczką HP. W sumie wraz z obudową kosztowałam 1 099 zł, więc o bajerach w tej cenie nie ma mowy. Fotki robione nawet na głębokości 30 m i prezentowały się całkiem całkiem. Cos autor wspominał o balansie bieli i fatalnej baterii, która wystarczała na jakies 30 fotek pod wodą. Ale efekt naprawde fajny. MOze mi coś podaruje to podeślę.

A Twój wątek oglądam. I też się zachwycam.

Generalnie z fotek podwodnych niesamowicie mnie zaskoczyły widoczki z Lofotów. Wydawałoby się, zimne pólnocne morze... a tu takie cudeńka! http://www.md.mcnet.pl/relacje/Lofoty.htm

http://www.nurkomania.pl/a0809.htm
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2006 16:29

Mama...
..zachorowałam na polowanie na rybki.
Rybki też lubią zapolować :lol: :wink:
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 23.06.2006 18:09

mama_Kapiszonka napisał(a):Wiesz co, oglądąłm dzis te fotki, które zrobiono jakąś prostą cyfróweczką HP. W sumie wraz z obudową kosztowałam 1 099 zł, więc o bajerach w tej cenie nie ma mowy. Fotki robione nawet na głębokości 30 m i prezentowały się całkiem całkiem. Cos autor wspominał o balansie bieli i fatalnej baterii, która wystarczała na jakies 30 fotek pod wodą. Ale efekt naprawde fajny.

Myślałam o kupnie tego modelu jak zostanie mi trochę funduszy przed wyjazdem. W Lublinie kosztuje razem z obudową niecałe 1000 zł.
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 25.06.2006 20:52

za 1000 mozna kupic juz i aparat i obudowe, nie jest to wprawdzie Canon czy Nikon ale przy obecnym zaawansowaniu techniki powinien zrobic juz calkiem ladne foty
http://sklep.vobis.pl/produktinfo.aspx?symbol=-11291
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 25.06.2006 20:55

nie przeczytalem postow wyzej i widze ze sie spoznilem z tym HP :D przynajmniej jedna opnia pozytywna wiecej o HP
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 26.06.2006 06:34

dla miłosnikow nurkowania i fotografii warto zobaczić:

http://www.gorgonija.com

pozdrawiam
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 26.06.2006 07:47

szaki17 napisał(a):Rybki też lubią zapolować :lol: :wink:

Mhm...mój znajomy po spotkaniu z sumem jego rozmiarów wymiękł. I długo mu się jeszcze trzęsły łydki :-D :-D :-D Moje polowanka będą w skali mikro, spoko.

Powrót do FotoCroClub - dyskusja