Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak przetrwać długą podróż.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2010 19:29

Pluto napisał(a):Ja jechałem do Orebić 19 godzin koszmar, ale tylko dlatego, że wybrałem się o niewłaściwej porze tj. ok. ogodz. 23. O godzinie 4 miałem niesamowity kryzys, trzeba było się zatrzymać, przewietrzyć i rozprostować kości. Następny kryzys przyszedł ok. południa - jedyne co mnie później podtrzymywało by nie zasnąć to piękne widoki(pierwszy raz pobyt w Cro). W tym roku już nie popełnię takiego błędu wyjadę o 3-4 w nocy, wcześniej pójdę spać i wyjadę wypoczęty - będzie bezpieczniej dla mnie i dla innych. Nie popełniajcie tego samego błędu. Pozdrov :papa:

Polecam nocleg po drodze !! (Peljesac - Orebić - Mokalo 2009 )Np. w okolicach Plitvic potem zwiedzanko i w Orebiciu jesteś na 21 8)

Pozdro
marko-wroclaw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko-wroclaw » 07.03.2010 20:27

Ja byłem 5 razy w Cro w okolicach Dubrovnika i już przetrenowałem mój ulubiony schemat dojazdu tam. 4 razy jechałem wg. niego i jestem zadowolony. Jadąc w kierunku Cro - zawsze wyjeżdżam okolo 22godz i najgorszą (najmniej ciekawą trasę jadę w nocy Polska-Czechy-część Austrii) pokonuję w nocy.
Potem w Austrii nad ranem postój aby przełamać kryzys i jazda dalej. W dzień już jedzie się łatwo. Wiadomo, że przed trasą staram się jak najwięcej odpoczywać i nie być zmęczonym np. zakupami na ostatni gwizdek albo pakowaniem w pośpiechu, a już napewno nie powinno się być w ten dzień w pracy. Trzeba to zrobić wcześniej aby tak od godz. 16-17 do godz 21 można było poleżeć, może nawet podrzemać itd. W ten sposób jestem na 16-17 godz na miejscu. 1350km

Trasa powrotna trochę inaczej. Z racji że grzech jechać przez Chorwację w nocy - przygotowuję wyjazd na 4-5 rano aby być pod wieczór w Polsce.
W ten sposób jazda nie powinna być tragiczna.

Jadąc z Polski z Wrocławia średnio liczę tak:
2 godz - Polska
3 godz - Czechy
4 godz - Austria
1 godz - Słowenia (choć już chyba nie będę uczęszczał przez ten kraj)
6-7 godz - Chorwacja

Oczywiście wszystko też zależy od czasu i ilości postojów.
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 07.03.2010 20:35

krbaton napisał(a):
Pluto napisał(a):Ja jechałem do Orebić 19 godzin koszmar, ale tylko dlatego, że wybrałem się o niewłaściwej porze tj. ok. ogodz. 23. O godzinie 4 miałem niesamowity kryzys, trzeba było się zatrzymać, przewietrzyć i rozprostować kości. Następny kryzys przyszedł ok. południa - jedyne co mnie później podtrzymywało by nie zasnąć to piękne widoki(pierwszy raz pobyt w Cro). W tym roku już nie popełnię takiego błędu wyjadę o 3-4 w nocy, wcześniej pójdę spać i wyjadę wypoczęty - będzie bezpieczniej dla mnie i dla innych. Nie popełniajcie tego samego błędu. Pozdrov :papa:

Polecam nocleg po drodze !! (Peljesac - Orebić - Mokalo 2009 )Np. w okolicach Plitvic potem zwiedzanko i w Orebiciu jesteś na 21 8)

Pozdro

witam rozważam przerwę w podróży ale raczej gdzieś blisko Wodospadów Krka jeżeli masz namiar na nocleg w tym rejonie to bym był wdzięczny :)
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 07.03.2010 20:38

marko-wroclaw napisał(a):Ja byłem 5 razy w Cro w okolicach Dubrovnika i już przetrenowałem mój ulubiony schemat dojazdu tam. 4 razy jechałem wg. niego i jestem zadowolony. Jadąc w kierunku Cro - zawsze wyjeżdżam okolo 22godz i najgorszą (najmniej ciekawą trasę jadę w nocy Polska-Czechy-część Austrii) pokonuję w nocy.
Potem w Austrii nad ranem postój aby przełamać kryzys i jazda dalej. W dzień już jedzie się łatwo. Wiadomo, że przed trasą staram się jak najwięcej odpoczywać i nie być zmęczonym np. zakupami na ostatni gwizdek albo pakowaniem w pośpiechu, a już napewno nie powinno się być w ten dzień w pracy. Trzeba to zrobić wcześniej aby tak od godz. 16-17 do godz 21 można było poleżeć, może nawet podrzemać itd. W ten sposób jestem na 16-17 godz na miejscu. 1350km

Trasa powrotna trochę inaczej. Z racji że grzech jechać przez Chorwację w nocy - przygotowuję wyjazd na 4-5 rano aby być pod wieczór w Polsce.
W ten sposób jazda nie powinna być tragiczna.

Jadąc z Polski z Wrocławia średnio liczę tak:
2 godz - Polska
3 godz - Czechy
4 godz - Austria
1 godz - Słowenia (choć już chyba nie będę uczęszczał przez ten kraj)
6-7 godz - Chorwacja

Oczywiście wszystko też zależy od czasu i ilości postojów.

Dlaczego chcesz tym razem ominąć Słowenię bo ja w tym roku chcę właśnie przez nią jechać gdyż droga przez Węgry to udręka. Czyżby chodziło o winiety ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.03.2010 20:41

Pluto napisał(a):witam rozważam przerwę w podróży ale raczej gdzieś blisko Wodospadów Krka jeżeli masz namiar na nocleg w tym rejonie to bym był wdzięczny :)

Czy u chorwacko-polskiej Rodziny może być :?:

http://www.krkakamp.com/ :D
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 07.03.2010 20:52

Janusz Bajcer napisał(a):
Pluto napisał(a):witam rozważam przerwę w podróży ale raczej gdzieś blisko Wodospadów Krka jeżeli masz namiar na nocleg w tym rejonie to bym był wdzięczny :)

Wielkie dzięki !!! oczywiście nie ma to żadnego znaczenia
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 07.03.2010 21:02

Janusz Bajcer napisał(a):

Janusz mam jeszcze jedno pytanie czy porozmawiam z nimi po polsku czy muszę się przygotować do rozmowy w innym języku :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.03.2010 21:12

Nie znam osobiście tej Rodziny (choć mnie kiedyś do siebie zapraszali :D)
ale skoro to chorwacko - polska Rodzina to oczywiste, że po polsku się dogadasz :D

Nawet przez Gadu Gadu :wink: :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2010 21:32

Nikt normalny tak nie robi... :wink:
A głupotą jest jazda bez przerwy lub bez zmiennika..przez takich giną niwinni ludzie...
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 07.03.2010 23:25

alessandro1977 napisał(a):

Nikt normalny tak nie robi... :wink:
A głupotą jest jazda bez przerwy lub bez zmiennika..przez takich giną niwinni ludzie...

Spokojnie człowieku daj na luz przecież napisałem, że to był błąd. Uśmiech proszę :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2010 23:32

No przecież to nie jest zarzut tylko takie podejście do tego mam...człowiek uczy się na błędach...lepiej odjąć sobie dwa dni urlopu byle by tylko dojechać i wrócić bezpiecznie..pozdrawiam serdecznie :wink:
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 07.03.2010 23:42

alessandro1977 napisał(a):No przecież to nie jest zarzut tylko takie podejście do tego mam...człowiek uczy się na błędach...lepiej odjąć sobie dwa dni urlopu byle by tylko dojechać i wrócić bezpiecznie..pozdrawiam serdecznie :wink:

Tak właśnie człowiek uczy się na błędach na szczęście nic się nie wydarzyło. Następnej takiej sytuacji nie dam losowi.
Był to muj pierwszy tak daleki wyjazd no i myslałem, że to bułka z masłem ale nie ma co pakać nad rozlanym mlekiem było - minęło i już się nie powtórzy !!!
marko-wroclaw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko-wroclaw » 10.03.2010 18:57

Pluto napisał(a):Dlaczego chcesz tym razem ominąć Słowenię bo ja w tym roku chcę właśnie przez nią jechać gdyż droga przez Węgry to udręka. Czyżby chodziło o winiety ?

To ma związek z winietami. Nie chcę jechać przez ten kraj bo za dużo się ostatnio słyszy o "przygodach" w Słowenii z tamtejszą policją, osobiście znam jedną osobę co miała przyjemność zapłacić 150EURO w tym dziwnym kraju, za nic. Jest już parę wątków na ten temat na forum cro.pl
Ja mimo że nie uczestniczyłem w żadnej takiej atrakcji - nie chcę kusić losu.
Pluto
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pluto » 10.03.2010 23:26

marko-wroclaw napisał(a):
Pluto napisał(a):Dlaczego chcesz tym razem ominąć Słowenię bo ja w tym roku chcę właśnie przez nią jechać gdyż droga przez Węgry to udręka. Czyżby chodziło o winiety ?

To ma związek z winietami. Nie chcę jechać przez ten kraj bo za dużo się ostatnio słyszy o "przygodach" w Słowenii z tamtejszą policją, osobiście znam jedną osobę co miała przyjemność zapłacić 150EURO w tym dziwnym kraju, za nic. Jest już parę wątków na ten temat na forum cro.pl

Przez Węgry też nie ma lekko trzeba uważać szczególnie w terenie zabudowanym, zresztą widać jak tylko pojawi się oznaczenie terenu zabudowanego wszyscy tj. Węgrzy jadą w porywach do 40km/h bo tuż za rogiem czai się policjanci no ,a drogi gorsze jak u nas po zimie wybór należy do Ciebie ja chyba się skuszę na Słowenię-mam jeszcze czas do zastanowienia się którą opcję wybrać :la:
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 11.03.2010 14:03

Pluto napisał(a):
marko-wroclaw napisał(a):

Przez Węgry też nie ma lekko trzeba uważać szczególnie w terenie zabudowanym, zresztą widać jak tylko pojawi się oznaczenie terenu zabudowanego wszyscy tj. Węgrzy jadą w porywach do 40km/h bo tuż za rogiem czai się policjanci no ,a drogi gorsze jak u nas po zimie wybór należy do Ciebie ja chyba się skuszę na Słowenię-mam jeszcze czas do zastanowienia się którą opcję wybrać :la:[/quote
I do tego na Węgrzech uważajcie z cb
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Jak przetrwać długą podróż. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone