Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak przechowujecie pontony?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Walduś
Globtroter
Jak przechowujecie pontony?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walduś » 08.12.2007 14:17

Cześć,

Widzę, że przechodze standardową ścieżkę wodną i zaczynam od produktów dmuchanych. To pewnie dobry znak (kiedyś lekarz diagnozując u mnie dość ciężką chorobę powiedział, że to dobrze, że takie standardowe, bo wszyscy już nauczyli się to leczyć...) i od czegoś trzeba zacząć.

Więc zakupiłem hondę T35 z Marinerem 15km. Problem pojawił się gdy chciałem ponoton spakować, bo dopiero za 4 razem wyszłą mi paczka, która weszła do dołączonej torby. Przyznam, że musiałem ładnie ułożyć "materiał', ale i tak są fałdki i górki.

Czy one nie przeszkadzają? Bo złożony ponton nie przypomina husteczki złożonej "na cztery" i jest raczej taki bardziej pomięty. Nie trafi go szlag tym bardziej, że odessałem powietrze i pomarszczony jak jasny piorun?
mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 09.12.2007 17:19

Witam.
Też nam hondę, od 3 lat.Mam ten sam problem i do końca nie wiem
czy robię poprawnie,ale nie wysysam powietrza i rozkładam go na stychu.
Czy to dobrze to się okaże.
nowak.
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 12.12.2007 08:59

Ahoj!
Tak czy owak ja zawsze suszę i przesypuję talkiem.
Lepiej się składa i tak strasznie nie piszczy przy dociskaniu.
W tam roku ułożyłem luzem bez ściskania, na pokładzie
łódki przykrytej 2x plandeką. Zobaczymy się w kwietniu to
się okaże czy dobrze zrobiłem.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 13.12.2007 21:25

Ok że Panowie nowi w "temacie"

1.Ponton składamy w ten sposób aby odpompować powietrze z komór.
Pompka na wyposarzeniu ma funkcje odsysania, tak, że robimy w pontonie podciśnienie, i wtedy bez kłopotu da się spakować

2. Co do przechowywania moja rada- jeśli macie warunki piwnica itd. ponton należy przechowywać w stanie 3/4 napompowania. unieść go aby kil nie dotykał pogłogi.alkakim zwykłym.
Po sezonie koniecznie dokładnie umyc i pociągnąc np talkiem

3. Przy współczesnych zaworach tzw Bosmańskich nie należy do komór pontonu dawkować talku. Honda nie jest wyrobem gumowym.
W razie pytań służe radą.
Z pontonami bawie sie już 10 lat.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 19.12.2007 13:52

zgadzam sie Hondy i inee to mieszanki pcv i talk nic nie zmieni co innego Marine union i inne profesjonalne produkcje na bazie gumy kauczukowej wtedy talk jak najbardziej wskazany, ja osobiscie mam plusa ze posiadam strych gdzie przechowuje ponton w stanie czesciowo napompowanym a składam tylko do transportu

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone