Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak odwiedzić Wenecję???

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
bartilop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartilop » 27.08.2006 22:30

Witam.
W 2002 wracajac z CRO rowniez zajechalismy do Wenecji, jechalismy dosyc dlugo bo zwykla droga a nie autostrada. Na miejscu bylismy okolo 8 wieczorem i nie swiadomi problemow z parkowaniem jechalismy do samego konca. Tam oczywiscie wspomniane kosmiczne ceny za parkingi, ale poniewaz Polak potrafi :D a i pora temu sprzyjala 20.00 ( w dzien nie polecam) zaparkowalismy auto na stacji benzynowej - jak wrocilismy auto bylo :) . No i ta pora rowniez dobra pod wzgledem romantycznego spaceru, waskimi uliczkami przy swietle gwiazd.
Nastepnego dnia rowniez wybralismy sie na zwiedzanie i za rada rodzicow ktorzy byli tam miesiac przed nami zostawilismy auto na parkingu w Mestre (tani) przed samym mostem a nastepnie autobusem, ktory bardzo czest kursuje dojechalismy do Wenecji. Bardzo wygodne rozwiazanie - polecam.
ally
Cromaniak
Re: mogę już odpowiedzieć sam

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 27.09.2006 12:31

jacek1965 napisał(a):Pojechałem do Punta Sabioni, byłem tam 15 czerwca, znalazłem bez kłopotu miejsce na kempingu Miramare na samym końcu Punta Sabioni gdzie za dwie osoby, namiot i autko płaciełm wówczas 21,5 euro. Aby dostać się do Wenecji trzeba zapłacić 12 euro od głowy za bilet sieciowy stateczkami (bilet można kupić na recepcji kempingu). Top najbardziej ekonomiczna wersja bo od razu mozna popłynąć takim stateczkiem po canale Grande i w każde inne miejsce Wenecji też. Stateczki kursują praktycznie całą dobę, do przystanku z kempingu 5 minut marszu na piechotę. Nie sprawdzałem cen parkingów w Wenecji więc nie wiem jak metoda alternatywna czyli autem wychodzi finansowo ale moja okazała się naprawde dobra. Pozdrawiam, służę w razie czego dokładniejszymi informacjami.

Jacku. Bardzo dziękuję za wypowiedz o Miramare. Dzięki niej udaliśmy się od razu na ten kemping. Wybór jak najbardziej trafiony. Blisko do przystani, przystępny cenowo, cicho, spokojnie, miło. Kemping jest mały, zacieniony.

Bilety kupione w recepcji, spacerek na przystań i .... po podróży satkiem Wenecja czeka :)

Pozdrawiam.
piotr.wd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.wd » 13.05.2009 05:11

Grzegorz Ćwik napisał(a):Wenecja generalnie jest trudnym miejscem do zatrzymania się. Wypad kilkugodzinny z Chorwacji praktycznie nie ma sensu, daleka droga, trudny dojazd do samej Wenecji, olbrzymie trudnosci z zaparkowaniem. Tanie hotele w stylu Furmule 1 tutaj nie istnieją, pozostaje kemping lub nieco tańsze hotele- szukaj hostelclubs venezia. Osobiście ziwedzałem Wenecję kilka razy. Docelowo przebywając z dziećmi, kiedy były małe- na kemp. Marina di Venezia, na końcu półwyspu Jesolo di Lido- tam do Wenecji pływały małe promy do przewozu ludzi- dopływajac w okolicę samego placu Św. Marka. Na zwiedzanie Wenecji - cały dzień to minimum, spore zmęczenie. Kempingi przy samym miescie- np. kemp. Alba d'oro w okolicy lotniska, taki sobie. Jadąc na południe Włoch zatrzymywałem się 3 krotnie na coprawda marnym kemp. polożonym przy głównym rondzie, zaraz za zjazdem na drogę do Chioggi i dalej Raveny, Rimini, na przeciw centrum z supermarketami. Ale spędzałem tam tylko noc, na tyle wystarczy. Wszedzie wokól Wenecji straszliwe komary, wymagane spraje na noc, bo zjedzą żywcem. Pozdrawiam -Grzegorz z Lublina

Panie Grzegorzu sądząc po ilości wpisów wnioskuję, że jest pan specjalistą od Włoch. Wakacje planuję spędzić właśnie w tym kraju. Chcę rodzinkę zabrać na południe na Gargano okolice Vieste. Pobyt na kampingu pod namiotem ( 1 -wszy raz pod namiot :-) ). Po dropdze planujemu zwiedzić oczywiście Wenecję. Co do kampingu jeszcze nie zdecydowałem albo Punta Saboni lub ten pzy lotnisku. To będą tylko 2 noce. Kwestia tylko środka transportu do centrum Wenecji. Natomiast mam pytanie co do dalszej drogi. Czy jechć na Gargano non stop czy lepiej zrobić po drodze nocleg. Problem w tym, że ponoć po 22 nie można już robijać namiotów na kampingach. Tak więc czy są szanse ( realne - zdrowo rozsądkowe ) aby być na Gargano w takiej porze żeby jeszcze móc coś powybrzydzać jeżeli chodzoi o kampingi i oczywiście o miejsce. Pozdrawiam Piotr z Krakowa
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 13.05.2009 07:07

Będę niegrzeczna i wtrącę swoje 5 groszy :lol:
Ja bym się nie pchała do Punta Sabioni na 2 noce powrót na autostradę trochę czasu zajmuje a i campingi do najtańszych nie należą jeżeli masz zamiar jechać na pd to musisz wyjechać w miarę szybko rano żeby powybrzydzać na pd :wink:
My korzystaliśmy z campu Fusina www.campingfusina.com odjeżdżają z niego busy i vaporetto tramwaj wodny do Wenecji chyba na stronie campu masz wszystkie informacje :D
Camping do najtańszych nie należy ale odchodzi wam powrót na autostradę i okropne korki w sezonie od Jesolo do Punta Sabioni :lol:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.05.2009 08:14

ziomek napisał(a):Będę niegrzeczna i wtrącę swoje 5 groszy :lol:
Ja bym się nie pchała do Punta Sabioni na 2 noce powrót na autostradę trochę czasu zajmuje a i campingi do najtańszych nie należą jeżeli masz zamiar jechać na pd to musisz wyjechać w miarę szybko rano żeby powybrzydzać na pd :wink:
My korzystaliśmy z campu Fusina www.campingfusina.com odjeżdżają z niego busy i vaporetto tramwaj wodny do Wenecji chyba na stronie campu masz wszystkie informacje :D
Camping do najtańszych nie należy ale odchodzi wam powrót na autostradę i okropne korki w sezonie od Jesolo do Punta Sabioni :lol:

podlacze sie w calosci pod ta opinie :D

Fusina to fajny camp, w lesie, nad woda. zaraz obok campu odplywaja stateczki do Wenecji. Bedac w 2 osoby to na jaedno wyszlo czy jechac autem i placic z 20 euro na parking czy plynac stateczkiem bo w obie strony na 2 osoby wyszlo chyba z 22 - max 24 euro. ale za to jaka frajda :wink:

camp spokojnie polecam

jak w tym roku pojedziemy ze znajomymi to bedziemy chcieli Wenecje pokazac. z porec to 200 pare km i pewnie z 3-4 godziny jazdy. jak dojedziemy do Wenecji to moze i Werony sie zachce. Tym bardziej ze planuja kolejne dziecko a nasza Julie poczelismy wlasnie w Wenecji w 2005 roki i z tego co wiem to oni tez maja taki plan :wink: . Chca miec teraz coreczke a my im zapewnilismy ze w Wenecji to tylko coreczke da rade zmajstrowac - wyglada ze nam uwierzyli :lol:
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 13.05.2009 08:41

W 2008 roku z Poreca płynęliśmy statkiem na całodniową wycieczkę do Wenecji - było wspaniale. Nie musieliśmy się tłuc autem i szukać parkingu w środku sezonu.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.05.2009 09:22

Hetera napisał(a):W 2008 roku z Poreca płynęliśmy statkiem na całodniową wycieczkę do Wenecji - było wspaniale. Nie musieliśmy się tłuc autem i szukać parkingu w środku sezonu.

podaj prosze cene za osobe w obie strony ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2009 10:26

piotrulex napisał(a):
Hetera napisał(a):W 2008 roku z Poreca płynęliśmy statkiem na całodniową wycieczkę do Wenecji - było wspaniale. Nie musieliśmy się tłuc autem i szukać parkingu w środku sezonu.

podaj prosze cene za osobe w obie strony ...

W "sąsiednim" wątku Mirko podrzucił link.
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=373221#373221
Troche te ceny kosmiczne ;-)
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 07.09.2009 08:27

piotrulex napisał(a):
jak w tym roku pojedziemy ze znajomymi to bedziemy chcieli Wenecje pokazac. z porec to 200 pare km i pewnie z 3-4 godziny jazdy.

kilka dni temu jechałem z Plomina do Wenecji trasa Pazin-Motovun-buje-Kastel-Skofije-Triest-Venezia - czas wyprawy 5,5h kilometry 360 jednak droga powrotna wygladała nieco inaczej poniewaz w Triescie nie skrecilismy na Skofije-tylko skierowaliśmy się na Rizane-Buzet-Lipoglav trasa 310km a czas 3h15min.!!! Sądzę więc ze z Porec wyrobicie sie spokojnie w 3h a nawet moze mniej. :)
silesia2009
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) silesia2009 » 07.09.2009 08:55

santosz napisał(a):
piotrulex napisał(a):
jak w tym roku pojedziemy ze znajomymi to bedziemy chcieli Wenecje pokazac. z porec to 200 pare km i pewnie z 3-4 godziny jazdy.

kilka dni temu jechałem z Plomina do Wenecji trasa Pazin-Motovun-buje-Kastel-Skofije-Triest-Venezia - czas wyprawy 5,5h kilometry 360 jednak droga powrotna wygladała nieco inaczej poniewaz w Triescie nie skrecilismy na Skofije-tylko skierowaliśmy się na Rizane-Buzet-Lipoglav trasa 310km a czas 3h15min.!!! Sądzę więc ze z Porec wyrobicie sie spokojnie w 3h a nawet moze mniej. :)

Mam pytanko odnośnie cen autostrad po stronie włoskiej?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2009 09:27

silesia2009 napisał(a):.....Mam pytanko odnośnie cen autostrad po stronie włoskiej?

Ponieważ któryś raz już o to pytasz to polecam lekturę działu FAQ.
W wątku "autostradowym" znajdziesz odpowiedź na to pytanie.
Dużo się nie naszukasz bo wszystkie informacje są na pierwszej stronie ;-)
silesia2009
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) silesia2009 » 07.09.2009 10:17

Piotrek_B napisał(a):
silesia2009 napisał(a):.....Mam pytanko odnośnie cen autostrad po stronie włoskiej?

Ponieważ któryś raz już o to pytasz to polecam lekturę działu FAQ.
W wątku "autostradowym" znajdziesz odpowiedź na to pytanie.
Dużo się nie naszukasz bo wszystkie informacje są na pierwszej stronie ;-)

Dziękuje za wskazówkę , dokładnie tego szukałam :oops:
Missiek
Globtroter
Wenecja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Missiek » 07.09.2009 10:31

silesia2009
Globtroter
Re: Wenecja

Nieprzeczytany postnapisał(a) silesia2009 » 07.09.2009 10:48

Missiek napisał(a):Witam.
forum/viewtopic.php?t=25841&sid=22

Dziękuje i Tobie za podany link, wątek będę śledzić, koniecznie dodaj te ulotki :wink:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 07.09.2009 20:39

silesia2009 napisał(a):
santosz napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Mam pytanko odnośnie cen autostrad po stronie włoskiej?

Jechaliśmy jedną i kierowca z którym jechalismy nie zatrzymał sie na bramkach wjazdowych i dopiero przy wyjezdzie kupowalismy bilet z karą i kosztował nas 13Euro, z powrotem już tylko 4,6E ale na autostrade wjechalismy kawałek od Mestre wiec sadze ze około 6E za cały odcinek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe