Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
W tym roku zdradziłem mój ulubiony kierunek na rzecz 7 dni na Rodos , muszę przyznać ze decyzja zapadła w ostatniej chwili . Przyszła mi z wielkim trudem po pierwsze ze uwielbiam Chorwacje a po drugie że nie lubie latać samolotem , natomiast moja ładniejsza polowa uwielbia latać wiec co się nie robi..... Jak tylko się trochę ogarnę spróbuje tradycyjnie zamieścić małą foto-relacje
Ostatnio edytowano 02.10.2011 14:49 przez Czesiek63, łącznie edytowano 5 razy
Decyzja zapadła wybór padł na Rodos =Lardos Hotel St .Georgre All z biurem Ecco Holiday , po wielu rozważaniach ekonomicznie uzasadniony pod wieloma aspektami Przed nami to co najbardziej nie lubię czyli ta cała zabawa .lotnisko , zbiórka , dzikie tłumy , kolejki itp o oczywiście sam lot nie toleruje tego uczucia ale jak wspominałem co robić . nastąpiło to po paru latach nie latania .... 17.09.br o godzinie 19.45
Czesiek63 napisał(a):W tym roku zdradziłem mój ulubiony kierunek na rzecz 7 dni na Rodos , muszę przyznać ze decyzja zapadła w ostatniej chwili . Przyszła mi z wielkim trudem po pierwsze ze uwielbiam Chorwacje
Miałem tak samo rozpocząć swoją relację (siódmy i też 7 dni na Rodos )
Po bardzo przyjemnym 2.5 godzinnym przelocie oczywiście na środkach dopingujących wylądowaliśmy na dużym lotnisku na Rodos .Lotnisko Rodos położone jest koło miasteczka Paradisi, w południowo-zachodniej części Rodos (lotnisko oddalone jest o 15 kilometrów od Rodos). Lotnisko na Rodos jest czwartym portem lotniczym w Grecjii pod względem ruchu pasażerskiego. Port lotniczy Rodos rozpoczął swoją działalnośc w 1977 roku kiedy to dokończono budowę nowego lotniska które zastapiło stare nie spełniające wymogów wzmożonego ruchu turystycznego a mianowicie lotniska Rhodes Maritsa Airport. Lądowisko zajmuje powierzchnie 31 tysięcy metrów kwadratowych. Lotnisko w 2005 roku oddało do użytku nowy terminal który głównie obsługuje loty czarterowe.
Rhodes Airport to ważny port lotniczy na wyspie turystów i dla lotów krajowych do Aten, Salonik i Mykanos.
I po sprawnym bardzo sprawnym odbiorze bagaży dostaliśmy się do podstawionego autobusu , który po ok 1.5 godzinnej nocnej jeździe dostarczył nas do celu przed nami Hotel St.George . Po odebraniu kluczy udaliśmy się na zasłużony sen wszak jest 2.00 czasu lokalnego
Rano obudziliśmy się w innym świecie , w pięknym ogrodzie z zapachami roślinności śródziemnomorskich i piennymi słonecznymi widokami temperatura ok 30-32 stopnie C .Saint George to kameralny kompleks hotelowy położony w zacisznym miejscu wybrzeża, między miejscowościami Lardos i Lindos, niedaleko pięknej plaży Lothiarica. Obiekt zbudowany w tradycyjnym greckim stylu, składa się z kilkunastu niewielkich bungalowów rozmieszczonych w ogrodzie. Czyste i wygodne pokoje posiadają duże, umeblowane balkony z częściowym widokiem na morze lub hotelowy ogród. Przytulny hotel to odpowiednie miejsce na niedrogie wakacje na słonecznej wyspie. kolejna słoneczna wyspa