Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak nie Chorwacja - to Czarnogóra samolotem.

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 27.11.2016 21:01

Ładna ta Twoja stara Budva( jakkolwiek to brzmi :lol: ) i z dołu, i z góry, i tancerka, i legenda o nazwie.... przejeżdżalismy kilka razy,ale....korki zniechęcały 8O :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2016 21:11

Pomimo krótkiego pobytu - Budva zrobiła na mnie pozytywne wrażenie.
Mikszto Jolanta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikszto Jolanta » 29.11.2016 21:30

Janusz :) Co ....było dalej :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.11.2016 21:41

Autobus ma pod górkę ... :wink:

Ale już powoli zjeżdża do Njeguši :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.12.2016 00:31

Obrazek

Montenegro Tour: NJEGUŠI

Po zwiedzeniu Cetinje, kolejnym miejscem na trasie objazdowej wycieczki było

Njegusi.jpg

Aby się tan dostać, autobus musiał pokonać kolejne serpentyny

Cetinje - Njegusi.JPG

DSCF2266.jpg

DSCF2267.jpg

oraz Kamienne Morze :wink: widoczne z serpentyn

KM.jpg

DSCF2268.jpg

DSCF2270.jpg

DSCF2271.jpg

DSCF2272.jpg

DSCF2274.jpg

DSCF2275.jpg

Njeguši to cicha i spokojna wieś położona na zboczach Lovćen nieopodal Kotoru.

DSCF2276.jpg

DSCF2277.jpg

Znajduje się tutaj kościół, a także dom dynastii Petrović.
Muzeum rodziny Petrović ze słynnym Piotrem II Petrović-Niegoszem na czele mieści się w surowej "stodole" zbudowanej z pustaków.

Obrazek

Piotr II Petrowić-Niegosz żył w pierwszej połowie XIX wieku i był prawosławnym biskupem, a także władcą (od 1830 roku aż do śmierci w 1851 r.). Jednak nim zaczął pełnić funkcje władcze, już od wczesnych lat młodości przejawiał zainteresowanie literaturą - rosyjską, czeską, a także polską. Tworzył poezje, pisał utwory o zabarwieniu polityczno-filozoficznym, a także poematy oraz dramaty. Jego jednym z najbardziej znanych dzieł jest "Górski wieniec", które zalicza się do największych osiągnięć literatury i traktowane jest jako czarnogórska epopeja narodowa. W dniu 19 maja 2013 roku został ogłoszony świętym. Stosowna ceremonia odbyła się w monasterze w Cetyni.

Wioska słynie z wyrobów suszonej szynki pršut, a także produkcji sera oraz innych domowych specjałów. Miody, rakija, wino czy wspomniane produkty spożywcze są do kupienia od ręki u miejscowych producentów.
We wiosce nie widać było chlewni, więc zapytałem Filipa skąd szynka jak nie ma tu świń.
Okazało się w odpowiedzi, że szynkowe tuszki są importowane m.in. z Serbii i Holandii.

Naszą wycieczkę powitał rakiją jeden z producentów :P

DSCF2278.jpg

Njeguški pršut jest to wieprzowa szynka, którą suszy się i wędzi w specjalnych warunkach. Na początku mięso trzyma się w solnym roztworze przez dwa tygodnie, a następnie umieszcza w suchym miejscu, gdzie suszy się przez 5-8 miesięcy. Aby zapobiec muchom siadającym na szynkę, przez pierwsze trzy miesiące suszenia w pomieszczeniu pali się drewnem bukowym.

DSCF2279.jpg

DSCF2280.jpg

DSCF2282.jpg

DSCF2290.jpg

W ramach opłaconej wycieczki zostaliśmy poczęstowani kanapką z szynką i serem oraz napitkiem do wyboru.(piwo, wino, sok)
Ja wybrałem Nikšičko :P :P

DSCF2291.jpg

Posileni i napojeni udaliśmy się do Kotoru, który był ostatnim etapem wycieczki.

CDN.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.12.2016 08:18

lubię taki widok "szyn".bardzo apetycznie wyglądają, a o miejscu nie wiedziałem, szkoda
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 18.12.2016 10:06

Może w przyszłym roku odwiedzimy te miejsca....
Czarnogóra coraz częściej wymieniana jest w naszych planach urlopowych na wrzesień :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.12.2016 10:55

te kiero napisał(a):lubię taki widok "szyn".bardzo apetycznie wyglądają, a o miejscu nie wiedziałem, szkoda

Widok może apetyczny - ale mnie smak pršuta nie powala na kolana.
Zdecydowanie wolę naszą tradycyjnie wędzoną szynkę. :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.12.2016 11:00

te kiero napisał(a):lubię taki widok "szyn".bardzo apetycznie wyglądają, a o miejscu nie wiedziałem, szkoda

krakusowa napisał(a):Może w przyszłym roku odwiedzimy te miejsca....
Czarnogóra coraz częściej wymieniana jest w naszych planach urlopowych na wrzesień :D

Sam nie wiem która droga do Njeguši lepsza :roll:
Czy ta od Budvy :?: czy ta od Kotoru. :?:
Z Njeguši do Kotoru 25 serpentyn z górki :wink:
Z Kotoru do Njeguši 25 serpentyn pod górkę. :wink:
Czasem trzeba się cofać na mijanki :idea:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 18.12.2016 13:31

Prsut jest smaczny ale pierwsze kilka plasterków. Jest zdecydowanie dla mnie za słony i po nim chce się pić. Zawsze to jednak jest coś innego niż zwykła szynka. Taki lokalny produkt kulinarny. Natomiast smakują mi ich sery. Smakiem przypominają nasze z Korycina.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.12.2016 23:08

Ural napisał(a):Prsut jest smaczny ale pierwsze kilka plasterków. Jest zdecydowanie dla mnie za słony i po nim chce się pić.

Czyli pasuje do piwa :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.01.2017 12:02

W innej ("nudnej" :wink: ) relacji zostałem poinformowany o leniuchowaniu :wink: :oops:

Przepraszam za zwłokę w CD, ale autokar pokonuje 25 serpentyn do Kotoru :oczko_usmiech:

Jeśli zdąży do 23 lutego, to będzie CD.
Jeśli nie - to w marcu CD będzie na 100 %, będę miał duuuuużo wolnego czasu.
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 19.01.2017 14:53

ale szunka :P toż to majątek tam wisi na tych belkach :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.01.2017 14:59

Niech sobie wisi ... zjadłem plasterek ... ale jakoś wolę nasze szynki :P
Natomiast piwo .... mniam, mniam :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.01.2017 23:04

Janusz Bajcer napisał(a):Niech sobie wisi ... zjadłem plasterek ... ale jakoś wolę nasze szynki :P
Natomiast piwo .... mniam, mniam :lol:

Mam dokładnie takie samo zdanie na temat Prsutu ( Prsuta ? ). . . i piwa również :mrgreen:

Januszku , do marca już bliziutko . . .

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Jak nie Chorwacja - to Czarnogóra samolotem. - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies