Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jak namówić M na podróż autem?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cropolak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropolak » 29.02.2012 14:02

W re wakacje bylem w Cro [2011r] , kolega był na polskim morzem , on jechal nad morze 13 godzin , my tez 13.Jezdzimy drogą przez wegry tj. z Polski na Bratyslawe [ wczesniej można sciąć łuk zaoszczedzając] - Budapeszt[ obwodnica] i pozniej juz kierunek zagrzeb, niby wychodzi jakieś 100 -120 km więcej , lecz na pewno korek od strony wegierskiej jest krótszy niz od strony slowenskiej. Pierwszy raz jechalismy przez slowenie to była masakra korek 3h [ tak , wiem to byla sobota zawsze tak jest ] lecz etraz przez wegry - stalismy w korku na granicy jedynie 15 minut , Bramki w Cro w sobote to też jest troche stania więc wybierzcie do jazdy np srode, przejedzcie sobie wegry , przed granica ze Cro znajdzcie nocleg i spokojnie na drugi dzień jedziecie dalej czwartek jak i środa jest bez korków.
Pokaż M np. Jeziora Plitwicikie, Krkę na pewno dacie rade , co do samochodu nie ma się co martwić, jedynie wolniej przejedziecie bo tam w Cro niestety klima odbiera troche wiecej mocy niz u nas to normalne lecz tak jak już ktoś tam pisał , widzi się samochody gorsze [ co nie znaczy ze nie dojezdzaja] a kiedyś np widzielismy Fiata Punto [ nie tego nowego , ten starszy model ok 2000 rocznik] z numerami GD więc on ma ok. 2000km do cro z czego polskie drogi - więc spokojnie
Pzdr.
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 29.02.2012 14:19

Będzie kierować tylko M? Jeśli tak, to zaproponuj nocleg po drodze.
Ponadto przygotujcie sobie trasę + mapy+ automapa też się przyda.
Niektórym może się to wydać dziwne, ale jest naprawdę pomocne
i być może przekona M.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.02.2012 14:28

Rozumiem, że można się obawiać, ale mam koleżanki, które pakowały dzieciaki do VW T4 i jechały z polskiego południa nad morze - droga gorsza niż do Cro. Podobne trasy robiły do Chorwacji, potem mężowie dojeżdżali albo dolatywali.
Sama co roku robię trasę nocną przez Wegry ulubioną 86 +/- modyfikacje, w tym czasie J śpi spokojnie ....
a zgubić się na autostardzie to musi być wyczyn (oczywiscie to moje zdanie)
Moje 18letnie dziecko spokojnie bym puściła z mapą wcześniej przygotowaną, niech jedzie skoro go stać na paliwo ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.02.2012 14:43

BeJur napisał(a):
Rysiuuuuuu....

Nooo :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.02.2012 14:45

Rysio napisał(a):
BeJur napisał(a):
Rysiuuuuuu....

ale jakby Ci ktoś buractwo zarzucił, to ja mam jedno zdjęcie ze zlotu, na którym bronisz się przed piwem :) (masz je już w skrzynce ) :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.02.2012 14:50

BeJur napisał(a):
Rysio napisał(a):
BeJur napisał(a):
Rysiuuuuuu....

ale jakby Ci ktoś buractwo zarzucił, to ja mam jedno zdjęcie ze zlotu, na którym bronisz się przed piwem :) (masz je już w skrzynce ) :)

Pewnie w drugiej ręce flaszkę wina miałem a mama mówiła nie mieszaj bo będziesz chory i będzie Ci źle :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.02.2012 14:53

Rysio napisał(a):
Pewnie w drugiej ręce flaszkę wina miałem a mama mówiła nie mieszaj bo będziesz chory i będzie Ci źle :D

A mówiła:"nie czyń drugiemu co tobie niemiłe??" :evil:

:D
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 29.02.2012 15:24

szary779 napisał(a):Do tego wszystkiego dodałbym może nawigację z np. automapą europy.Dla kogoś kto obawia się ,że może się np. zgubić na drogach w innym kraju na pewno będzie pomocna.

jadąc z południowej Polski nie da się zgubić.Pogubić to czasem się można na trasie Czeladź(śląskie)-płd.granica Polski,jak akurat jest jakiś remont albo objazd.A potem to juz trzeba naprawdę się postarać,żeby zgubić drogę

Cropolak napisał(a):kiedyś np widzielismy Fiata Punto [ nie tego nowego , ten starszy model ok 2000 rocznik] z numerami GD więc on ma ok. 2000km do cro z czego polskie drogi - więc spokojnie
Pzdr.

Człowieku,co Ty albo ten człowiek z Punto może wiedzieć o trudach jazdy.
Daaaawno temu jechalismy w 4 osoby(2 dorosłych+2 nastolatków i bagaże) MALUCHEM do Bułgarii.Dało się? Co prawda byłam wtedy piękna i szczupła(jako ta nastolatka) ,ale się dało :D
Cropolak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropolak » 29.02.2012 15:30

Mówie o czasach rzeczywistych zdaje sobie sprawe co bylo kiedys , lecz ta dyskusje jest nie o czasach 15-20 lat temu tylko teraz.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.02.2012 15:59

anakin napisał(a):A mówiła:"nie czyń drugiemu co tobie niemiłe??" :evil:

Ale Tyś oporu nie stawiał :wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 29.02.2012 16:20

BeJur napisał(a):8O 8O 8O
ja tam nikogo do niczego nie namawiam, mówię i jedziemy :)

Tak myślałem, a Twój chłop ma w ogóle coś w domu do gadania? :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.02.2012 16:38

Lipiec 2011 Wrocław-Primosten 1156 km 15 godzin, te widoki sama frajda,tylko autem 8) sierpień 2011 Wrocław-Krynica Morska 490 km 13 godzin Qrwa masakra :evil: :evil: :evil:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.02.2012 16:45

krakuscity napisał(a):
BeJur napisał(a):8O 8O 8O
ja tam nikogo do niczego nie namawiam, mówię i jedziemy :)

Tak myślałem, a Twój chłop ma w ogóle coś w domu do gadania? :D

a wygląda jakby miał? ;)

:):):)

Rysio napisał(a):
anakin napisał(a):A mówiła:"nie czyń drugiemu co tobie niemiłe??" :evil:

Ale Tyś oporu nie stawiał :wink:

potem tylko blokadę włączył :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.02.2012 16:50

Powiedzmy że to była przerwa taktyczna :) :wink:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 29.02.2012 17:01

Dołączcie do kogoś,będzie prościej,tak wiele osób robi.
Zawsze musi być ten pierwszy raz,potem powie jakie to proste.
Udanych wakacji w Chorwacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

jak namówić M na podróż autem? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone