Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak na Hvar?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dr.Watson
Croentuzjasta
Jak na Hvar?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 03.01.2006 21:09

Zastanawiam się czy w tym roku nie wybrać się na tą piękną wyspę?
Ale mój niepokój budzą wszystkie przeprawy promowe.
Nie ze względu na chorobę morską ,ale na ceny i ew. KOLEJKI do Promu w sezonie.
Napiszcie ile EU kosztuje prom/ [auto+ /osoba?/].
Jaki czas oczekiwania w lipcu/sierpniu na prom.
czy prom nie ogranicza mobilności ze wzgl. np na brak możliwości opuszczenia wyspy bo brak przeprawy? I trzeba czekac do jutra?
A może macie jakieś namiary na tanie kwaterki dla 3-4 osób??
POZDRO! :lol:

P.S A może lepiej zaliczyć Makarską na stałym lądzie?
Kręci mnie Dubrownik ale to za daleko.
Dostaje konwulsji :evil: na samą myśl zeszlorocznych korków 24.06 przy wjeżdzie na a..ban w Karlowaciu i tunelach M.K i Ś.R.
:cry:
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 04.01.2006 20:20

Poecam połączenie na wyspe: Drvenik - Sućuraj

Tutaj na stronie dostaniesz dokładne cenny:
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1512

Bilet w jedną strone kosztuje:
1 osoba = 10 kn
samochód osobowy = 72 kn
to jest jakieś w sumie 45 zł

To jest ta opcja tańsza dostania się na wyspę ale ma jeden minus że do połowy wyspy trzeba jechać starą drogą (ok. 40 km) i ona nie jest za bezpieczna ale za to super są widoki. Dalej od Jelsy jedzie się nową drogą.

Ostani prom z Sućuraj do Drvenik odpływa około 22:45 ale zawsze jeszcze czekają jakieś 30 min aż się zapełni samochodami.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.01.2006 20:54

Dr.Watson napisał(a):Dostaje konwulsji :evil: na samą myśl zeszlorocznych korków 24.06 przy wjeżdzie na a..ban w Karlowaciu i tunelach M.K i Ś.R.

To jedź przez BiH, są warianty z mniejszym ruchem którymi się pojedzie w miarę szybko.

mayorbien napisał(a):To jest ta opcja tańsza dostania się na wyspę ale ma jeden minus że do połowy wyspy trzeba jechać starą drogą (ok. 40 km) i ona nie jest za bezpieczna ale za to super są widoki. Dalej od Jelsy jedzie się nową drogą.

Ta droga to dla mnie jedna z największych atrakcji Hvaru, warto się nią chociaż raz przejechać :)
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 04.01.2006 21:01

zawodowiec napisał(a):
Dr.Watson napisał(a):Dostaje konwulsji :evil: na samą myśl zeszlorocznych korków 24.06 przy wjeżdzie na a..ban w Karlowaciu i tunelach M.K i Ś.R.

To jedź przez BiH, są warianty z mniejszym ruchem którymi się pojedzie w miarę szybko.

mayorbien napisał(a):To jest ta opcja tańsza dostania się na wyspę ale ma jeden minus że do połowy wyspy trzeba jechać starą drogą (ok. 40 km) i ona nie jest za bezpieczna ale za to super są widoki. Dalej od Jelsy jedzie się nową drogą.

Ta droga to dla mnie jedna z największych atrakcji Hvaru, warto się nią chociaż raz przejechać :)

Jest takie powiedzenie (raczej przekleńswo) w chorwacji odnośnie drogi na hvarze:

"obyś zginoł na drogach hvaru" :twisted:
nygus
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nygus » 04.01.2006 21:23

Droga na Hvarze od Sucuraju do Jelsy maga trudna ale widoczki super.
My z Iwan Dolac jechaliśmy w nocy do Sucuraj na pierwszy prom tą drogą, żonka była trochę przestraszona ale daliśmy radę.
Polecam miejscowość Iwan Dolac
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.01.2006 22:52

Jak jest NAPRAWDĘ, przeczytajcie tutaj.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 04.01.2006 22:58

O tak, przeczytajcie koniecznie!!! :lol:

Zawodowiec, fajnie, że przypomniałeś...
Jacunio... jeszcze raz uśmiechy... za ten tekst. :D
Grzegorzra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorzra » 05.01.2006 12:14

Tekst jest SUPER !!!!!!!, ale ja się tam wybieram w tym roku.
Mam nadzieję że te kilka włosów które mam na głowie nie stanie mi "dęba" w czasie jazdy po tej drodze.
Obiecuję, że po powrocie podzielę się swoimi odczuciami.
Może nie w tak humorystyczny sposób, ale oddający, jak ta droga naprawdę wygląda.
Dr.Watson
Croentuzjasta
NA Hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 05.01.2006 19:23

Dzięki Wszystkim za podpowiedzi i opowieści dziwnej treści.
Tak mnie zachęciliście ,że chyba wyląduje nad Balatonem-woda płytka i ciepła- nie utopię sie, brak Ukochanych jeżowców.
Drogi proste i 0 m n.p.m.
A gdy jeszcze bardziej zwątpie to pojade do.............. :D Krynicy Morskiej. Z W-wy tylko 4 godz jazdy.

Eeeeeeeeeeeee tam żartowalem :D :D
Przedłużyli wakacje dla dzieciaków!!!!
To chyba tydzien na Istrii i następne dwa gdzies kolo Makarskiej!!!!
Pozdro!!!!

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi