Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak Na Hvar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 14.05.2006 09:52

Iwona_PB napisał(a):A widziałeś Socuraj "na żywo" czy tylko na zdjęciach? Bo mnie w realu raczej tam się nie podobało (na pewno nie chciałabym tam spędzić wakacji). Bez porównania z Ivan Dolac- tam jest o wiele lepiej.

Mnie się również wyadje, że Ivan Dolac to lepszy wybór. Z róznych powodów. Po pierwsze bo jest ładniej położony, po drugie bo jest punktem lepszym do zwiedzanai wyspy. Poza tym Sucuraj wbrew pozorom to jedynie przystań promowa, wkoło której powstało kilka domów, straganów czy sklepów.
To takie specyficzne iejsce ale są tacy którym się podoba. Na mnie wywarło pozytywne wrażenie ale jak miejsce do zobaczenia nie do spędzenia wakacji :)
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 14.05.2006 11:23

a w Dolacu jaka czysta woda, hmmmmm. Miodzio!
JAPIER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 14.05.2006 14:37

Iwona_PB napisał(a):a w Dolacu jaka czysta woda, hmmmmm. Miodzio!

Jak rozumiem byłaś w Ivanie.
Czy w bezpośredniej okolicy wybrzeże obfituje w tak piękne zatoczki z miodzio plażami jak to gdzieś widziałem na fotkach ?
Marek
dawid__77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawid__77 » 14.05.2006 15:32

Witam, Co do drogi Sucuraj-Jelsa to nie jest tak źle, każdy średnio wprawiony kierowca da rade, a widoki są przepiękne. Ja jechałem w zeszłym roku do mechanika do Jelsy autem bez hamulców (siadła mi pompa hamulcowa) i dojechałem, także nie jest tragicznie. Co do Sucuraju to mnie tam się podobało, to mała i cicha mieścinka ale ma swój klimat - te wąskie uliczki, stare budynki, przystań, kościółek, fajna plaża. W każdym razie jest to świetne miejsce do rodzinnego wypoczynku, bez dyskotek itp.
I jeszcze jedno jeśli do splitu dojedziesz autostradą, to moim zdaniem warto przejechać się magistralą do Drvenika, żeby zobaczyć przepiękne wybrzeże, rivierę Makarską. pzdr
jacek20
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek20 » 15.05.2006 18:44

Co do drogi Sucuraj-Jelsa to nie jest tak źle,

Jeżeli nie spotkasz czegoś wiekszego po drodze :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.05.2006 08:42

dawid__77 napisał(a):Witam, Co do drogi Sucuraj-Jelsa to nie jest tak źle, każdy średnio wprawiony kierowca da rade, a widoki są przepiękne. Ja jechałem w zeszłym roku do mechanika do Jelsy autem bez hamulców (siadła mi pompa hamulcowa) i dojechałem, także nie jest tragicznie. Co do Sucuraju to mnie tam się podobało, to mała i cicha mieścinka ale ma swój klimat - te wąskie uliczki, stare budynki, przystań, kościółek, fajna plaża. W każdym razie jest to świetne miejsce do rodzinnego wypoczynku, bez dyskotek itp.
I jeszcze jedno jeśli do splitu dojedziesz autostradą, to moim zdaniem warto przejechać się magistralą do Drvenika, żeby zobaczyć przepiękne wybrzeże, rivierę Makarską. pzdr

No właśnie. Poprostu sa plusy i miunusy. Ja wybrałam przeprawę Drvenik - Sucuraj bo lubię coś zobaczyć ale i ze sknerstwa :oops: .... jedno jest pewne nie żałuje, bo droga jest piękna!
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 21.05.2006 09:35

Witam wszystkich :)
To będzie moja pierwsza podróż do Chorwacji na wyspę Hvar i mam w związku z tym parę pytań!
Wachając się nad wyborem promu na Hvar zdacydowaliśmy się w końcu na Drvenik- Sucuraj. Również troszkę ze sknerostwa ale i też chcąc zobaczyc więcej pięknych widoków.

Powołując się na rozkład promów na stronie: http://www.chorvatsko.cz/lodni/osplit.html#sucuraj zauważyłam że będąc w Chorwacji w dniu 23 czerwca mamy dziennie tylko 1 prom na Hvar o godzinie 20:30.
Czy mam racje? Czy to napewno jest prom samochodowy? Płynął ktoś nim w podobnym okresie?
Dziękuje za odpowiedź :)
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 21.05.2006 10:00

Powołując się na rozkład promów na stronie: http://www.chorvatsko.cz/lodni/osplit.html#sucuraj zauważyłam że będąc w Chorwacji w dniu 23 czerwca mamy dziennie tylko 1 prom na Hvar o godzinie 20:30.
Czy mam racje? Czy to napewno jest prom samochodowy? Płynął ktoś nim w podobnym okresie?
Dziękuje za odpowiedź :)[/quote]

na Hvar z Drvenika jest ok 5 promow kazdego dnia zobacz sobie na :
www.jadrolinija.hr
a co do drogi jest "rewelacyjna" i cudna!
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 21.05.2006 10:07

Dziękuje Ci bardzo!
Czy tamtedy płyną te promy które widac na zdjęciach? Jeśli tak to już byłoby naprawdę super :)
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 21.05.2006 10:19

[quote="Cytrynka"]Dziękuje Ci bardzo!
Czy tamtedy płyną te promy które widac na zdjęciach? Jeśli tak to już byłoby naprawdę super :)[/quote]

niestety nie...takim promem jak jest na zdjeciu to mozna poplynac ze Splitu.z Drvenika startuja mniejsze promy podroz trwa ok 30min na kazdy prom wpuszczaja samochody-a nawet jak trzeba to autobus :)
milego pobytu na Hvarze..ja uwielbiam ta wyspe juz sie nie moge doczekac lipca :)
TS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TS » 25.05.2006 10:17

Witam,

ja również w tym roku odwiedzam Hvar (miasto Hvar :wink: ).

Rok temu także byłem na Hvarze i płynąłem promem ze Splitu do Stari Gradu. Promy te rzeczywiście są ogromne i samo upychanie aut trwa sporo - do tego auta stoją po 5-10cm od siebie 8O .

Mam pytanie czy podobnie jest w przypadku promów z Drvenika - Sucruaj? Czy są takie same kolejki do promów, czy spokojnie można się załapac na każdy prom (jadę w połowie czerwca, czyli niejako przed sezonem)? Promy są tak samo zapchane jak te ze Splitu?

Rozważam płynięcie z Drvenika, jesli będę miał dobry czas z Polski i nie będzie mi się chciało czekać 3 godziny na prom ze SPlitu :wink:.

Pozdrawiam,
TS
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 25.05.2006 10:47

Do TS
Pamietaj, że droga z Dwernika należy do tzw. extremalnych, ja jadąc samochodem terenowym miałem czasami problemy z wyrobieniem się na zakrętach.
W nocy odradzam, szczególnie , że bedziesz miał już troche kilometrów pod nodą.
Jako droga powrotna OK.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 25.05.2006 21:40

daisykf napisał(a):Do TS
Pamietaj, że droga z Dwernika należy do tzw. extremalnych, ja jadąc samochodem terenowym miałem czasami problemy z wyrobieniem się na zakrętach.

bez przesady ;)
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 25.05.2006 21:52

My też wybieramy się na Hvar (Milna) i zdecydowaliśmy się na prom Split-Stari Grad. Dwa główne powody:
1. Jeździmy zawsze w dzień, więc w Cro jesteśmy zawsze pod wieczór a droga Sucuraj-Jelsa wieczorem, po przejechaniu 1200 km nie jest wg nas najlepszym pomysłem :?
2. Koszty są porównywalne. Minimalnie drożej wychodzi nasza wersja ale jest dużo wygodniejsza :D
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 25.05.2006 21:52

TS

kolejki w Drveniku sa..niestety- ale duzo mniejsze niz w Splicie mysle ze glownie dlatego ze promy sa mniejsze i zabieraja mniej aut..zaladowanie tez trwa krocej..ale nie martw sie najwieksze kolejki sa w szczycie sezonu..pozdrawiam..udanego odpoczynku
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone