Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak liczyć te węgierskie forinty ? Gdzie kupować ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 23.01.2011 21:09

Nic o dwusetkach forintów nie słyszałem , osobiście nimi płaciłem a tu są informacje. http://www.budapeszt.infinity.waw.pl/jo ... &Itemid=27
Jadąc przez Węgry do Chorwacji i z niej wracając zawsze biorę trochę forintów. W małych sklepikach , kawiarniach i na prywatnych kwaterach nie wszędzie chcą euro lub nie da się płacić kartą a szukać bankomatu nie zawsze mi się chce.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 23.01.2011 21:20

woka napisał(a):
weldon napisał(a):..A i drobne zbieraj - dwusetki najlepiej, bo to wszędzie potrzebne - parkingi, wózki sklepowe.

Chyba coś Ci się pomerdało.
Dwusetki to pieniądz papierowy. .... wóżki sklepowe chyba są na bilon.

Ponadto .... w ubiegłym roku, płaciłem na stacji benzynowej i sprzedawca kazał mi nominał 200 F ( w papierku) ... wyrzucić do kosza. Jakiś chyba za stary był ale jak sądzę u mnie był 1 rok.

Może masz rację :?
Chyba się się pomyliłem i to o 50 i 100 chodziło.

W każdym razie trzeba zbierać te moniaki, bo bez tego ani rusz.
Nie pamiętam teraz, ale te niższe nominały - możliwe, że pięćdziesiątki i dwudziestki
- nie wlazły mi w parkometr, co mocno ograniczyło mi czas parkowania.

No i jak wpadłem na pomysł wymiany euro w ichnim banku, to łaziłem od okienka do okienka
- długo to trwało. Możliwe, że coś mi tłumaczyli, ale kto by ich tam zrozumiał 8O

A do banku trafiłem dlatego, że próbowałem to w ichniej mienialnicy w Tesco zrobić, ale panią od wymiany wcięło.

W każdym razie euro ewentualnie tak, ale tylko jak zostało wracającym z Chorwacji :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.01.2011 22:00

http://kantoreuropa.nazwa.pl/
chcesz to kupię Ci po cenie hurtowej
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 23.01.2011 23:01

krakuscity napisał(a):Nic o dwusetkach forintów nie słyszałem ,...

Zdarzenie autentyczne z ubiegłego roku. Tak miałem i jeżeli dobrze pamiętam to chyba tych 200 F miałem kilka. Jednej nie przyjął mimo że jej stan wizualny był ( + ) dobry. Dlaczego .... nie wnikałem, z gestów zrozumiałem, że .... error, antyk, archiwum.
pzdr.
Bahama
Cromaniak

Postnapisał(a) Bahama » 23.01.2011 23:10

Tak przeciętnie mamy rodzinnie na dzienną stratę tak w okolicach kilkudziesięciu euro, więc w gotówce forintowej to będzie niezła kasa :)

Oczywiście nawet ze względów bezpieczeństwa lepiej plastiki mieć ze sobą.

Dajcie mi jeszcze jakiś namiar na ceny węgierskie, może jakaś gazetka marketowa ?

Coś znalazłem , tanio tam jest :)

http://tesco.hu/

a ceny w knajpach i za co ?
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.01.2011 00:05

Bahama napisał(a):
a ceny w knajpach i za co ?

Tak jak w Chorwacji.Za nic. :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2011 08:46

..dlatego kazał wyrzucić bo w 2009 roku wycofano z obiegu banknot 200 forintowy. ..... a 200 Ft w monecie jest....
a nasze kantory niestety sprzedawały te wycofane z obiegu dwusetki, kolega tak kupił kilka sztuk.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 24.01.2011 09:07

lubelski napisał(a):... a 200 Ft w monecie jest....

A dzięki. Zwracasz mi wiarę w moją pamięć :lol:

Tak mi się wydawało, że wózki to jednak na setki i dwusetki były ...
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 24.01.2011 09:26

weldon napisał(a):
lubelski napisał(a):... a 200 Ft w monecie jest....

A dzięki. Zwracasz mi wiarę w moją pamięć :lol:

Tak mi się wydawało, że wózki to jednak na setki i dwusetki były ...

Nie zapreczam i nie potwierdzam :lol: Nie mam wiedzy w tym zakresie a 200 Ft w monecie nie spotkałem. Być może dlatego, że wydawałem z wcześniejszych zapasów lub płaciłem kartą.
....... choć czy ja wiem ..... w 2009 r. zatrzymałem się na basenach. Z uwagi, że kartą ani euro nie można było płacić musiałem jechać do miasteczka, do kantoru. To tam, jak przypuszczam nabyłem wiekszość mojego zasobu forintowego.
Kantor zrobił mnie w bambuko lub sprzedał w ostatnich miesiącach ich ważności.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2011 09:29

..proszę bardzo.. http://eurokolekcja.eu/topics2/wegry-wp ... -vt319.htm
..i wszystko się Woka zgadza.... :D
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 24.01.2011 09:38

lubelski napisał(a):..proszę bardzo.. http://eurokolekcja.eu/topics2/wegry-wp ... -vt319.htm
..i wszystko się Woka zgadza.... :D

Ok. Widzę i przyjmuję do wiadomości.
pzdr.
Stendo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Stendo » 04.02.2011 23:29

janniko napisał(a):Kupujesz w Polsce euro po cenie zakupu, a sprzedajesz na Węgrzech po cenie sprzedaży, czyli niższej. Więc zwykła logika wskazuje, że wyjdzie drożej.

Pomimo podwójnego spredu i podwójnej prowizji, np. najkorzystniej wychodziło kupno EUR w Polsce i wymiana ich na kuny CRO.
Korzystniej niż wypłacanie na miejscu a już zupełnie nie opłacalna była wymiana PLN na Kuny w Chorwacji.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2011 00:55

Ja to bym tak liczyła: 1 forint, 2 forinty, trzy forinty itd. dopóki się nie skończą.
Albo dziesiątkami : 10 forintów, 20 forintów..... :lol:
Stendo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Stendo » 05.02.2011 01:00

agnieszka-bg napisał(a):Ja to bym tak liczyła: 1 forint, 2 forinty, trzy forinty itd. dopóki się nie skończą.
Albo dziesiątkami : 10 forintów, 20 forintów..... :lol:

Forinty to trzeba tysiącami liczyć :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2011 01:40

No dobra. To tysiąc forintów, dwa tysiące forintów..... :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Jak liczyć te węgierskie forinty ? Gdzie kupować ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies