Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak kawa w Chorwacji?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotr Lutynski
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1301
Dołączył(a): 04.02.2004
Jak kawa w Chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 08.03.2012 18:40

Witam!
Mam do Was pytanie, jaka jest najpopularniejsza kawa w Chorwacji lub ich lokalna marka kawy?

Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.03.2012 19:04

Lokalna to Franck i jest naprawdę przyzwoita (w domu nasza Gaggia bardzo dobrze toleruje).
Poza tym w kafejkach mają naturalnie Lavazzę, Illy, Moak, Hausbrandt .. te chyba najczęściej.
Pozdrawiam
Piotr Lutynski
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1301
Dołączył(a): 04.02.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 08.03.2012 22:04

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Lokalna to Franck i jest naprawdę przyzwoita (w domu nasza Gaggia bardzo dobrze toleruje).
Poza tym w kafejkach mają naturalnie Lavazzę, Illy, Moak, Hausbrandt .. te chyba najczęściej.
Pozdrawiam

Dzięki. Właśnie szukam informacji czy jest w Polsce jakiś importer tej kawy (Franck)..?

Pozdrawiam
krombocher
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 647
Dołączył(a): 07.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 08.03.2012 22:34

Hej
Mi bardzo odpowiadała DAN Cafe Strong. Super do Moki, którą ze sobą wozimy do CRO. Kupowałem ją na kvarnerskich wyspach. Potem szukałem w Dalmacji (Brac, Korcula), ale tam nie można jej było dostać (królowała Jubilarna Franck).
Pozdrawiam
K
krystek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1287
Dołączył(a): 15.01.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 09.03.2012 21:32

Zasadniczo w HR otrzymać można było namiastkę espresso lub cappuccino. Jeden, jedyny raz, kiedy dostałem, to co zamówiłem, to na stacji OMV koło Rijeki. Naprawdę, było to espresso. W pozostałych przypadkach, szkoda gadać ...
Ps Kawy ziarnistej, wartej uwagi, w HR nie widziałem ... Niestety , to nie Italia.
pawelli
Mistrz Świata FIFA
Avatar użytkownika
Posty: 2571
Dołączył(a): 19.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 10.03.2012 10:06

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Lokalna to Franck i jest naprawdę przyzwoita m


Mnie ona strasznie smakuje :) zwłaszcza z ekspresu na promenadzie :)
krombocher
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 647
Dołączył(a): 07.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 10.03.2012 13:10

krystek napisał(a):Zasadniczo w HR otrzymać można było namiastkę espresso lub cappuccino. Jeden, jedyny raz, kiedy dostałem, to co zamówiłem, to na stacji OMV koło Rijeki. Naprawdę, było to espresso. W pozostałych przypadkach, szkoda gadać ...
Ps Kawy ziarnistej, wartej uwagi, w HR nie widziałem ... Niestety , to nie Italia.


Zasadniczo się nie zgadzam. Przy tak silnych wpływach włoskich, które przez wieki odcisnęły swe piętno na tej ziemi co jak co ale właśnie w CRO bez trudu można się napić dobrej kawy. Musiałeś mieć wyjątkowego pecha. Zresztą wspomniany tu producent DAN Cafe to tylko lokalna filia włoskiego importera i palarni w Trieście. Więc dostępne w CRO mieszanki raczej nie różnią się zasadniczo od tych z Italii.
Pozdrawiam
K
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.03.2012 13:20

Naturalnie zależy gdzie, ale i kto obsługuje ekspres.. zależy i od pogody... Inaczej kawa zaparzy się przy dużej wilgotności powietrza i niskim ciśnieniu atmosferycznym, inaczej przy suchej pogodzie.. Nigdy nie będzie dwa razy taka sama...
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.03.2012 13:23

Na wakacje zabieramy tygielek i Mehmeta Efendiego.
W domu używamy kawy od Antonia z polskiej palarni w Kołobrzegu.
Ww. to kawy marketowe włoskie, tzw. budżetowe.
Ekspres kolbowy i młyn rządzi
krystek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1287
Dołączył(a): 15.01.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.03.2012 16:27

krombocher napisał(a):Zasadniczo się nie zgadzam. Przy tak silnych wpływach włoskich, które przez wieki odcisnęły swe piętno na tej ziemi co jak co ale właśnie w CRO bez trudu można się napić dobrej kawy. Musiałeś mieć wyjątkowego pecha. Zresztą wspomniany tu producent DAN Cafe to tylko lokalna filia włoskiego importera i palarni w Trieście. Więc dostępne w CRO mieszanki raczej nie różnią się zasadniczo od tych z Italii.
Pozdrawiam
K

Zasadniczo Dan to mieszanka bezkofeinowa z palarni Danesi, więc to taka namiastka kawy. Nawet producent nie podaje dokładnego składu mieszanki. Samo ziarno, to jeszcze nie wszystko. Kawę trzeba umieć zrobić. Zasada "4 M"- to tak w skrócie. Zainteresowani wiedzą o czym mowa. I poza tym jedynym miejscem, o którym wcześniej wspomniałem, nikt w Hr nawet nie próbował zbliżyć się do ideału określonego przez INEI.

Ps. FUX- bardzo dobry wybór. Ariadna od Mastro Antonio, to moja ulubiona mieszanka. Włosi powinni przyjeżdżać do Kołobrzegu na naukę.
Pozdrawiam.
korculankajedna
zbanowany
Posty: 59
Dołączył(a): 28.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) korculankajedna » 10.03.2012 16:55

krystek napisał(a): ...Zasada "4 M"- to tak w skrócie. Zainteresowani wiedzą o czym mowa.


Ja jestem zainteresowany dobrą kawą, a nie mam pojęcia, co to za zasada "4M". Mógłbyś rozwinąć?

Domyślam się, że to znaczy Musisz Mieć kawę i Młynek. Mniam...

ooloo :lol: :lol:
krombocher
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 647
Dołączył(a): 07.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 10.03.2012 17:05

krystek napisał(a):
krombocher napisał(a):Zasadniczo Dan to mieszanka bezkofeinowa z palarni Danesi, więc to taka namiastka kawy. Nawet producent nie podaje dokładnego składu mieszanki.


:?: :?: :?: :?: :?: :?: 8O No proszę człowiek całe życie się uczy. A ja myślałem, że ta chorwacka marka i jej producent to część grupy COGECO, tak jak nas ściemniają na ich stronach http://kavaimpex.hr
To samo z kawą. Niby pisze na opakowaniu strong i nawet wydaje się że ma tą odpowiednią moc, a tu się okazuje że bezkofeinowa :? Uff, chociaż dobrze, że są specjaliści, którzy potrafią wyprowadzić z błędu 8)
krystek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1287
Dołączył(a): 15.01.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.03.2012 17:19

4 M to :
- Miscela- mieszanka,czyli kawa, najlepiej świeżo palone ziarno i 100 proc, arabiki;
- Macinatura- młynek, z precyzyjną regulacją grubości mielenia;
- Macchina- ekspres , który pozwala kontrolować dwa podstawowe parametry: ciśnienie zaparzania (9 +/- 1 bar) i temperaturę zaparzania (88 +/- 2 stopnie C.);
- Mano- ręka, czyli człowiek, a właściwie jego wiedza, która łączy właściwie dobraną i zmieloną mieszankę z optymalnie dobranym ekspresem.
Dopiero połączenie tych elementów pozwala delektować się prawdziwym espresso. Zapewniam, że to niełatwa sztuka, ale przynosi wiele satysfakcji.
krystek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1287
Dołączył(a): 15.01.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.03.2012 17:27

krombocher napisał(a):
krystek napisał(a):
krombocher napisał(a):Zasadniczo Dan to mieszanka bezkofeinowa z palarni Danesi, więc to taka namiastka kawy. Nawet producent nie podaje dokładnego składu mieszanki.

:?: :?: :?: :?: :?: :?: 8O No proszę człowiek całe życie się uczy. A ja myślałem, że ta chorwacka marka i jej producent to część grupy COGECO, tak jak nas ściemniają na ich stronach http://kavaimpex.hr
To samo z kawą. Niby pisze na opakowaniu strong i nawet wydaje się że ma tą odpowiednią moc, a tu się okazuje że bezkofeinowa :? Uff, chociaż dobrze, że są specjaliści, którzy potrafią wyprowadzić z błędu 8)

Chyba mówimy o dwóch różnych producentach. Nie znam tego wynalazku z Hr. Spotkałem się natomiast z produktami palarni Danesi. A do specjalisty w tej dziedzinie, to mi bardzo daleko. A szkoda ...
bodzios
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 369
Dołączył(a): 26.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzios » 10.03.2012 20:26

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Lokalna to Franck i jest naprawdę przyzwoita (w domu nasza Gaggia bardzo dobrze toleruje).
Poza tym w kafejkach mają naturalnie Lavazzę, Illy, Moak, Hausbrandt .. te chyba najczęściej.
Pozdrawiam


Witam Kasiu ,przez Twoje zachwalanie Gaggia na forum moja małżonka nie daje mi żyć[ nie wspomnę o innych przyjemnościach] ale wróćmy do tematu postanowiła napić się kawy ze słynnego expresu, problem w tym że u nas tzn. w Polsce cena tego expresu przyprawie mnie o ból głowy, :cry:a więc poproszę o adres gdzie w Chorwacji mogę kupić taniej takowy expres- :lol: pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

cron
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone