Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak jest ze spaniem na parkingach??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 24.08.2006 23:38

Witam wszystkich., Chciałabym sie dowiedziec jak jest ze spaniem w aucie na parkingach, na Węgrzech. Chodzi mi o to czy jest to bezpieczne, bo troche strachliwa ze mnie panienka :wink: Jedziemy we dwójke i myśle że spokojnie damy radę, ale boję się że nas ktoś okradnie itp. No i jak wyglądaja takie parkingi, bo jest to nasza pierwsza trasa za granicę, a w polsce nigdy nie korzystaliśmy z takiej formy "wypoczynku" :) pozdrawiam
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 24.08.2006 23:56

Jest OK. 8)
Śpijcie spokojnie.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 24.08.2006 23:56

Mnie jeszcze nie okradli ;-) a spałem parę razy.
Najważniejsze to znaleźć spokojne miejsce. Ostatnio dobrze się spało na parkingu hiprmarketu, pod kamerami. Tylko rano przyjechała dostawa towaru i hałas nas obudził
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 25.08.2006 08:11

Ja zazwyczaj wybieram stacje paliwowe.Dużo aut się zatrzymuje na noc, również czasami tiry. Jest łazienka - można ząbki umyć :D , czasami bar i tu kawka poranna. No i zawsze wtedy bezpieczniej.
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 25.08.2006 09:40

Dzieki za odpowiedzi :D skoro Was nic przykrego nie spotkało, to mam nadzieje że nas również, pozdrawiam
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 25.08.2006 10:09

Nie spałam nigdy na Węgrzech bo nie jeździmy tamtędy ale podczas kilku latek w których jeździmy spalismy kilka razy (kilka godzin) przy większych stacjach cpn m.in po przekroczeniu granicy Austri już w Czechach. Śpij smacznie :D
pozdrawiam
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 25.08.2006 10:46

Dzięki :) to nasz pierwszy wyjazd i mam tyle obaw, że ho ho. Na dodatek jedziemy tylko we dwoje i każdy do okoła powtarza nam, że we dwoje to niebezpiecznie, że najlepiej na dwa samochody itd. Zawsze jak zaczynam cieszyć się wyjazdem, to ktoś mówi, żebysmy sobie darowali. A my napalilismy sie juz ogromnie :)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 25.08.2006 11:06

Przez 3 lata jeździlismy sami...we dwoje.
Uwierz mi że jesli lubicie spedzać czas ze sobą to najlepsza forma wypoczynku jechac sami :wink:
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 25.08.2006 11:43

Anusia napisał(a):Witam wszystkich., Chciałabym sie dowiedziec jak jest ze spaniem w aucie na parkingach, na Węgrzech. Chodzi mi o to czy jest to bezpieczne,

Trase przez Węgry znam b. dobrze / w zachodnich Węgrzech granicę HUN-CRO przekraczałem kilkunastokrotnie w różnych miejscach/ Rozumiem Twoje obawy, czasmi tez jestem zmuszony w nocy troche się przespać na parkingach / b. tego nie lubię/. Z mojego doświadczenia wynika , że w zachodnich Węgrzech brak jest duzych stacji paliw z dobrymi oświetlonymi parkingami choćby takimi jak w Polsce czy w CRO. Jeżeli są np SHEL nad Balatonem , nie są one duże i mają małe parkingi. Odrazu zaznaczam, że Węgry wydają mi sie bezpieczne, nocami jeździłem nawet bocznymi drogami i zawsze było OK.
Proponuje takie rozwiazanie, jeżeli chcesz przenocowac na parkingu, aby pojechać troche dalej / 2-3 godziny jazdy/ na przejście graniczne HUN-CRO tj Letyne-Gorican. Zaraz po minięciu terminala granicznego po stronie CRO jest wielki parking z licznymi barami, kantorami, WC, stacją paliw/ wszystko czynne całodobowo/. Z odpoczynku w tym miejscu korzysta wiele osób, często widoczna jest też policja. Jeżeli jednak Węgry ,to podoba mi się pomysł KIRA tj parking monitorowany przy duzych centrach handlowych.
GAJUS
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 25.08.2006 12:06

Widze ża trafiłam na prawdziwego znawcę tematu :) mam jednak pytanie odnoścnie tego parkingu za przejściem Letenye - Gorican. Czytałam tu że spanie w Cro bez zameldowania jest niedozwolone, a pisałeś że jest tam policja. Czy w związku z tym nie bedziemy narażeni na nieprzyjemności??
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 25.08.2006 12:27

Anusia napisał(a):Dzięki :) to nasz pierwszy wyjazd i mam tyle obaw, że ho ho. Na dodatek jedziemy tylko we dwoje i każdy do okoła powtarza nam, że we dwoje to niebezpiecznie, że najlepiej na dwa samochody itd. Zawsze jak zaczynam cieszyć się wyjazdem, to ktoś mówi, żebysmy sobie darowali. A my napalilismy sie juz ogromnie :)

Witam, jakoś nie lubimy jazdy na kilka samochodów i od lat wszędzie jeździmy tylko na 1 samochód, a przejechaliśmy już trochę (od Walencji po Lwów) i nie zapeszając - zawsze jest ok.
Do Cro zawsze przez Węgry ale z noclegiem nad Balatonem - tak po prostu lubimy!!!
Jedźcie bez obaw i wypoczywajcie. Pozdrówcie Jadran.
Sretan put :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa: :papa:
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 25.08.2006 13:18

Anusia napisał(a):pytanie odnoścnie tego parkingu za przejściem Letenye - Gorican. Czytałam tu że spanie w Cro bez zameldowania jest niedozwolone, a pisałeś że jest tam policja. Czy w związku z tym nie bedziemy narażeni na nieprzyjemności??

Nie ma takich mozliwości, przed kilku laty czytałem na tym forum, że policja "przegania" spiących na parkingu przy Plitwickich Jeziorach, sądze że to minięcie się z prawdą, bo niby na jakiej podstawie, każdy ma prawo do odpoczynku. Potem juz nigdy o takich "kłopotach nie słyszałem". Aby cię przekonać powiem , że w przeszłości parking przy drodze Karlowac-Plitwickie Jeziora przy stacji paliw TUSLJEWO to była jedna wielka sypialnia. Aktualnie / z uwagi na popularniejszy przejazd na południe autostradą/ rolę tą pełni parking moloch przy stacjach paliw w mjsc. DOBRA / kilkanascie kilometów od rozwidlenia autostrady na południe które znajduje sie w węźle BOSILJEWIO 2/. Jest to chyba najwiekszy parking przy autostradzie, są restauracje, kilka czystych WC. W tym w roku w nocy z 3/4 sierpnia na tym wielkim parkingu trudno było znaleźć miejsce do parkowania/ była ulewa/. Także śmiało i bezpiecznie mozna przysnąć i odpocząć na duzych parkingach w CRO, co tez robi tyciace podróżujacych.
GAJUS
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 25.08.2006 13:36

Spałem podczas tegorocznego wyjazdu na stacji Shell. Jednak niezbyt dużej. Wszystko okej. Spoko. Rano się budzimy, a obok nas inne auto na polskich tablicach, a w środku śpiochy.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 25.08.2006 14:07

Ja też preferuję jazdę we dwoje.
A co do noclegu na Węgrzech w samochodzie to mieliśmy trochę obaw ale mielismy tak na wszelki wypadek namiot ze sobą więc zanocowaliśmy na kempingu nad Balatonem ( 10 euro). Myślę że 40 zł to nic w porównaniu z własnym bezpieczeństwem. No i w namiocie wygodniej. Ale gdyby niebyło takiej możliwości to napwewno wybrałabym jakąś stację gdzie są jakieś inne samochody.
Pozdrawiam
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 25.08.2006 14:58

Chcelibysmy przenocować na campie w Nagykanizsa ale jest to mały camp i jeśli nie będzie miejsc lub za pozno tam dojedziemy to nocleg w samochodzie.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone