Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[b]JAK JEST W MIEJSC. PRIMOSTEN I OKOLICACH??????[/b]

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jaro

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro » 25.03.2003 18:14

CHCIAŁEM ZAPYTAĆ OBLATANYCH W TEMACIE "CHORWACJA" JAK JEST W OKOLICACH PRIMOSTENU? PLAŻA, WYBRZEŻE, CZYSTOŚĆ I TEMP. WODY, INFRASTRUKTURA, KOMUNIKACJA, ZWIEDZANIE. CZY SĄ TAM CIEKAWE ZATOCZKI, WIDZIAŁEM KILKA ZDJĘĆ I CHYBA JEST CIEKAWIE? NO WIECIE NIECH NAPISZĄ COŚ CIEKAWEGO CI, KTÓRZY TAM SPĘDZILI TROCHĘ CZASU. JEŻELI KTOŚ MA OCHOTĘ MOŻE OCZYWIŚCIE ZOSTAWIĆ JAKIEŚ KONKRETNE NAMIARY NA CIEKAWE KWATERKI DLA 2 OSÓB (MOŻE COŚ ZMIENIĘ). HEJ
Rafał B.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 25.03.2003 21:52

Już napisałem... :la: wasza.php?id=2&porcja=3 :roll:
marconi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marconi » 25.03.2003 22:42

Witam.
Okolice Primosten są bardzo ładne. Jedank samo Primosten odradzam z powodu tłoku jaki tam panuje w sezonie lepiej ulokować się gdzieś w poliżu mniejszych miejscowościach.Dużo lepiej jest już w Rogoznicy to ok 10 km dalej od Primosten.Jest to miejscowoś wielkości Primosten ale chyba mniej zatłoczona z tego względu że leży na większym obszrze.Jeżeli chodzi o zwiedzanie to można się wybrać do Szibenika ok 40 km jak i do Splitu-dużo ładniejsze i większe miasto.Sam byłem we 2 osoby 2 lat temu właśnie Rogoznicy było super.Sama miejscowość bardzo ciekawa dużo ciekawych miejsc do zwiedzanie np. w wieczorne spacery,woda cieplutka i bardzo czysta.Ciekawie płożona miejscowość w malowniczej zatocze z wspą na której częściowo są domki.
Ogólnie naprawde wart tam się wybrać napewno nie będziecie się nudzić a wrażenia będą nie zapomniane.
Marek :lol:
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 26.03.2003 09:05

Witam.
Ja byłam w Primosten na przełomie sierpnia i września, o czym zreszta już wiele razy pisałam (przejrzyj posty). Primosten jest zatłoczony ale mi akurat to nie przeszkadzało. Byłam również w Rogoznicy - nizsze ceny kwater, ale nie ma tego uroku. Ja zawsze zwracam uwagę na morze i plaże i Rogożnica nie umywa się do Primostenu. Primosten to otwarte morze, plaże różnego rodzaju - od drobno kamienistych (niektórzy nazywali to piaskiem, czy żwirkiem ale moim zdaniem były to drobniutkie kamyczki) po super skaliste - można podziwiać skoki ze skał do morza. Między skałami zrobione są specjalne miejsca dla plażowiczów, gdzie wyrównana jest płaszczyzna i wysypana drobnymi kamyczkami. Również na skałach nad samym morzem są przygotowane miejsca na których mażna ustawić łózka i leżaki. Jedyny minus to zdewastowany budynek basenu na półwyspie przy kompleksie hotelowym, ale na szczęście nie razi to aż tak bardzo. Oczywiście na plażach żwirowych (czyli tych z drobnych kamyczków) można beż problemu wynająć leżki, są też specjalne stojaki do przymocowania parasoli. W poblizu jest wysepka naturystów, na którą można popłynąć wynajętą łódką (cena wynjęcia łódki w obie strony 20 - 30 kun) lub wpław jak robili to niektórzy. Na wyspie plaże są skaliste, ale morze ma idealną czystość. Bogata fałna - jeden Niemiec, który plażował obok nas codziennie wyławiał z najbliższej odlegości plaży różne "biedne" zwierzątka od ryb po ośmiornice.
Jeśli chodzi o warunki klimatyczne (na przełomie sierpnia i września) - było bardzo ciepło i słonecznie. Czasem widziałam chmury burzowe nad lądem ale do nas nie dochodziły i świeciło piękne słońce. Mieliśmy tylko raz załamanie pogody przez dobę (burze). Następnego dnia w południe już było po wszystkim i znowu piękne słońce. Najbardziej podobały mi się znikome różnice temperatur między dniem a nocą. Nawet po północy było powyżej 20 stopni co sprzyjało nocnej zabawie pod gołym niebem i romantycznym spacerom uliczkami dookoła wyspy z podziwianiem gwiazd i jachtów na przystani.
Wszędzie oczywiście bardzo dużo lokali. Mi najbardziej podobały się tradycyjne winiarnie z beczkami i udźcami pod powałą. Można degustować bardzo dobre miejscowe wina i miody.
W tym roku chcę pojechać na południe na Peljeszac, ale na pewno wrócę też do Primosten choć na kilka dni, bo jest to naprawdę przeurocze miejsce (przynajmniej dla mnie).
Pozdrawiam
meeg
Jeśli chcesz więcej info pisz na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
blackwild
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blackwild » 31.03.2003 01:22

Byłem rok temu w majowy weekend, spędziłem tam 4 dni - potem dalej pojechaliśmy. Na plaży kamienistej obok kompleksu hotelowego praktycznuie zero ludzi było, woda w miarę już ciepła była. W drugi dzień kilku plażowiczów się pojawiło - jedyna rzecz która ich przyciągnęla do nas to taka że w trakcie nurkowania kolega wyłowił dużą rozgwiazdę, pooglądali sobie ją, kilka osób chciało ją wziąść na ręce ale trochę się zdziwili :) (rękawiczki do nurkowania się przydają - kłuje :) ) - potem trochę zawiedli się jak popłynęliśmy zanieść ją "do domu" czyli ok 20 m od brzegu i z 15, w dół. :)
W sezonie tam nie byłem - ale stwierdzam - przyjemne miateczko na weekend majowy. Rok temu płaciliśmy za pokój 2 osobowy z łazienka i TV-sat [ kuchnia wspólna z innymi i lodówka] 7 euro za osobę.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone