Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak gdzie i którędy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darekk_2005
Odkrywca
Jak gdzie i którędy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 29.07.2006 13:01

Witam wszystkich Cor-forumowiczo-kierowców;) jadę z moją druga połową do Cro okolice Makarskiej Zivogosce dokładnie...interesuje mnie trasa a mianowicie czy od zagrzebia jechac autostrada az do splitu??czy może do zadaru a pożniej trasą eskpresową wzdłuż wybrzeża?interesują mnie jak najpiekniesze widoki z samochodu podczas jazdy bo w chorwacji będę rano więc mam nadzieje ze naciesze oczka pieknymi widokami;)o opłaty nie pytam bo pięknie to opisaliście i wszystko już jest jasne...pozdrawiam ;)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 29.07.2006 13:34

trasą eskpresową wzdłuż wybrzeża?
a kiedy wybudowali :?: bo jeśli mówisz o trasie transadriatyckiej potocznie zwanej jardanką to za cholerę do ekspresowych nie należy - dziś wiadomość z godz. 13.00 radio Split podało że odcinek pomiędzy Splitem a Omisem stanął i przejazd ok 30 km trwa 3-4 h :lol:
W jaki dzień jedziesz i skąd dokąd czy z noclegiem czy bez :?:
darekk_2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 29.07.2006 14:09

no ok...moj bład nikt jej nigdy ekspresową nie nazwał ale na mapie takie oznaczenie ma :D jadę w srodę ok godzi 22 chcę wyjechać z opola przez czechy austrię slowenię i cro;)bez noclegu;)wprost na żywioł;)hehe więć myslę że korków jako takich nie powinno być jadę 22.08 więc końcówka sezonu;) i myślę że na tej trasie widok będzie ciekawszy niż z autostrady;)

co wy na to??
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 29.07.2006 14:21

wybierasz jadranke to bedziesz sie telepal ta droga kilka dobrych godzin..zreszta po dlugiej podrozy(jak piszesz bez noclegu) raczej nie bedziesz taki skupiony na jezdzie jak powinienes...a jadranka wymaga bardzo duzego skupienia..to trudna droga..fakt piekne widoki ale kierowca raczej ich nie oglada bo ciagle jakies przepascie, urwiska musi sledzic droge.. itd..to bardzo meczace..zreszta jak zdarzy sie jakis wypadek to stoisz kilka godz w korku...jadac ze splitu do tucepi(a to z niedlugi kawalek bylo to juz meczace dla kierowcy a co dopiero cale wybrzeze..)powinienes wybrac region gdzie sie udajesz i jedziesz-riwiera makarska idealny wybor..a tam jadac na wycieczki do splitu, dubrovnika , trogiru bedziesz mogl naprawde nacieszyc sie jadranka..mysle ze wystarczajaco..
jestem za autostrada bo masz szybciutki dojazd dla mnie to bezsensu z jadranka ale to twoj wybor:]
darekk_2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 29.07.2006 14:37

no moze i masz rację że to bez sensu;)muszę to dobrze przemysleć;)zobaczę jak będę stał z czasem...i może od zadaru sobie wskoczę na jardankę albo poprostu od Splitu do samej makarskiej mi starczy i poźniej wycieczka do dubrovnika czy cos...jestem że tak powiem "maniakiem widokowym" i uwielbiam się wpatrywać w takie widoki;)pożyjemy zobaczymy tłoku raczej jako takiego nie będzie bo jadę we wtorek więc coż w srodę rano będę na miejscu ;)akurat środek tygodnia;)pozdrawiam papa i dzięki bardzo za rady :*
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 29.07.2006 14:49

mysle ze od splitu w dol droga po jadrance wystarczy ci tych widokow;)
maryś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maryś » 29.07.2006 15:39

Witam.
Proponuję początkowy odcinek :
Opole -> Katowice -> Żory -> Pawłowice -> Cieszyn -> Mosty u Jablunkowa -> Żylina -> Bratysława -> Wiedeń. Wiedeń mijasz bokiem S1 na A2 kierunek Graz.
Pozdrowienia z Katowic : Marian
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 29.07.2006 16:02

jeśli lecisz bez noclegu to Ines ma 100% racji - Jardanka błędów nie wybacza - wystarczy drobny błąd w określeniu prędkości, przegapienie znaku ostrzegawczego bądź niedocenienia ostrości zakrętu, o pół sekundy za późno naciśnięty pedał hamulca lub zbyt gwałtowny ruch kierownicą i przy dużym szczęściu kończy się tylko na stracie samochodu a i krzyży na poboczy nie brakuje... :cry: . W okolicach Split - Zadar będziesz w godzinach późnoporannych lub okołopołudniowych a wtedy przejazd przez dziesiątki miast, miasteczek i wiosek nie ogranicza się tylko do skupienia na innych samochodach ale również na oszalałych skuterach i pieszych w wybitnie urlopowych nastrojach. Ludzie łażą wtedy i nie patrzą gdzie, obładowani dmuchanymi zabawkami, materacami myślą tylko o kąpielach a nie o tym jak przez Jardankę przejść bezpiecznie.
darekk_2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 29.07.2006 17:48

spoko dzięki więc posłucham ines;) i zrobię tak jak poleciła;) a co do początkowej trasy to raczje nie mam potrzeby pchać się w katowice tylko raczej prosciej będzie w głuchołazach wjechać do czech olomouc i dalej na wiedeń mam dużo bliżej niż z katowic ;)pozdrawiam ;)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 30.07.2006 16:59

mysle ze to najlepsze rozwiazanie;)
pozdrawiam
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 30.07.2006 17:52

Witam!
jadę w srodę ok godzi 22 chcę wyjechać z opola przez czechy austrię slowenię i cro;)bez noclegu;)wprost na żywioł;

Ja w tym roku wyjechałem w czwartek.Ruch na drogach był minimalny.Chorwację przejechałem autostradą i sam nawet nie wiem kiedy.W Splicie zjechałem na Jadranke i w Orasacu byłem ok 11.30. Z Tychów wyjechałem ok 15.30 i też jechałem na żywca,bez noclegu.Na jadrance bardzo trzeba uważać jak jedziesz i jak inni jadą.Oglądanie widoków zostaw sobie na postoje(odmoriśte) lub osobną wycieczkę krajoznawczą.
Pozdrawiam!
kiur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiur » 31.07.2006 11:22

witam

Proponuje od Splitu skierować się nie na jardankę tylko drogami E71 a potem 60 i 39 przez Dicmo, Brnaze, Trilj, Cista Provo i Sestanovac. Zjedziesz na jardankę tuz przed Brelą, a widok który ukarze sie twym oczom będziesz długo pamietał :-) I na pewno bedzie szybciej niż ze Splitu przez Omis, a pieknych widokow do Zivogosce zobaczysz jeszcze, ze hoohoooo :-) Ale lepiej koncentrować się na drodze.
kiur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiur » 31.07.2006 11:37

Dodam jeszcze, ze podobnie jak ty jeżdziłem przez Czechy, Austrię, Slowenię do cro;) bez noclegu;) wprost na żywioł. Startowałem ok. 17.00. O 22.00 byłem w Wiedniu - tam straciłem trochę w korkach. Potem jechałem, do bólu. W okolicy Karlovaca w cro miałem juz niezła zwałę (ok. 3-4 rano) i tam zatrzymywałem się na parkingu na krótką drzemkę tzn. spałem do obudzenia jakieś 2-3 godziny. Potem, wyspany niczym młody bóg - starą drogą przez plitwickie jeziora jechałem prościutko do Tucepi (autostrady do Splitu jeszcze nie było). W Tucepi byłem na 12.00 :-)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone