napisał(a) Dan_78 » 12.06.2014 10:20
KrzychuZiom, poniżej masz opis Kolegi z Ciemnej Strony Miasta
. Wg mnie jest niezły, mapki też gdzieś na forum się przewijały. Mam nadzieję, że jakoś pomogłem. Jak już będziesz po daj znać jak było i czy towarzystwo mieszane, czy sami goli. Też za kilkanaście dni chcę się tam wybrać i cały czas mam dylemat (jestem tekstylny), ale plaża z tego co piszą forumowicz C.O.....
Nikt Ci nie odpowiedział, więc ja po krótce spróbuję wytłumaczyć (oczywiście jak poszukasz znajdziesz w necie zapewne opisy i informację jak tam dotrzeć). Za punkt wyjścia przyjmijmy duży Konzum na rogatkach Makarskiej (Apfel). Jadąc Jadranką w kierunku na Dubrownik po lewej stronie zobaczysz duży Konzum (Apfel). By do niego wjechać musisz na skrzyżowaniu ze światłami skręcić w lewo...ale Ty nie chcesz do niego wjeżdżać, więc skręcasz w prawo (w stronę "centrum" Makarskiej). Po ujechaniu jakichś 150 -200 metrów po lewej stronie będziesz miał warsztat (stację diagnostyczną ? ) samochodowy. Tam na tyłach tegoż warsztatu może zaparkować samochód. Tam też (za tą stacją - warsztatem) zaczyna się ścieżka, oznakowana jak szlak turystyczny. To właśnie szlak, który zaprowadzi Cię na plaże Nugal, o ile wcześniej nie zbłądzisz
. By tego uniknąć na pierwszym rozstaju dróg musisz wybrać, tą prowadzącą bardziej na prawo (prosto). Wybranie tej drugiej poskutkuje tym, że dotrzesz nią do Tucepi, a plażę Nugal zobaczysz co najwyżej z klifu
. prawdopodobnie rozwidlenie będzie oznakowane i strzałka "Tucepi" będzie widoczna...nie idź tą drogą. Na następnym rozwidleniu szlaków idziesz prosto (nie skręcasz w prawo), względnie bardziej w lewo (ścieżka jest kręta więc określenie "prosto", "lewo" czasem nie ma przełożenia na realia...). Tam też powinien być drogowskaz na drzewie z informacja o tym, że wybranie drogi w prawo poskutkuje dotarciem do Makarskiej. Niecałe 100 metrów dalej odbijasz ze szlaku tym razem w lewo i intuicyjnie kierujesz się w stronę morza. Cały wcześniejszy odcinek przemierzasz w lesie. Szlak o ile dobrze pamiętam ma kolor czerwony, ale oznaczenia mogą być słabo widoczne, lub wyblakłe. Kiedy już ujrzysz nabrzeże idziesz zdecydowanie w lewą stronę (patrząc w kierunku morza) tak, bu po pewnym czasie, gdy będziesz dziarsko przemierzał tą trasę już w bliskim morza sąsiedztwie mieć je po swojej prawej stronie. Ścieżka na Nugal prowadzi wzdłuż morza, skarpą. Jest dość wąska, ale idzie się po niej wygodnie i przyjemnie (przeważa cień). Czasami zniża się do morza, czasami idziesz kilkadziesiąt metrów ponad jego poziomem. I jeszcze jedno.. jest niezwykle malownicza
. Po około 25 -30 minutach ukarze Ci się plaża i nie będziesz miał wątpliwości, że trafiłeś we właściwe miejsce
. Pozdrawiam