Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak dotrzeć na plaże Nugal w makarskiej.

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 29.05.2014 20:47

Tylko KUNY. Zawsze można trafić na kogoś ( np kierowca) kto chętnie wymieni Euro na Kuny po korzystnym dla siebie kursie, ale na to bym nie liczył. Chorwacja się zmienia, np w ubiegłym roku z uwagi na to, że w kasach stadionu Hajduk Split nie chcieli przyjmować płatność kartą próbowałem pod stadionem wymienić Euro na Kuny w trzech miejscach (knajpy i sklep) grzecznie mi odmawiano, mówiąc że nie chcą mieć problemów z policją. Ale tez bez przesady... podszedłem do parkingowego ciecia i wymienił je, oczywiście po paskarskim kursie. Tam akurat nie było kantorów i banków, ale na całym wybrzeżu są wszędzie.
W autobusach nie widziałem czytników kart, co nie znaczy że ich tam nie ma.
Pampalini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pampalini » 30.05.2014 09:57

Dobra, a gdzie można kupić kuny? bo w mojej miejscowości w kantorach nie widziałem.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 30.05.2014 10:17

Pampalini napisał(a):Dobra, a gdzie można kupić kuny? bo w mojej miejscowości w kantorach nie widziałem.

A po co kupować kuny? Wypłac na miejscu w bankomacie lub wymień euro lub złotówki też na miejscu w banku, kantorze lub poczcie.
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 05.06.2014 08:03

Kochani a macie może jakąś mapkę ? gdzie zostawić auto i jak się kierować ? Jest to plaża zwykła czy FKK?
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 11.06.2014 19:13

ja tez planuje sie wybrac na plaze nugal ale nie wiem czy tam dojdzie sie z wozkiem i my jestesmy tekstylni wiec nie wiem czy to bedzie problem bo slyszalam ze moga wygonic z tej plazy jak bedzie duzo golaskow :)
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 11.06.2014 21:32

nikt nie był ?
lawenda80
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lawenda80 » 11.06.2014 21:43

hej odszukaj tema na forum jak dotrzeć na plaże nugal w makarskiej i tu masz wszystkie info na ten temat nawet mapy ja dotrzeć do tej plaży:-)
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 12.06.2014 10:52

kurczę jakoś nie mogę zlokalizować tego tematu... :/
Dan_78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dan_78 » 12.06.2014 11:20

KrzychuZiom, poniżej masz opis Kolegi z Ciemnej Strony Miasta :wink: . Wg mnie jest niezły, mapki też gdzieś na forum się przewijały. Mam nadzieję, że jakoś pomogłem. Jak już będziesz po daj znać jak było i czy towarzystwo mieszane, czy sami goli. Też za kilkanaście dni chcę się tam wybrać i cały czas mam dylemat (jestem tekstylny), ale plaża z tego co piszą forumowicz C.O.....

Nikt Ci nie odpowiedział, więc ja po krótce spróbuję wytłumaczyć (oczywiście jak poszukasz znajdziesz w necie zapewne opisy i informację jak tam dotrzeć). Za punkt wyjścia przyjmijmy duży Konzum na rogatkach Makarskiej (Apfel). Jadąc Jadranką w kierunku na Dubrownik po lewej stronie zobaczysz duży Konzum (Apfel). By do niego wjechać musisz na skrzyżowaniu ze światłami skręcić w lewo...ale Ty nie chcesz do niego wjeżdżać, więc skręcasz w prawo (w stronę "centrum" Makarskiej). Po ujechaniu jakichś 150 -200 metrów po lewej stronie będziesz miał warsztat (stację diagnostyczną ? ) samochodowy. Tam na tyłach tegoż warsztatu może zaparkować samochód. Tam też (za tą stacją - warsztatem) zaczyna się ścieżka, oznakowana jak szlak turystyczny. To właśnie szlak, który zaprowadzi Cię na plaże Nugal, o ile wcześniej nie zbłądzisz ;). By tego uniknąć na pierwszym rozstaju dróg musisz wybrać, tą prowadzącą bardziej na prawo (prosto). Wybranie tej drugiej poskutkuje tym, że dotrzesz nią do Tucepi, a plażę Nugal zobaczysz co najwyżej z klifu ;) . prawdopodobnie rozwidlenie będzie oznakowane i strzałka "Tucepi" będzie widoczna...nie idź tą drogą. Na następnym rozwidleniu szlaków idziesz prosto (nie skręcasz w prawo), względnie bardziej w lewo (ścieżka jest kręta więc określenie "prosto", "lewo" czasem nie ma przełożenia na realia...). Tam też powinien być drogowskaz na drzewie z informacja o tym, że wybranie drogi w prawo poskutkuje dotarciem do Makarskiej. Niecałe 100 metrów dalej odbijasz ze szlaku tym razem w lewo i intuicyjnie kierujesz się w stronę morza. Cały wcześniejszy odcinek przemierzasz w lesie. Szlak o ile dobrze pamiętam ma kolor czerwony, ale oznaczenia mogą być słabo widoczne, lub wyblakłe. Kiedy już ujrzysz nabrzeże idziesz zdecydowanie w lewą stronę (patrząc w kierunku morza) tak, bu po pewnym czasie, gdy będziesz dziarsko przemierzał tą trasę już w bliskim morza sąsiedztwie mieć je po swojej prawej stronie. Ścieżka na Nugal prowadzi wzdłuż morza, skarpą. Jest dość wąska, ale idzie się po niej wygodnie i przyjemnie (przeważa cień). Czasami zniża się do morza, czasami idziesz kilkadziesiąt metrów ponad jego poziomem. I jeszcze jedno.. jest niezwykle malownicza :). Po około 25 -30 minutach ukarze Ci się plaża i nie będziesz miał wątpliwości, że trafiłeś we właściwe miejsce ;). Pozdrawiam
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 12.06.2014 11:21

Dzięki Dan_78 , ale jak by ktoś miał mapki będę wdzięczny :) ja wybieram się dopiero we wrześniu a więc na pewno ktoś będzie tam wcześniej i mam nadzieje zda relacje :)
Dan_78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dan_78 » 12.06.2014 11:43

Coś mi się nie chce wkleić mapka, wpisz sobie w googla "jak dotrzeć na plażę Nugal" i w grafikach wyrzuci mapkę z zaznaczonym kolorem dojściem do plaży od strony warsztatu samochodowego.

Z portu w Makarskiej też można dojść, ja będę atakował właśnie z tej strony.

pozdRawiam
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 14.06.2014 18:42

na mapce dokładnie nie widać ale przy drodze jest jakiś parking ?
adasiek231
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adasiek231 » 04.07.2014 23:49

Dziś się wybraliśmy na plażę NUGAL trochę się motaliśmy ale się udało. Teraz jak czytam opis Dan_78 to jest zrozumiały i dobrze napisany :) Plaża fakt bardzo ładna ale trochę wkurzają tekstylni, co prawda nie było ich dużo ale byli. Jeszcze się tam z raz wybierzemy z żonką po niedzieli, mieszkamy w Tućepi i tu mamy blisko na plaże w kierunku Podgory - też nie jest zła, zwłaszcza że niema tłoku.

Opcje dojścia:
https://www.google.pl/maps/dir/43.27937 ... m0!1m0!3e2

Na mapie jest czas 15 i 17 min ja z żoną i córka 6 lat szliśmy ok 25 min więc nie jest źle ;)
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 05.07.2014 11:34

Przy głównej drodze jest jakiś parking żeby zostawić autko?
adasiek231
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adasiek231 » 05.07.2014 11:51

zależy od której strony jedziesz jeśli od Tucepi to na pierwszych światłach w lewo (po prawej stronie będzie KONZUM) jedziesz jakieś 200m i po lewej stronie będzie stacja obsługi czy cośtam i chyba myjnia przejeżdżasz pomiędzy tymi wiatami i na końcu masz parking za free zobaczysz drogę ze szlabanem - nią właśnie idziesz dalej pieszo :)
Załączniki:
nugal2.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Jak dotrzeć na plaże Nugal w makarskiej. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies