Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak dlugo rozkladacie/skladacie "wieksze" namioty?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 19.06.2009 09:13

Mam campus indiana 2+2 i ostatnio przy niepogodzzie rozkladalem sobie go w salonie. Szczerze to wyglada na dosc spory i spasowalem bo zona byla niepomocna :wink: a samemu ciezko bylo. Pozniej skladanie w jakies zgrabne paczki i oczywiscie ledwo do oryginalnego wora zapakowalem tropik, podloge przedsionka i rurki. Dwie sypialnie zlozone w kostke leza obok gdyz nie mam najmniejszych szans zapakowac ich tak jak zrobiono to oryginalnie na dalekim wschodzie :wink:

Jak to u Was wyglada?

2 dorosle osoby w jakim czasie to rozkladaja i skladaja no i czy sie miesci do wora?

:D
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 19.06.2009 09:44

ja mam podobny z wyglądu... tzn też 2+2, ale Quechua T4.2 XL http://www.decathlon.com.pl/PL/t4-2-xl-33690484/

z tym że on się dość specyficznie rozkłada i składa. Tzn rozkładzasz na płasko najpierw całą powłokę, przybijasz dwa skrajne śledzie (z jednego końca), ciągniesz z drugiej strony i on sam wstaje. A potem to już tylko wbijanie pozostałych śledzi, naciąganie, położenie podłogi i podczepienie sypialni. Sam namiot bez podłogi i sypialni to z 15-20 min. Pierwsze rozkładanie oczywiście dłużej trwało ;)
Składanie trochę dłużej, chyba ze 45 min... (i zdarzyło mi się samej składać, wtedy dłużej to trwało - ponad godzinę na pewno) no bo trzeba to upchąć. Fabrycznie zawsze lepiej jest spakowane, chociaz ja nie mam problemu, żeby go spakować, nawet trochę luzu zostaje. Niektóre firmy robią to bardzo ciasno. Quechua chyba zostawia luz. Nawet w śpiworze tak mam.
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 19.06.2009 09:52

Mamy dokładnie taki sam namiot T4.2 XL i rozkladanie trwa mniej wiecej tak jak piszesz , z tym ze zamiast szpilek zawsze biore gwoździe potezne i mlotek bo te sledzie z zestawu nie sprawdzaja sie na kamienistwo zwirkowych placach.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2009 12:29

nikt wiecej nigdy nie rozkladal wiekszego kempingowego namiotu?

nie mozliwe :)

prosze o odpowiedzi w temacie
Andrzej S
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej S » 24.06.2009 12:48

Ja roskładałem na działce nowo zakupionego Campusa Santiaga 2+2 więc podobnego do twojego razem z żoną zajęło nam to ok 45 min. podobnie składanie. Nie jest łatwo wszystko spakować do jednego worka ale jak się postarasz to się uda nam się udało tylko musisz mieć kogoś do pomocy bo samemu niewykonalne. Myszlę, że następne rozkładanie już w Cro zajmie nam nie więcej niż 30 min.
aga79
Croentuzjasta
Re: Jak dlugo rozkladacie/skladacie "wieksze" nami

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga79 » 24.06.2009 12:51

składanie i rozkładanie po ok. 20-30 minut w dwie osoby oczywiście :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2009 13:07

Andrzej S napisał(a):Ja roskładałem na działce nowo zakupionego Campusa Santiaga 2+2 więc podobnego do twojego razem z żoną zajęło nam to ok 45 min. podobnie składanie. Nie jest łatwo wszystko spakować do jednego worka ale jak się postarasz to się uda nam się udało tylko musisz mieć kogoś do pomocy bo samemu niewykonalne. Myszlę, że następne rozkładanie już w Cro zajmie nam nie więcej niż 30 min.

jak wypakowalem i chcialem rozlozyc w salonie to sie przestraszylem ze takiw ielki

z powrotem do wora nie zmiescilem obu sypialni wiec leza sobie zlozone w kosteczke :wink:

45 minut jest do zaakceptowania :)
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 24.06.2009 14:03

U mnie trwa to około 1h +/- 15 min.
krzemian
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzemian » 06.07.2009 20:01

Witajcie, ja mam campusa santiago 3+3. W domu, po zakupie, rozłożenie zajęło mi ok 40 minut (bez pompowania materacy, sam namiot z sypialniami). W Chorwacji na campie Adriatic w Primosten, to samo zajeło mi już godzinę ale upał był ze 35stopni a i gwoździe w skały wbija się trudniej niż śledzie w trawę.. :)
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 07.07.2009 19:53

Taki namiocik :wink: :
http://www.thefamilytentshop.com/PRD_Pr ... n-800-Tent
Rozkladanie zajmuje mi ok. pol godziny(we dwie osoby)
luk_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk_ » 10.07.2009 10:09

Ja rozkładałem namiot typu "willowy" 4 osobowy z werandą (stary jeszcze czechosłowacki Terka Tents) przy aktywnej pomocy żony max 10 minut włącznie z wbijaniem śledzi i szpilek. Pomoc drugiej osoby w przypadku takiego namiotu konieczna jest do założenia topiku i do poprawnego naciągnięcia namiotu. W pojedynkę trzeba doliczyć dodatkowe 10 minut męki z naciąganiem płótna na konstrukcję ...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.07.2009 09:01

nam rozkladanie w 2 doroslych chlopa wychodzilo w okolo 30 minut
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 27.07.2009 09:05

Ostatnio sprawdzaliśmy stan naszego namiotu i się poprawiam, że rozłożenie zajęło nam pół godziny, a złożenie 10 min (bo burza miała być :D)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 27.07.2009 09:23

Znajomi mają taki:
http://www.nokaut.pl/szukaj/namiot-defender-4f.html
Rozkładanie zajmuje im ok. 30 minut...
Ja mam taki:
http://www.nokaut.pl/szukaj/campus-sherpa-4.html
Rozkładanie kompletne zajmuje nam niespełna 8 minut :)
Dlatego wolę Sherpe... :lol:

pozdr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.07.2009 09:28

janusz.w. napisał(a):Ja mam taki:
http://www.nokaut.pl/szukaj/campus-sherpa-4.html
Rozkładanie kompletne zajmuje nam niespełna 8 minut :)
Dlatego wolę Sherpe... :lol:

Mamy taki sam namiot, jak Janusz. Potwierdzam - rozkładanie: 8 - 10 minut :D
Pozdrawiam :)
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone