slawekewa napisał(a):No właśnie Jadran tego długo nie wytrzyma.
Ratunek w Unii - dla mnie to jest śmieszne. .
Nie zgadzam się. Być może Chorwatom będzie trudniej, być może, że biedniej, ale Jadran rozumiany jako morze i otaczająca go przyroda na tym zyskają.
slawekewa napisał(a):Unia zamyka tamtejsze przedsiębiorstwa,rośnie bezrobocie,frustracja dorastających młodych ludzi ,to nie wróży nic dobrego.Wiem to z ust dobrze sytuowanego chorwata, u którego byłem 4 razy..
Całkowita zgoda. Chorwaci z ich anemiczną gospodarką nawet nie wiedzą na co się porywają. Zasadne jest pytanie nie czy, ale ile na tym stracą ? Tyle, że jest małe ale. To co się nie opłaca małej żyjącej z turystyki Chorwacji, może się opłacać i opłaca się opartej na przemyśle Polski, a dyskusja zboczyła w pewnym momencie właśnie w tym kierunku.
slawekewa napisał(a):Autostrada tak wychwalana i pożądana przez wielu forumowiczów.
Niesie ona globalizację,prostotę dostępu do enklaw spokoju i odmiennej kultury,masową turystykę.
.
Tak, tak, tak. To najważniejsze zdanie jakie padło w tej dyskusji. Podpisuję się obiema rękami.
W dodatku unijne środki spowodują, że autostrad będzie jeszcze wiecej, z całymi konsekwencjami związanymi z ich istnieniem.
slawekewa napisał(a):
Bez Unii Chorwacja też dałaby sobie radę. Podstawa to uszczelnienie jej systemu podatkowego.
.
Jak by to było takie proste to już by dawno to zrobili, ale zgadzam się, że by sobie poradzili śpiewająco. Tylko czy Jadran by to wytrzymał?
slawekewa napisał(a):[Kiedyś - inny kraj, jego charakterystyczne dla regionu sklepy,produkty,oferty.To stanowiło odmienność,pociąg do poznawania czegoś innego ,fajnego- było ciekawiej.
A teraz Lidle,taki sam układ regałów jak tam gdzie mieszkam.Dla mnie staje się to mniej atrakcyjne.
.
Dokładnie tak. Nic dodać nic ująć.
slawekewa napisał(a):Czym jest Unia?
Jak wejdą do Unii to korporacje wykończą ich chorwackość,zaleją je galerie handlowe i inne dziadostwo z którego czerpać bedą korzyści trzy duże kraje europejskie..
Tak będzie, choć z tymi trzema krajami beneficjantami to już przesadziłeś.
slawekewa napisał(a):Nie gniewajcie się na mnie ale od upatrywania w unii ratunku to mnie mdli.
Każdy mówi za siebie. Ja się nie gniewam. Zgadzam się, że Chorwacji(w kontekście pomyślnosci obywateli) podobnie jak Norwegii, czy Szwajcarii przystąpienie do Unii się nie opłaca, ale dla ochrony środowiska, czystości wody, ochrony Adriatyku przed wyłowieniem ostatnich trzech ryb jakie tam jeszcze pływają jest to rozwiązanie dobre żeby nie powiedzieć jedyne.