Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak długo Jadran to wytrzyma?!

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.05.2024 07:52

Kiedyś miałem okazję zobaczyć na własne oczy jak w dzikiej zatoczce, w której byliśmy tylko my podpłynął jacht, a po chwili odpłynął dalej. Do naszej plaży dopłynęło pełno obierków z ziemniaków i czerwona maź (podejrzewam, że płyn używany w toalecie kasetowej).
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.05.2024 13:13

ziemniak napisał(a):Kiedyś miałem okazję zobaczyć na własne oczy jak w dzikiej zatoczce, w której byliśmy tylko my podpłynął jacht, a po chwili odpłynął dalej. Do naszej plaży dopłynęło pełno obierków z ziemniaków i czerwona maź (podejrzewam, że płyn używany w toalecie kasetowej).

Hmmmm...... fakt, że wpłynęli do dzikiej zatoki tylko w celu wyrzucenia obierków od ziemniaków jeszcze bym zrozumiała. Ale to, że specjalnie zabrali ze sobą na pokład "toaletę kasetową" (morskie jednostki nie posiadają takich na wyposażeniu) aby wylać jej zawartość w tej zatoce to juz dla mnie nie do pojęcia. Aż tak się trudzić??? :bojesie: :bojesie: :bojesie:
DziadekJanusz
Turysta
Re: Aktualne wieści z Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 26.05.2024 14:23

Byliśmy w Donim Segecie, To miejsce, obok którego wpływają jachty do portu w Trogirze i okolicznych marin. Ludzie z reguły wypożyczają taki jacht na tydzień. Pod koniec tygodnia kawalkada jachtów zmierza do portu, żeby kolejni mogli je wypożyczyć. I od razu zmienia się czystość morza pomiędzy lądem, a wyspą Ciovo. Pływa wszystko, co powinno się wyrzucić z jachtu. Czy kogoś to interesuje? Nie wiem, moim zdaniem dla Chorwatów liczą się tylko pieniądze. Ciekawe, jak długo.

Woda w kanale, pomiędzy starym miastem, a stałym lądem, to ściek. No ale przecież cumującym to nie przeszkadza, a inni mogą patrzeć gdzie indziej.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.05.2024 17:31

Może źle wyciągnąłem wnioski, ale za nimi został dość duży, oleisty, lekko pieniący się o czerwonym zabarwieniu płyn. Tak kilku metrowy wąż, który dopłynął do plaży m.in. z obierkami.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2024 18:43

Kapitańska Baba napisał(a):Ale to, że specjalnie zabrali ze sobą na pokład "toaletę kasetową" (morskie jednostki nie posiadają takich na wyposażeniu) aby wylać jej zawartość w tej zatoce to juz dla mnie nie do pojęcia. Aż tak się trudzić??? :bojesie: :bojesie: :bojesie:
A na każdym jachcie jest toaleta? Pytam, bo totalnie nie znam się na tym....

Co to toalety chemicznej, to coraz więcej osób ma to w swoich busach-minicamperach, więc kto wie...
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 26.05.2024 20:29

DziadekJanusz napisał(a):moim zdaniem dla Chorwatów liczą się tylko pieniądze. Ciekawe, jak długo.

Zaraz, zaraz. O ile dobrze wiem, to w przypadku jachtów nie ma żadnego obowiązku odpompowywania nieczystości. Ba! Chyba nawet za bardzo nie ma takich możliwości. I to jest norma na całym świecie. Jedynie nie wolno spuszczać tych nieczystości w porcie czy marinie. I Chorwaci tutaj sami nic z tym za bardzo zrobić nie mogą.
DziadekJanusz napisał(a):Woda w kanale, pomiędzy starym miastem, a stałym lądem, to ściek. No ale przecież cumującym to nie przeszkadza, a inni mogą patrzeć gdzie indziej.

Śmierdzący kanał w Trogirze to nie wina jachtów, tylko turystów. A konkretnie to tego, że część, a może całość ścieków z okolicznych posesji jest odprowadzana właśnie do tego kanału.
W Splicie przy promenadzie też jest co najmniej jedno takie fajne miejsce, gdzie do Jadranu wpływają najróżniejsze rzeczy, co bardzo dobrze widać i czuć.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.05.2024 20:47

grab56 napisał(a):Śmierdzący kanał w Trogirze to nie wina jachtów, tylko turystów. A konkretnie to tego, że część, a może całość ścieków z okolicznych posesji jest odprowadzana właśnie do tego kanału.
W Splicie przy promenadzie też jest co najmniej jedno takie fajne miejsce, gdzie do Jadranu wpływają najróżniejsze rzeczy, co bardzo dobrze widać i czuć.

No to gdzie tu wina turystów? To wina systemu odprowadzania syfu i włascicieli.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 26.05.2024 20:48

W Splicie na rivie zawsze daje kupą, myślałam, że tylko latem, ale mieszkając 3 dni w marcu przekonałam się, że w tym okresie niestety też...
To już mam wiedzę dlaczego :roll:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 26.05.2024 20:50

Na Rivie w Splicie pięknie to widać, jak stoi się twarzą do morza z prawej strony....można zlokalizować po "zapachu". Coraz więcej miast i miasteczek ma kanalizację, problemem mogą być jednostki pływające.....przeżyłem to kilka lat temu w Sutomore, brązowa piana i specyficzny "zapach" z rana w zatoczce.....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2024 21:06

grab56 napisał(a):Śmierdzący kanał w Trogirze to nie wina jachtów, tylko turystów. A konkretnie to tego, że część, a może całość ścieków z okolicznych posesji jest odprowadzana właśnie do tego kanału.
A jaka tu wina turystów? Oni tylko korzystają z domów, które budowane są za zgodą (lub i nie) urzędów chorwackich, czyli za wszelkie przyłącza, instalacje odpowiadają Chorwaci, nie turyści. Skoro pozwalają na wypuszczanie rur do morza (zamiast budować kanalizację), to sami sobie strzelają w kolano... długofalowo...
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 26.05.2024 21:29

piekara114 napisał(a):A jaka tu wina turystów? Oni tylko korzystają z domów, które budowane są za zgodą (lub i nie) urzędów chorwackich, czyli za wszelkie przyłącza, instalacje odpowiadają Chorwaci, nie turyści. Skoro pozwalają na wypuszczanie rur do morza (zamiast budować kanalizację), to sami sobie strzelają w kolano... długofalowo...

Może źle to opisałem. Oczywiście sami turyści nie są winni. Powodem tego, że ów kanał latem brzydko pachnie jest duży ruch turystyczny. Z tego co wiem, to po sezonie przestaje wydzielać taką intensywną woń. Naturalnie powinna być tam kanalizacja, ale chyba to jest problem na całym wybrzeżu.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.05.2024 10:09

"piekara114"] A na każdym jachcie jest toaleta? Pytam, bo totalnie nie znam się na tym....

Tak, na każdym morskim jachcie jest co najmniej jedna toaleta, katamarany najcześciej mają nawet cztery - każda kajuta ma własną. Więc sugerowanie, że żeglarze zabieraja ze soba toalety chemiczne mnie po prostu strasznie rozbawiło :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.05.2024 10:47

ziemniak napisał(a):Może źle wyciągnąłem wnioski, ale za nimi został dość duży, oleisty, lekko pieniący się o czerwonym zabarwieniu płyn. Tak kilku metrowy wąż, który dopłynął do plaży m.in. z obierkami.

Możliwe że jakaś plama była na wodzie a płynący jacht zruszył ją silnikiem i spienił. Trudno powiedzieć co to było ale jestem pewna, że nie z jachtu.
Ps - do takiej chemicznej toalety jaką masz na myśli wlewa się tak minimalną ilość kolorowego płynu (wiem bo korzystamy z takiej na Mazurach) że po wylaniu jej do wody nie miałbyś najmniejszej szansy zobaczyć, że cokolwiek zostało wylane :tak:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 27.05.2024 12:44

^
:spoko:

Ja absolutnie nie pije do jakiejś grupy. To tak samo jak ja pół roku temu stałem się przypadkowym posiadaczem bmw. Jednak miłych doświadczeń z katamaranami w Chorwacji nie mam. Zdaję sobie sprawę, że to jest pewnie garstka, ale jak w przypadku innych grup opinia idzie w świat. Co ciekawe zupełnie inaczej to wygląda ich zachowanie w Grecji, tylko tam to tak z 10% pływa tego co w Chorwacji.
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 28.05.2024 01:49

Kapitańska Baba napisał(a):
"piekara114"] A na każdym jachcie jest toaleta? Pytam, bo totalnie nie znam się na tym....

Tak, na każdym morskim jachcie jest co najmniej jedna toaleta, katamarany najcześciej mają nawet cztery - każda kajuta ma własną. Więc sugerowanie, że żeglarze zabieraja ze soba toalety chemiczne mnie po prostu strasznie rozbawiło :lol:

No to tak z ciekawości, bo faktycznie mało kto się orientuje, jak to realnie funkcjonuje.
Napisz nam, jak pozbywasz się nieczystości podczas swoich rejsów? I jak robią to inni, których udało się zaobserwować?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Jak długo Jadran to wytrzyma?! - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone