betty842 napisał(a):Ooo,14h to już pocieszające:). My będziemy wyjeżdżali w godzinach południowych (ok 14.00 z Cieszyna) właśnie po to,żeby uniknąć korków przy bramkach.Pani w biurze podróży powiedziała,że przeważnie wszyscy wyjeżdżają wieczorem przez co tworzą się korki dlatego oni praktykują wyjazd w południe aby korków uniknąć.Tak więc jestem dobrej myśli.W sumie od kiedy wczasy mamy zarezerwowane to już mi to zwisa jak długo pojedziemy:). Jakoś to będzie .
Janusz Bajcer napisał(a):betty842 napisał(a):Ooo,14h to już pocieszające:). My będziemy wyjeżdżali w godzinach południowych (ok 14.00 z Cieszyna) właśnie po to,żeby uniknąć korków przy bramkach.Pani w biurze podróży powiedziała,że przeważnie wszyscy wyjeżdżają wieczorem przez co tworzą się korki dlatego oni praktykują wyjazd w południe aby korków uniknąć.Tak więc jestem dobrej myśli.W sumie od kiedy wczasy mamy zarezerwowane to już mi to zwisa jak długo pojedziemy:). Jakoś to będzie .
Przeczytaj jeszcze raz mój post
jak-dlugo-autokarem-cieszyn-makarska-t49489-90.html#p1662121
No i trzeba brać poprawkę na problemy z imigrantami na granicach.
Podany czas przejazdu 14 godzin był 4 lata temu.
Janusz Bajcer napisał(a):Uwaga była zwrócona 6 listopada 2015 roku.
jak-dlugo-autokarem-cieszyn-makarska-t49489-15.html
fabio007 napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):Uwaga była zwrócona 6 listopada 2015 roku.
W wątku który podałeś forumowiczka betty też mocno się spierała z osobami próbującymi jej pomóc i doradzić W tym wątku jest podobnie Może betty już tak ma, że upiera się przy swoim?
betty842 napisał(a):fabio007 napisał(a):betty842 napisał(a):W powyższym linku jest wyjaśnienie skąd wzięły się formy NA Słowację czy NA Ukrainę ,i że można je nazwać przyzwyczajeniem językowym.
betty842 - przeczytałaś chociaż całą treść, która jest dostępna pod linkiem, który podałem na forum? Wydaje mi się, że nie, bo masz tam wyraźnie napisane, że jest kilka wyjątków, kiedy pisze się 'NA', a nie 'DO'. Wyjątków, a nie przyzwyczajeń językowych.
Strasznie się emocjonujesz tym, że ktoś zwrócił Ci uwagę na forum na zastosowanie niepoprawnej formy i zamiast przyjąć tę uwagę (i na tym cała sprawa by się zakończyła, bo nikt by nie wpadł na to, żeby dalej Ci to wypominać ) zaczęłaś brnąć w jakieś dziwne tłumaczenia i brniesz dalej I po co?
A jeśli dla Ciebie większym autorytetem jest Pani Kasia, a nie słownik języka polskiego PWN to ja już nie wiem, co dalej napisać
Zdarzyło mi się raz czy dwa, że ktoś na forum zwrócił mi uwagę na jakiś błąd i nigdy się nie emocjonowałam tylko przyjęłam uwagę z pokorą. Ale w tym przypadku jest nieco inaczej. I faktycznie tak jak napisał/a CroAna nie zdziwiłabym się gdyby za kilka lat forma NA Chorwację zadomowiła się w słowniku j. polskiego i wtedy wszyscy będą mogli jeździć NA Chorwację bez komentarza, że użyta forma jest niewłaściwa.
betty842 napisał(a):fabio007 napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):Uwaga była zwrócona 6 listopada 2015 roku.
W wątku który podałeś forumowiczka betty też mocno się spierała z osobami próbującymi jej pomóc i doradzić W tym wątku jest podobnie Może betty już tak ma, że upiera się przy swoim?
No właśnie wszyscy mi doradzali choć o żadne rady nie prosiłam tylko pytałam o czas przejazdu AUTOKAREM do Chorwacji. A większość "znawców", ktorzy się wypowiadali w życiu autokarem do Chorwacji nie jechali.
Janusz Bajcer napisał(a):Uwaga była zwrócona 6 listopada 2015 roku.
Powrót do Alternatywne środki lokomocji