napisał(a) Kataj » 29.08.2011 16:07
Zgodnie z obietnicą kilka zdań o Jadranovie. Miejscowość podzielona na 2 części. Jedna z mariną, plażami publicznymi i knajpkami wzdłuż morza, a druga ( w której ja mieszkałem ) oddalona od centrum jakieś 1500 m, bardziej spokojna z fantastyczną ( przynajmniej dla mnie) plażą Havisce zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link. W miasteczku 2 Konzumy, po jednym w każdej z cześci - oba raczej niewielkie, większy ten w centrum. Internet dostępnym między innymi w konobie Feral przy marinie, zresztą sama knajpka też godna plecenia. Bankomat nieopodal większego Konzumu. Niedaleko do Crikvenicy dla wielbicieli promenad i większego ruchu pieszego jak i samochodowego. Jadranovo raczej położone jest dość wysoko n.p.m , więc należy przygotować się na spore różnice wzniesień przy wypadach na plaże czy po miasteczku i okolicach.
Plaża na której najeczęściej bywaliśmy położona w fajnej zatoczce, nieopodal skałek gdzie można było pospacerować i dojść do miejsca wykopalisk archeologicznych - zatoczka Lokvisce. Z tej części fajny widok na most na wyspę KRK.Przy plaży Havisce jest mały bar z bardzo fajnym klimacikiem, można coś przekąsić i zapić mocząc nogi w wodzie.
Generalnie miejsce dla lubiących spokój. Ja sporo rankami pobiegałem po oklicy, ale raczej teren an spacery czy biegi wymagający, ze względu na wspomniane różnice wzniesień.