Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jade nie swoim samochodem, potrzebne jakies papiery???

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 14:23

witam;
jade samochodem zarejestrowanym na mame (czyli nazwisko to samo), czy beda jakies problemy przy kontroli? Musze miec jakies dodatkowe dokumenty?
Tak przy okazji - czy wiedza ze w PL zmieniono prawojazdy? (mam stare...) 8)

Wyjazd w srode :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.07.2006 14:44

Prawo właśności auta nikogo nie obchodzi.
Ale z prawem jazdy teoretycznie mogą być kłopoty jeśli za granicą już wiedzą że nie obowiązuje. Wtedy jesteś po prostu bez prawka - ze wszystkimi tego konsekwencjami. Ale to tylko w sytuacji gdybyś był kontrolowany przez policję drogową - a granicy nikt tego nie sparwdza
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 14:55

mam nadzieje, ze jednak nie wiedza ze stracilo waznosc :?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.07.2006 15:26

Wiedzą, wiedzą---nie liczyłbym na niewiedzę policji i pograniczników.
tomlekkat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomlekkat » 17.07.2006 15:35

Hej ja tez jade nie swoim samochodem i z tego co się dowiadywałem jest potrzebne zaświadczenie z PZMotu o użyczeniu samochodu - http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1328
Chodź tak szczerze to nie wiem czy zdąże je wyrobić bo wyjeżdzam pojutrze a do wystawienia zaświadczenia trzeba osobistego stawienia się właściciela - a on akurat mieszka w innym mieście.
:lol:
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 17.07.2006 16:07

tomlekkat napisał(a):Hej ja tez jade nie swoim samochodem i z tego co się dowiadywałem jest potrzebne zaświadczenie z PZMotu o użyczeniu samochodu - http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1328
Chodź tak szczerze to nie wiem czy zdąże je wyrobić bo wyjeżdzam pojutrze a do wystawienia zaświadczenia trzeba osobistego stawienia się właściciela - a on akurat mieszka w innym mieście.
:lol:

Bez paniki.
Czytajcie tu bo to też tego dotyczy. Trzy razy byłem firmowym autem. Też o tym tu jest.
forum/viewtopic.php?t=12274
anubisms
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubisms » 17.07.2006 17:18

Warto mieć oświadczenie właściciela, a jak chcą rąbnąć mandat to i prawo jazdy im nie jest potrzebne.

Oświadczenie nie koniecznie z PZMOT ważne aby w j. angielskim miałem podbitą zgodność podpisów w urzędzie miasta i było ok (musi być pieczęć herbowa z godłem)
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 17.07.2006 18:08

wign napisał(a):witam;
jade samochodem zarejestrowanym na mame (czyli nazwisko to samo), czy beda jakies problemy przy kontroli? Musze miec jakies dodatkowe dokumenty?
Tak przy okazji - czy wiedza ze w PL zmieniono prawojazdy? (mam stare...) 8)

Wyjazd w srode :D

Witaj!
Nie chciałbym być złym prorokiem, ale czy masz świadomość , że przy jakiejkolwiek szkodzie komunikacyjnej, odszkodowanie będziesz musiał pokryć z własnej kieszeni(zarówno swoje jak i drugiej strony , bez względu na to czyja była wina)?Każdy ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania ze względu na nieważne prawo jazdy.
Pozdrawiam
Jacek
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 18:41

jacusd napisał(a):
Witaj!
Nie chciałbym być złym prorokiem, ale czy masz świadomość , że przy jakiejkolwiek szkodzie komunikacyjnej, odszkodowanie będziesz musiał pokryć z własnej kieszeni(zarówno swoje jak i drugiej strony , bez względu na to czyja była wina)?Każdy ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania ze względu na nieważne prawo jazdy.
Pozdrawiam
Jacek

ryzyko wliczone :wink:
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 17.07.2006 18:51

To mogę tylko życzyć szerokiej drogi i gumowych drzew!!!!!!
wazer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wazer » 17.07.2006 19:17

wign napisał(a):
jacusd napisał(a):
Witaj!
Pozdrawiam
Jacek

ryzyko wliczone :wink:

Tydzień temu wróciliśmy z Cro. Żadnych problemów na granicach. Też pożyczonym, jechaliśmy przez Słowację, Węgry. Na granicach tylko policzyli paszporty i osoby w aucie i tyle. Na chorwackiej nawet nie stawaliśmy kazali jechać. Miłego pobytu :P
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 19:21

hmmm, paszportow tez nie ma... ale sa nowe dowody osobiste. Niestety nie bylo na nic czasu. Pozyjemy zobaczymy...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.07.2006 19:37

tomlekkat napisał(a):Hej ja tez jade nie swoim samochodem i z tego co się dowiadywałem jest potrzebne zaświadczenie z PZMotu o użyczeniu samochodu - http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1328

Kompletna bzdura, nie ma czegoś takiego.
Może jeszcze pisemne pozwolenie od mamusi na wyjazd do CRO?

P.S.
Pół Europy jeździ brykami leasingowanymi (ja z resztą też) i nie ma żadnych zaświadczeń bo takowe nie są wydawane i nikt też ich nie wymaga. Wyjątkiem jest (była?) Bułagaria która żąda przy wjeździe przetłumaczoną na Bułgarski umowę na użytkowanie samochodu ale i ten relikt socjalizmu zapewne już niedługo padnie.
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 20:57

niezawodny napisał(a):

Kompletna bzdura, nie ma czegoś takiego.
Może jeszcze pisemne pozwolenie od mamusi na wyjazd do CRO?

P.S.
Pół Europy jeździ brykami leasingowanymi (ja z resztą też) i nie ma żadnych zaświadczeń bo takowe nie są wydawane i nikt też ich nie wymaga. Wyjątkiem jest (była?) Bułagaria która żąda przy wjeździe przetłumaczoną na Bułgarski umowę na użytkowanie samochodu ale i ten relikt socjalizmu zapewne już niedługo padnie.

No wielkie dzieki - jeden problem mniej :lol:
Przegladam to forum kilka dni i powiem Wam jedno... swietna robota! Wiele rzeczy sie dowiedzialem, duuuzo mi pomogliscie; jeszcze raz podziekowania dla wszystkich forumowiczow tworzacych to forum. 8)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 17.07.2006 20:59

potwierdzam nikt nigdzie nie chciał zaswiadczenia z PZMotu (które nota bene mieliśmy ;-) )
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone