Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jade do Cavtat z lubuskiego 28.08

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek12345
Turysta
Jade do Cavtat z lubuskiego 28.08

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek12345 » 17.08.2005 13:59

Mam pytanie w jaki dzień najlepiej wyjechać nie wiem kiedy zmieniają się turnusy. Czy w sobote czy od poniedziałku, Jade w ciemno więce zastanawiam się który dzień wybrać żeby znaleść wolną kwatere.
Może ktoś tam był to może podpowiedzieć tanie lokum dla dwóch osób.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
z góry dziekuje
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 17.08.2005 14:24

Ze znalezieniem lokum nie bedziesz miał problemów. Ja 2 tygodnie temu w zjawilem się w Omisie z 7 osobami wieczorem w sobote i po godzienie mialem taki apartament, że głowa boli. Za 12e.

Którędy jedziesz?

Jeśli przez Drezno - Regensburg - Monachium - Salzburg - Ljubljana - Bosiljevo - Split - Dubrovnik - to trasa zajmie Ci koło 30 godzin.

Innej drogi nie polecam. Utrudnienia będziesz miał w kilku miejscach w Niemczech (po jednej nitce na autostradzie) na odległosci w sumie kilkunastu kilometrów.

Pozniej zaskoczyć Cię może tunel Mała Kapela w Chorwacji :)
Bartus
Globtroter
wŁaśnie wróciłem z chorwacji .

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 17.08.2005 19:57

Przyjechałem dzisiaj z miasteczka Novi Vinodolski przez Rijekę, Postojną, Lubljanę, Villach, Monachium, Berlin do Szczecina.
Jechaliśmy równiutko 16 godzin. Z przerwami na jedzenie i zachcianki mego dziecka ( na jednym parkingu siusiu, a na następnym -za 10 km- kupka) :)
Mimo to droga była cudowna. Mieliśmy szczęście, bo byliśmy dokładnie 2 godziny przed korkami ( słuchałem radyjka).Niestety zupałnie inaczej przebiegała podróż DO Chorwacji. ta sama trasa zajęła nam 21 godzin. Całą drogę lał deszcz, staliśmy we wszystkich możliwych miejscach.Norymberga, Monachium, oba płatne tunele w Austrii, a droga z Lubljany do Novi Vinodolski przez Postojną to był istny koszmar!!! Jeden wielki korek!!! Tragedia! Janqes a jak twoja podróż bo jak dobrze pamiętam to jechaliśmy tego samego dnia - prawda? 5.08. wieczór
siwa78
Globtroter
Kwatery w Cavtacie

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwa78 » 17.08.2005 21:13

Z kwaterami w Cavtacie możesz mieć problemy. My byliśmy tam w dwa tygodnie temu i chcieliśmy pokój dla 2 osób na 3 noce. Powiedzieli nam w informacji ( i na prywatnych kwaterach) że maja miejsca wolne ale dopiero we wrześniu.
Ale za to w pobliskich wioskach (my zatrzymaliśmy się w MLINI) napewno coś znajdziesz.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 18.08.2005 07:00

Ja jechałam w ciemno do Cavtatu na pierwsze dwa tygodnie sierpnia i od razu znalazłam apartament. Mogłam wybierać z kilku propozycji. Ale wynajmowałam na 11 dni więc od razu byli chętni do wynajęcia. Cena 12 euro od osoby za apartament pięcioosobowy razem z taksą turystyczną (bez targowania - stwierdziłam, że nie jest drogo i nie targowałam się). Szczerze powiedziawszy już dawno tak mało nie płaciłam, a apartament był naprawdę ładny. W sumie apartament od 5-ciu osób kosztował 60 euro za noc. Zapytaliśmy się też w agencji - tutaj mieli apartamenty pięcioosobowe w cenach od 70 do 90 euro za noc. Cena jest uzależniona tutaj nie tylko od wyposażenia ale też od położenia. Jeśli apartament jest niżej to jest droższy. My płaciliśmy tak tanio ponieważ byliśmy w wyższej położonej części - mieszkałam już w tej części Cavtatu dwa lata temu i podejście pod górkę nie było aż tak straszne. Najgorzej jest wchodzić (i schodzić) tylko po schodach w niższej części Cavtatu - takie podejście ze źle wymierzonymi schodami (cały czas na jedną nogę).

Pozdrawiam
Jacek12345
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek12345 » 19.08.2005 06:37

Przez Niemcy i Austrie nie chce jechać bo wyjdzie mi drożej. Będe kierował się na czechy, potem wegry i na autostrade od Zagrebia do Splitu. Jade na dwa dni także spokojnie sobie dojade.
Dzienki za wyszystkie posty. Zabieram ze sobą dobry humor i mam nadzieje na dobrą pogode. To wprawdzie już wrzesien ale tam powinno być ciepło. :D
Janqes
Croentuzjasta
Re: wŁaśnie wróciłem z chorwacji .

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 19.08.2005 17:59

Bartus napisał(a):Przyjechałem dzisiaj z miasteczka Novi Vinodolski przez Rijekę, Postojną, Lubljanę, Villach, Monachium, Berlin do Szczecina.
Jechaliśmy równiutko 16 godzin. Z przerwami na jedzenie i zachcianki mego dziecka ( na jednym parkingu siusiu, a na następnym -za 10 km- kupka) :)
Mimo to droga była cudowna. Mieliśmy szczęście, bo byliśmy dokładnie 2 godziny przed korkami ( słuchałem radyjka).Niestety zupałnie inaczej przebiegała podróż DO Chorwacji. ta sama trasa zajęła nam 21 godzin. Całą drogę lał deszcz, staliśmy we wszystkich możliwych miejscach.Norymberga, Monachium, oba płatne tunele w Austrii, a droga z Lubljany do Novi Vinodolski przez Postojną to był istny koszmar!!! Jeden wielki korek!!! Tragedia! Janqes a jak twoja podróż bo jak dobrze pamiętam to jechaliśmy tego samego dnia - prawda? 5.08. wieczór

Tak, zgadza się. Jechaliśmy tego samego dnia i tą samą trasą. Mało powiedziane, o tych samych godzinach. Ja z Gostynia wyjechałem o 15:00. W Gorzowie byłem dopiero przed 18, a to ze względu na zajefajne objazdy na naszych cudnych drogach. Dobrze, ze to były ostatnie kilometry po polsce. Granicę przekraczałem w Słubicach/Frankfurcie nad Odrą koło 20:00. Po 70 km dojechałem do autostrady z Berlina do Drezna, gdzie na tamtejszym Aralu dołączył do nas drugi samochód. I w sumie pozniej od Drezna (koło 22 godziny) przez Hof, Regensburg padało, momentami lało. Nie stawaliśmy, predkość koło 120-130 km/h. Kupując winietę za 6,7e przed Austrią troszke przestało padac, ale na moment. To był już wczesny ranek. Pozniej korek pod St. Michel i Villach. Ile staliśmy nie wiem - spałem :) Ale długo nie. Przed Słowenią już sie przejasniło i pokazało się czyste niebo. Do Ljubljany droga szybko zleciała, pozniej pokierowaliśmy się na Kocevie i urokliwe przejscie w Brod na Kupi. Drugie auto pojechało na Nove Mesto. W Delnicach wjechaliśmy na autostrade do w kierunku Zagrzeb, Split. W Bosiljewie był rozjazd na Split. Pogoda dopisywała. W Omisie byliśmy koło 19:00 po 27 godzinach jazdy. Byłoby wczesniej, jednak na ostatnim odcinku zamiast pojechać krótszą drogą do celu przez peryferie Splitu pojechaliśmy przez góry od razu na Dubrovnik i w sumie do Omisu przyjechaliśmy od południowej strony. Ech.... ale co tam. Aha. Natrafiliśmy na korek w polowie autostrady chorwackiej przed tunelem. Postój 1,5h.

Drogę powrotną zrobiliśmy w 24h, czyli 3h szybciej. Wyjezdzaliśmy w sobote 13.08 o 18 pod wieczor. Jedyne utrudnienie to ponowny korek w chorwacji przed tunelem (1h). Do tego krótkie postoje na tankowania, mały błąd zmienniczki pod Monachium i zjazd do miasta :oops: :wink:, i godzinne spanie w okolicach Chemnitz. W domu byłem o 18 w niedziele. W Gorzowie o 15.

Zrobiliśmy 4500 km. Prędkosć na autostradach koło 170km/h. Paliwa wyszło 326 litrów (10 tankowań) za 367e + opłaty drogowe w sumie 83e. Łączny koszt jazdy w obydwie strony to 1850 zł przy średnim spalaniu 7,3 l/100km. Punto II 1.2 16v z klimą i obciązeniem. Myslalem ze wyjdzie koło 9. Liczyłem 3 razy bo uwiezyc nie mogłem :D

Pozdro!

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi