Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jadamy w Chorwacji czy bierzemy jedzenie z Polski?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 05.06.2005 22:04

JoeF napisał(a):Nasza metoda pasteryzacji to:

Pierwotne źródło tych informacji pochodzi z książki:

"Przetwory w gospodarstwie domowym" autor inż. Kazimiera Pyszkowska
wydanie z 1988 roku

Wiedza ta była już kilkakrotnie wykorzystana również w domu... :)
Massetra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Massetra » 05.06.2005 22:05

Dlatego napisałem kochanka z^^

volumen napisał(a):
Massetra napisał(a):Właśnie o to chodzi Volumen, po kiego ... wozić jedzenie z Polski.
Jeśli jest róznica to na dzień dzisiejszy niewielka. Wystarczy napewno na 1-3 pierwsze dni a resztę na miejscu kupić. Chociaż powiem Wam, że ja nie biorę zupełnie nic i też przeżyję^^. W końcu w domach Wasze żony, matki, kochanki^^, dziewczyny gotują codziennie i trochę odpoczynku też im się należy. Poza tym trochę to pracochłonne stać 2-3 dni przed wyjazdem w kuchni i gotować jak w kantynie zakładowej dla 3-4 osób na cały lub pół wyjazdu.

Ale to tylko moje skromne zdanie^^

Pozdrawiam i tak wszystkich ( tych co wożą i nie^^ )

Zgroza... kochanka do garów! Wstyd :D
ibiz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibiz » 06.06.2005 15:00

Zabralismy troche jedzenie w Polski co w sumie sie oplacilo, ceny sa tam poprostu troche wieksze niz u nas, podaje ceny, zachowal mi sie paragon z marketu po Sibenikiem (wybieralismy najtansze z gamy, wiec prosze to brac jako minimum i to w markecie w dyzym miescie, na prowincji jest drozej nie mowic o sezonie nad samym morzem)

woda mineralna jamcina 1.5 niegazowana- 4,49
vino biale do obiadu, wytrawne - 9,99 - promocja
vino biale do obiadu, wytrawne - 26,99 - takie lepsze
sok multivita 1l - 5,29
musli do mleka - 17,99
kleko w kartonie 2.8% - 5,49
cipsy - 11,39
jogurt - 2,19

tak wiec rozwiaz zakupy dla 2 osob w sumie wydawalismy po 200 kun za jednym razem. Tak wiec troche sporo, ceny podalem w kunach oczywiscie. w kanjpie obiad kosztuje kolo 50-60 kun. Tak wiec oplaca sie zabrac co nieco z polski, owoce i warzywa sa tam, przynjamniej teraz (czerwiec) drogie, ale ceny szybko spadaja
kilogram pomidorow - 12 kun
banany - 6 kun
ogorki - 12 kun
truskawki 10 kun
Massetra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Massetra » 06.06.2005 17:48

No to napewno truskawki i banany na miejscu są tańsze^^

Pozdrawiam
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 07.06.2005 11:36

darrou napisał(a):Witam. My zastanawialiśmy się nad robieniem wek ale przy cenie ok 3.50 np. fasolki po br. pulpetów lub klopsów nie wiemy czy było by warto. Poza tym trzeba by mieć szczelne nakrętki do słoików a wiemy że jest z tym problem. Oprócz w.w. zabieramy konserwy typu Turystyczna, Tyrolska kilka rybnych, pasztety (do konserw konieczna jest na miejscu lodówka. Ciepłe są okropne). Do tego zupki w torebkach, sos do spagetti, makaron. Poza tym na pierwsze 2-3 wieczory mięso na grilla w zalewie olejowej, które przewożę w lodówce. Bierzemy też napoje typu woda min. pepsi i zawsze kilka piwek przynajmniej na początek. HEJ 8)

Hej, .... wg mnie to zaden argument ze cena syfu w sloiku bedzie ok 3- 4 zl. Pomyslcie co tam za taka cene moze byc ....( ja aukrat mialam praktyki w zakladach miesnych bedac jeszcze na studiach .....nie chce tu barwnie opowiadac histori bo podobne rzeczy obejrzycie na tvn - zapewniam ze widzialam na oczy wlasne to samo i konserwy robi sie wlasnie z tego ... ) i to skutecznie mnie ...odrzucilo do kupowania tego typu specyfikow na cale lata.
Stad tak wiele osob zachwala weki wlasnej roboty i uwazam ze bardzo slusznie ...owszem wysilek jest ... ale za to mniej wiecej wiesz co jesz i przynajmniej masz pewnosc ze pochodzi to z jednego kawalka .... kurczaka np ;)
Pozdrawiam Aneta
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 08.06.2005 16:53

ibiz napisał(a):Zabralismy troche jedzenie w Polski co w sumie sie oplacilo, ceny sa tam poprostu troche wieksze niz u nas, podaje ceny, zachowal mi sie paragon z marketu po Sibenikiem (wybieralismy najtansze z gamy, wiec prosze to brac jako minimum i to w markecie w dyzym miescie, na prowincji jest drozej nie mowic o sezonie nad samym morzem)

woda mineralna jamcina 1.5 niegazowana- 4,49
vino biale do obiadu, wytrawne - 9,99 - promocja
vino biale do obiadu, wytrawne - 26,99 - takie lepsze
sok multivita 1l - 5,29
musli do mleka - 17,99
kleko w kartonie 2.8% - 5,49
cipsy - 11,39
jogurt - 2,19

ile?? mleko po 5,5? co za ceny!!trzeba bedzie wziac jakies zapasy ze soba :]
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 09.06.2005 07:20

To są chyba ceny w Kunach.
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 09.06.2005 07:26

Witam. Co sądzicie o zupkach z torebek?

pzdr
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 09.06.2005 07:30

"(...)upa z Radomia" :lol: :lol: :lol: :lol:
Dobre, bo Polskie!!!!!
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 09.06.2005 08:07

darrou napisał(a):Witam. Co sądzicie o zupkach z torebek?

pzdr

Ja tam lubie ...i co najgorsze lubi tez 5-letni syn , nazywa to "sztuczna" zupka" i jada od swieta jako nagrode ;)
Jesli codzinnie nie polecam ale od swieta własnie .. :)))
Pozdrawiam
Aneta
ibiz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibiz » 09.06.2005 08:50

Łukasz napisał(a):To są chyba ceny w Kunach.

no oczywiscie ze w kunach, niech kazdy sobie przeliczy
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 09.06.2005 09:44

Ja wolę z makaronem. Chyba najlepsze są Knorra.
U mnie też dzieci jedzą to od święta i bardzo lubią.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 09.06.2005 09:56

O temat zupki z tytki !!!! Tak się mówi w Wielkopolsce :wink:

Polecam zupki Podravki !!!! Oczywiście tylko kupione w Cro !!!
Według mnie sa zaje.........iste !!!!
Wybór niesamowity !!! Zawsze przywożę sobie parę do Polski, na choroby po alkoholowe jak znalazł !!!!!!!!!!!!
Spróbujcie, a nie pożałujecie :lol: :lol:

Nie zabierajcie Knorra, kupujcie Podravkę !!!
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 09.06.2005 11:23

Jurek napisał(a):O temat zupki z tytki !!!! Tak się mówi w Wielkopolsce :wink:

no z TYTKI to podstawa :) może byc nawet zupka podravki :wink:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 09.06.2005 14:49

A po ile te Podravki?
A co do dań na miejscu to teraz tylko własne słoiki z Polski.
Kiedyś też mnie to śmieszyło i denerwowało i kupowałem jakieś gotowe nie wiadomoco ale jak sobie pomyślę, że to robią najtaniej z niewiadomo czego to jednak wolę jak sam wiem co zrobimy. A samo przygotowanie słoików jest banalnie proste - obsmażyć kawałki w mące wraz z sosem do słoika, 2 razy zagotować i tyle. Znam nawet takich co dają do słoików surowe mięso i poprzestają na 2-krotnym zagotowaniu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Jadamy w Chorwacji czy bierzemy jedzenie z Polski? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone