Polecam do zabrania do cro zawekowane ;karminadle i paschkraut.
Natomiast kto bierze do cro alkohol z Polski popełnia wielki grzech.
Chorwackie wina ,lekkie alkohole jak np.Cezar
mają w sobie tyle słońca .
A piwo chorwackie nie wstrząśnięte i nie zmieszane jazdą w upale ponad 1000 km smakuje wysmienicie.
,,Pamiętajmy jednak o tym, że Chorwacja położona jest w miejscu, gdzie jest o wiele wiele cieplej niż u nas w kraju. Bardzo gorące i długie lato oraz krótka zima charakteryzująca się zwykle dodatnimi temperaturami sprawiają, że właśnie takie słabe i wodniste trunki świetnie gaszą pragnienie i nie powodują szybkiego zmętnienia osoby spożywającej.''
,,Piwa Chorwackie w tym oczywiście Ozujsko nie wyróżniają się szczególną goryczką i dla niektórych mogą być zbyt wodniste. Jednak w upale jaki panuje zwykle w tym przepięknym kraju, ich smak to prawdziwa rewelacja. Doskonale gaszą pragnienie nie powodując przy tym zbytniego "zmęczenia" po paru głębszych.''
"Piwa butelkowe Chorwacja:
1. Zlatorog Pivo (lager, 4.9% alkoholu.), specjal jasny,Jadranska Pivovara (Split) -Chorwacja
2. Ożujsko (specjal, 5,2%) jedno z trzech najbardziej popularnych (obok Zlatoroga i Karlovacko, dostępne wszędzie), smak - specjal jasny. Zagrebacka Pivovara (Zagrzeb)
3. Karlovacko (najbardziej popularna marka) jasne pełne, (Karlovacka Pivovara, Karlovac)
4. Osjecko jasne ( z beczki smaczne), Pivovar Osijek
5. Osjecko Crno (ciemne, 5%), można dostać ale raczej w marketach, orzeźwiające, Dobre poo kilkugodzinnej kąpieli w morzu i schłodzone do temperatury podawania dla piw jasnych.
Piwa butelkowe ze Słowenii dostępne w cro.
1. Union pivo, svetlo pivo - lager, alk. 4,9 % objętościowo, smak dobry lager, bez własnych nut ale pełny w smaku, orzeźwiający z wyraźną goryczką. Pivovarna Union, Ljubljana
2. Union Pils, pils, alk. 4,7%, Browar j.w.
3. Geljski Graf (Grofovsko svetlo pivo), jasne pełne, 4,6%.
4. NetoPir, ciemne, 4,0%, bardzo miłe piwo, szczególnie na upały, może zbyt karmelowe w smaku ale naprawdę dobre ciemne piwo. Pivorana Lasko, Lasko
5. Union Crni Baron, ciemne, 5,2% nawiązujący w smaku do czeskich piw ciemnych."
Wina
Istnieje wielowiekowa tradycja uprawy winorośli i produkcja win wysokiej jakości przez chorwackich producentów wina, zarówno w kontynentalnej części Chorwacji, jak i na Pomorzu i w Dalmacji. Znane gatunki chorwackich win w regionach nadmorskich i na wyspach, to wina czerwone - "teran", "merlot", "cabernet", "opolo", "plavac", "dingac", "postup", oraz białe - "malvazja", "posip", "pinot", "kujundzusa", "zlahtina", „muskat”. W kontynentalnej części kraju - rizling, "grasevia", "burgundac", "traminac" itp.
Trunki mocne.
"rakije": śliwowica („sljivovica”), "travarica", "lozovaca",
Trunki deserowe
"prosek" i maraschino.