Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jadamy w Chorwacji czy bierzemy jedzenie z Polski?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
petris
Cromaniak
temat posty

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.03.2005 17:53

Poniewaz jestem miesozerna, zabieram jedzenie ze soba z Polski, ale tylko wtedy ,kiedy mam do dyspozycji lodowke.na dwie osoby na miesiac zabieralam-poledwice wolowa ,oraz poledwiczki wieprzowe ,poniewaz z tego miesa bardzo szybko robi sie obiady ,z wedlin kabanosy bardzo wysuszone, na przygryzkę , nie jadam między posilkami a w Chorwacji to bywa do 9 godzi., oraz krakowska,no i sery zołte ,topione. poniewaz jade zawsze w czerwcu zabieram takze pomidory nasze.,kapuste mloda.
W Chorwacji kupuje krompiry -przepraszam ziemniaki no i warzywa na surowki jestem surowkozerca,Jadam ryby jak mąz zlowi,kalmary ,midy i osmiornice. na deptaku lody dosc duzo jestem strasznie łakoma na ichnie lody,z alkoholu wioze z soba wisniowke przezmnie zrobiona ,oraz metakse siedmiogwiazdkowa ,ilosc nie do picia tylko na poczestunek i do degustowania ,w wieczornej porze.Jak nie mam lodowki- wszystko z papierka :zupy, makarony ,sosy.jakies sloiki.golonki .bigosu .flaki. w Chorwacji ichnia szynke .Smacznego w Swieta zyczy Petris :D :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.03.2005 18:18

Jedzenie tak jak określiłem kilka postów powyżej , generalnie zabieram z kraju. Chciałem teraz nawiązać do grilla jakiego organizowałem wspólnie z chorwatami. Rzecz polega na tym , że nie stosowaliśmy węgla drzewnego tylko gałezie oliwek. Jest to wspaniały materiał do palenia i daje duży żar. Piekliśmy jagnięcinę w oliwkach i małże, po chorwacku "szkolka". Wspaniałe jedzenie przy winie domowym z wodą mineralną - sodową. Do tego sałatka z pomidorów, czerwonej słodkiej cebuli, oliwy i fety - coś bardzo dobrego. Polecam nawet w upalne wieczory - zwłaszcza wino. Pozdrawiam
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 24.03.2005 18:47

ewa.z napisał(a):Zaraz wpadnie tu Piotr i będzie miał używanie :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: o tym samym pomyslałem.Pozdro
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 24.03.2005 18:49

Bez obrazy Piotrze :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 24.03.2005 19:40

Maciej napisał(a):Zaglosować zagłosowałem :wink: Moglaby być jeszcze opcja pośrednia w tej ankiecie i myslę że to ona by wygrala czyli trochę żarcia z Polski trochę miejscowego. Bo glosując na "zabieramy" sugerujemy że nie jadamy miejscowego a przecież w większości przypadków tak nie jest.
PZDR :)

Maćku... zaznaczyłem, że jeżeli jedzonko brane z kraju zaspokaja conajmniej 70% naszego zapotrzebowania zaznaczamy opcję tak, czyli biorę jedzonko. A co i ile jecie na miejscu? To furtka, abyście mogli coś tu pisać :lol:
Ja powiem tak: żarełko z kraju to baza, jedzonko chorwackie to nadbudowa :lol: Bo ni ewyobrażam sobie być gdziekolwiek i nie zakosztować miejscowych specjałów.
Ostatnio edytowano 24.03.2005 20:24 przez volumen, łącznie edytowano 1 raz
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 24.03.2005 20:03

Chyba każdy coś tam na miejscu kupuje. Nie wyobrażam sobie rodzinki wyjeżdżającej na wakacje z workiem ziemniaków w bagażniku :-)
A tak poważnie to ja na przykład jestem całkowicie za degustacją miejscowych potraw. Być w Chorwacji i nie zjeść cevaptici lub raznijici to bez sensu... Z uwagi jednak na wysokie ceny ichnich potraw można sobie urozmaicić adriatyckie specjały naszą polską kuchnią. I nie ma w tym nic złego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2005 20:12

...przysłowiowy "worek ziemniaków w bagażniku" to kultowy tekst na tym forum jak wiesz jacol...... :lol: :lol: :lol: ....i całe szczęście, że go nie zabierasz.... :lol:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.03.2005 20:25

jacol8 napisał(a):Chyba każdy coś tam na miejscu kupuje. Nie wyobrażam sobie rodzinki wyjeżdżającej na wakacje z workiem ziemniaków w bagażniku :-)
A tak poważnie to ja na przykład jestem całkowicie za degustacją miejscowych potraw. Być w Chorwacji i nie zjeść cevaptici lub raznijici to bez sensu... Z uwagi jednak na wysokie ceny ichnich potraw można sobie urozmaicić adriatyckie specjały naszą polską kuchnią. I nie ma w tym nic złego.

Jacol skąd Ty mieszkasz Tej 8O Siem kurde zdenerwowałem - chłop z samego serca Pyrlandii a będzie tu o worku ziemniaków pisał :evil: PYRÓW Jacol PYRÓW :oczko_usmiech:
No nie rób więcej siary Tej :mrgreen:
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 24.03.2005 20:59

Maciej napisał(a):Jacol skąd Ty mieszkasz Tej 8O Siem kurde zdenerwowałem - chłop z samego serca Pyrlandii a będzie tu o worku ziemniaków pisał :evil: PYRÓW Jacol PYRÓW :oczko_usmiech:
No nie rób więcej siary Tej :mrgreen:

Tej , Maciej , przecież ci istni z Warszawy to by nie zrozumieli , bo nie mają antryjek i ryczek a tym bardziej tytek żeby mieli gdzie pyry trzymać ! :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.03.2005 21:25

Nie będę oryginalny ale cosik innszy :-)) Zabieram z soba jedną konserwę, papierosy i ... dwa małe chlebki krojone. Dziwne ? ano troche. Konserwa zawsze wraca tak jak wyjechała, papierosy- wiadomo a chleb lubię i czym bardziej czerstwy tym lepiej ( toż to wspaniałe sucharki). To taki wybryk mojego organizmu. Świeży lub czerstwy, pośrdoku nie za bardzo lubie. Bywa że np. jakieś przyjęcie, jadła cały stół a ja ..... sam chleb zjadam. Tak lubię. Skąd mi sie to wzięło ? nie mam najmniejszego pojęcia. Posiłki wszelkiej maści, oczywiście że chorwackie.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.03.2005 22:35

jacol8 napisał(a):Tej , Maciej , przecież ci istni z Warszawy to by nie zrozumieli , bo nie mają antryjek i ryczek a tym bardziej tytek żeby mieli gdzie pyry trzymać ! :wink:

Że ... co? :wink: :lol:
Ściana wchodnia też nie kuma :lol: :lol: :lol:
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 24.03.2005 22:45

A to ja ! Inne ściany tez pewnie maja kłopoty z przykumaniem gwary poznańskiej. Nie przejmuj sie tylko zasuń coś po białostocku :lol: Najlepiej o żarciu bo się Volumen pogniewa , że odchodzimy od jego - ciekawego przecież- tematu.
Ale Vol sie nie pogniewa , on nie z tych :wink: :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 24.03.2005 22:51

jacol8 napisał(a):A to ja ! Inne ściany tez pewnie maja kłopoty z przykumaniem gwary poznańskiej. Nie przejmuj sie tylko zasuń coś po białostocku :lol: Najlepiej o żarciu bo się Volumen pogniewa , że odchodzimy od jego - ciekawego przecież- tematu.

Jacol... ne ma problema... postawisz do tych pyrów karminadla i bedziemy kwita :lol: :lol:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.03.2005 22:56

jacol8 napisał(a):A to ja ! Inne ściany tez pewnie maja kłopoty z przykumaniem gwary poznańskiej. Nie przejmuj sie tylko zasuń coś po białostocku :lol: Najlepiej o żarciu bo się Volumen pogniewa , że odchodzimy od jego - ciekawego przecież- tematu.

Musiałbyś mieć włączone głośniki ;-) :-)
A Robert się nie pogniewa ( mam nadzieję :-)) - jesteśmy chwilowo na jednej linii :-)
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 25.03.2005 11:55

volumen napisał(a):postawisz do tych pyrów karminadla i bedziemy kwita :lol: :lol:

Postawię : pyry , karminadel i kiszoną kapustę z boczkiem :lol:

I oczywiście browar do tego.

Aż się głodny zrobiłem...a tu dzisiaj Wielki Piątek !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Jadamy w Chorwacji czy bierzemy jedzenie z Polski? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone