gemidow napisał(a):A ja mysle, że niepotrzebnie psioczysz na polskich kierowców bo to nie jest tylko polski nawyk. Nie mam kompleksu, że jestem Polakiem i że jak polski to napewno zły a zagraniczny to napewno dobry. Tak w Polsce jak i w innych krajach sa lepsi i gorsi kierowcy, rozgarnięci bardziej i mniej. Ja podczas jazdy za granica tez nie raz widziałem jak różnej maści kierowcy jeżdżą lewym pasem lub popełniają inne wykroczenia i niebezpieczne manewry. Na ten przykład z ostatniej wyprawy najbardzioej rażące było jak dwa chorwackie TIRy w okolicy Zagrzebia zablokowały oba pasy autostrady bo sie niby wyprzedzały... przez kilka kilometrów. Chamstwo i prostactwo oraz głupota nie znają granic...
Ja też nie mam kompleksu. Wszędzie znajdzie się lepszy i gorszy ale jednak z tego co się widzi na drogach Europy to u nas jest najwięcej śmiesznych nawyków. Poprostu jedziesz autem to myśl co robisz i rób tak aby innym ułatwić jeśli tylko możesz. W Holandii też to miałem głupią sytuacje że dwóm Holendrom nie chciało się przeskoczyć na lewy abym mógł bez problemu wjechać. Przez to musiałem wyhamować prawie do 0, zamiast rozpędzić się i wjechać na tą autostradę.
Wyprzedzanie Tirów to inny rozdział. Jak jedzie przed tobą koleś jadący 85km/h a ty możesz 89km/h to go wyprzedzasz. W tej pracy czas goni. Kto spróbował tego chleba wie o czym pisze. 3 pasmowe autostrady rozwiązują ten problem. W Polsce może za X lat doczekamy się.