Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jadący kilkoma autami ! Prowadźcie z głową !

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 14.07.2011 18:34

Wszystko zależy jacy kierowcy jadą. Kilka razy jechałem w sznurku od 2 do 5 aut. Czasami miałem już dość w połowie drogi, a czasami mógłbym jechać i jechać, a wszystko zależało od kierowcy tego 2 auta, 3 itd. Jak jedzie z klapkami na oczach i jedzie tak jak autor napisał, że jak 1 wyprzedza to on też. To jest masakra.
Ja ze swoim tatą mógłbym na koniec świata jechać na 2 auta, bo wiem jak on jeździ i na odwrót. Na dwupasmówkach przeważnie ten 2 jako pierwszy wychodzi na lewy, prowadzący tylko sprawdza kto jest na lewym.
Jedzie ktoś wolniejszy to już wiem, że będziemy go wyprzedzać(taka intuicja) to bieg już wcześniej redukuje, a nie jak ten 1 załączy lewy kierunkowskaz.
Inna sprawa jeden chce jechać 110km/h-120km/h bo najmniej mu spala, drugi najlepiej zapierdzielałby po 150km/h bo ma gdzieś spalanie i twierdzi, że za to płaci i tak che jechać.
Były też przypadki, że klienci jechali bez klimy(na polo ok 32`C) i szczycili się że im 5.1l/100km spaliło i w ten sposób oszczędzali. Normalnie tragedia.
Ostatnie 2 lata jechałem sam. W tym roku 3 auta przez pół drogi a później jeszcze 1 będzie się dołączał. Mam nadzieje, że będzie dobrze.
kniaziul
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kniaziul » 14.07.2011 19:38

Ja będę prowadził karawanę z Gdyni ale spokojnie i z wyobraźnią pozdrawiam:)
P.s ja w swoim partnerku klimy nie mam wiec niestety czeka mnie ciekawa podróż ale tak jak mówiłeś spalanie 5 l/na 100 bedzie;p
jankowski-uno
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankowski-uno » 14.07.2011 21:42

A co sądzicie o "mistrzach lewego pasa", Ooooo......
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 14.07.2011 22:00

jankowski-uno napisał(a):A co sądzicie o "mistrzach lewego pasa", Ooooo......

U nas mają się dobrze i nie wymrą tak szybko :twisted:
Dodam do tego jeszcze mistrzów środkowego pasa.
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 14.07.2011 22:09

Głupi polski nawyk. Teorie, że prawy bardziej zniszczony i koleiny.
Mało co a byłbym świadkiem wypadku na niemieckiej autostradzie. Jak Polak jechał ok 140km/h na lewym pasie. W ułamkach sekund ledwie zdążył Niemiec wyhamować Porsche pędzące grubo ponda 200km/h.
Ja mam wrażenie, że niektórzy mają alergie na prawy pas. I jadą środkowym pasem na 3 pasmowej autostradzie. Chociaż nikt nie jedzie na prawym, ale tego nie da się już zmienić, towarzystwo musi wyginąć. Może nowe pokolenie nie będzie miało tego w genach.

EDIT: Dodałbym jeszcze jeden nawyk, że jak ktoś wjeżdża na autostradę to niektórym korona z głowy spadnie jak przeskoczy na kilka sekund na lewy pas(jeśli ma wolne oczywiście) i ta osoba bez problemu włączy się do ruchu.
Ostatnio edytowano 14.07.2011 22:14 przez mateq111, łącznie edytowano 1 raz
bochnianin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bochnianin » 14.07.2011 22:12

Jadę już po raz trzeci w kolumnie. Będzie nas pięć samochodów, każdy z CB. Nikt się nie śpieszy, nie musi jechać za kolegą. Rozmawiamy całą drogę, raz jesteśmy w kolumnie, a raz nie. Jazda mija przyjemnie i bez większych stresów. Ale trzeba jechać z głową. To racja :D
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 14.07.2011 22:19

mateq111 napisał(a):Głupi polski nawyk. Teorie, że prawy bardziej zniszczony i koleiny.
Mało co a byłbym świadkiem wypadku na niemieckiej autostradzie. Jak Polak jechał ok 140km/h na lewym pasie. W ułamkach sekund ledwie zdążył Niemiec wyhamować Porsche pędzące grubo ponda 200km/h.
Ja mam wrażenie, że niektórzy mają alergie na prawy pas. I jadą środkowym pasem na 3 pasmowej autostradzie. Chociaż nikt nie jedzie na prawym, ale tego nie da się już zmienić, towarzystwo musi wyginąć. Może nowe pokolenie nie będzie miało tego w genach.

A ja mysle, że niepotrzebnie psioczysz na polskich kierowców bo to nie jest tylko polski nawyk. Nie mam kompleksu, że jestem Polakiem i że jak polski to napewno zły a zagraniczny to napewno dobry. Tak w Polsce jak i w innych krajach sa lepsi i gorsi kierowcy, rozgarnięci bardziej i mniej. Ja podczas jazdy za granica tez nie raz widziałem jak różnej maści kierowcy jeżdżą lewym pasem lub popełniają inne wykroczenia i niebezpieczne manewry. Na ten przykład z ostatniej wyprawy najbardzioej rażące było jak dwa chorwackie TIRy w okolicy Zagrzebia zablokowały oba pasy autostrady bo sie niby wyprzedzały... przez kilka kilometrów. Chamstwo i prostactwo oraz głupota nie znają granic...
mairsz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mairsz » 14.07.2011 23:32

Nigdy nie jedzcie/jeździjcie razem!
To spowalnia!

Nie bójcie się jeździć samemu.
Zawsze jest szybciej.

Gdybyście jeździli razem byłoby dłużej o jakieś 15%.
Na Chorwację na KRK Krk to już jakieś 120 minut w sumie :)
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 15.07.2011 07:16

Bahama napisał(a):Trzy auta których rejestracje rozpoczynały się na T, jadą sobie jeden za drugim, jakieś 120.

Zaraz na mnie polecą gromy za to, co napiszę, ale czytając Twój tekst, Bahama, jakoś nie zdziwiła mnie pierwsza litera rejestracji.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 15.07.2011 07:27

Co ma pierwsza i kolejne litery rejestracji do umiejętności i stylu jazdy ? 8O

Moja pierwsza literka to W
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 15.07.2011 07:31

Dudek2222 napisał(a):Co ma pierwsza i kolejne litery rejestracji do umiejętności i stylu jazdy ? 8O

Moja pierwsza literka to W

Moja też jest W, choć macierzysta K. I jak jadę między jednym a drugim województwem, zawsze napatrzę się na możliwości wyprzedzania na trzeciego lub czwartego przy podwójnej ciągłej. Większość z tych krążowników ma na początku rejestracji T - stąd moje stwierdzenie.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 15.07.2011 07:33

Większość, bo pewnie jedziesz przez świętokrzyskie, więc nie ma dziwne.
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 15.07.2011 07:38

No tak, ale rejestracji zaczynających się na W lub na K na tej trasie też jest od groma, ale jakoś nie mają zamiaru jechać w szeregu w 4 na trasie, gdzie jest po jednym pasie w danym kierunku.

Akurat Bahama trafił na samochody ze świętokrzyskiego, więc mam skojarzenia.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 15.07.2011 09:10

nie rozumiem o co chodzi z tą krytyką jeżdżenia w kilka aut. jeśli to komuś nie pasuje - więc niech po-prostu się nie umawia. a zajeżdżanie drogi i zmiana pasa ruchu bez włączonego kierunku nie jest domeną wyłącznie ludzi jadących za znajomymi - rodziną. kto dużo jeździ - ten wie o czym ja mówię. ja podobnie jak bochnianin jadę 3 raz ze znajomymi - i dla nas wakacje zaczynają się już od startu spod domu. razem jedziemy, razem zatrzymujemy się na śniadanie, obiad itp. śpimy w jednym miejscu na trasie. rozmawiamy się i śmiejemy. bo co to za różnica czy ja poczekam 5 min aż załatwią swoje potrzeby dzieci kolegi z drugiego auta?? po co ten stres i pośpiech? to mają być wakacje, czas relaksu - a nie wyścig kto pierwszy na mecie. a zdrowego rozsądku i dbania również o bezpieczeństwo innych korzystających z drogi życzę tym jadącym w kolumnie i tym jadącym na jedno auto!
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 15.07.2011 12:03

Ja też nie wiedzę nic złego w jeździe w 2 czy 3 auta. Zresztą przeważnie jedziemy na wakacje ze znajomymi i każdy jedzie swoim samochodem. Ustalamy zawsze że najsłabsze auto jedzie jako pierwsze (niestety jest to 2.0TDI 140KM), bo mocniejszym jest łatwiej "gonić". Założyciel postu napisał że nic się nie stało, wyhamował, miał refleks, podskoczyła mu adrenalinka. Taka już jest jazda po drogach, zawsze ktoś coś może wykombinować i jeżeli wszystko kończy się dobrze to nie ma tematu. Zresztą nie uwierzę że nikt nigdy nie wykombinował czegoś na drodze, wymusił pierwszeństwo, wyprzedzał na gazetę itd.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi