Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

JadĄ Z Nami ZwierzĘta.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kucina1
Autostopowicz
JadĄ Z Nami ZwierzĘta.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kucina1 » 28.07.2008 08:35

Witam wszystkich,

Strona cro.pl była dla mnie skarbnicą wiedzy kiedy wyjeżdżałem w zeszłym roku do Chorwacji. Niestety nie doszukałem sie informacji dla wyjeżdżajacych ze swoimi "milusińskimi" i nie mam tu na mysli naszych dzieciaczków ( a może źle szukałem ? ). W każdym bądź razie ja się ze swoim psem nie rozstaje również na wakacjach i proponuję zainteresowanym wymienić się informacjami.
Z moich doswiadczeń warto zapamietać :
1. Sama podróż i przekraczanie granicy w zasadzie na ogólnych zasadach ( z wyjatkiem Skandynawii i Wysp Brytyjskich ) , czyli paszport zwierzęcia i aktualne ( wykonane w ciagu 6 m-cy poprzedzajacych wyjazd ) szczepienia ( im więcej pieczątek i naklejek tym lepiej )
2. Sam pobyt w Chorwacji wygląda jak w innych krajach ale oczywiście nalezy wziąć pod uwagę panujące tam temperatury.
3. Istotna informacja - Chorwaci bardzo dbają o swoje morze tak więc zachowajmy umiar i nie pluskajmy się z psem wsród tłumu plażowiczów.Ale ta zasada powinna obowiązywac wszędzie. Generalnie odejdzmy na bok a nawet trochę dalej i tam go/ją wykąpmy co ( uprzedzam) i tak może spotkać się z dezprobatą miejscowych.
4. Raczej nie widziałem tendencji do sprzątania po swoich psach przez miejscowych ale dajmy dobry przykład - w końcu nasz pies to już też Europejczyk
5. Rezerwując apartament ( na campie nie mieszkałem ) uprzedźmy , że mamy psa i jakiej jest rasy ( to chyba juz powinna byc zasada )

Generalnie nic więcej mi nie przychodzi do głowy. Bar przy plaży czy mała restauracja na powietrzu nie jest przeszkodą aby tam wejść z psem. Siądźmy sobie na uboczu , pies pod stołem - raczej nikt tam nie zwróci uwagi - chyba że ....... ale to już raczej od nas i naszego zachowania zależy jak się sytuacja rozwinie.
Mój pies na szczęście nie chorował ( odpukać ) ale jesli ktoś miał jakieś przypadki i moze się juz podzielić doświadczeniem - piszcie.

kucina

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko