Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jacy sa!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zara
Jacy sa!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zara » 24.03.2002 17:08

Wszyscy chorwaci sa nastawieni na ladne dziewczyny ktore przyajda latem i .... dlatego radze uwazac na nich! Ale to i tak nie zmienia faktu ze sa przystojni i to nas w nich pociaga!!!! :lol:
bonaso
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonaso » 24.03.2002 19:51

Witam

Odejdę trochę od tematu zaproponowanego przez Zarę...
Kilka słów na temat powitań i pożegnań Polaków z Chorwatami :D

W zeszłym roku byłem z grupą znajomych na wakacjach w południowej Chorwacji (płw. Peljesac). Zajmowaliśmy pięterko w pięknym domku nad samym morzem (właściciele mieszkali na dole). Nim się obejrzeliśmy czas było wyjeżdżać, a że troszkę zżyliśmy się z właścicielami, więc i pożegnania były dość wylewne :wink:
Wiadomo, jak Polacy całują się na pożegnanie, to zazwyczaj wymieniają trzy pocałunki w policzki.
Nie zastanawiając się, żegnaliśmy się "po polsku", ale zauważyliśmy, że właścicielka po drugim "buziaku" jakby się odsuwała... Nie powiem, musiało to wyglądać dość komicznie. Potem się wyjaśniło o co chodzi. Mianowicie ten "polski zwyczaj" jest również bardzo powszechny wśród Serbów, a nasi chorwaccy przyjaciele, delikatnie mówiąc, niezbyt za nimi przepadali. W Chorwacji całują się dwa razy :lol:

Jeśli zajrzy tu Leon, to prosiłbym o wyjaśnienie, bo ciekawość mnie zżera, czy jest to powszechne zachowanie wśród Chorwatów, czy to był pojedynczy przypadek :D
Leon
Cromaniak
Ladne polki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 25.03.2002 00:06

Czesc Wam po ktotkej przerwie dopiero co wrucile z wispi Lastovo naokolo kturej plilalwe z rybakami ostatni tydzien. Apropos poprzednich postow to jest tak ze we wszistkich turisticznich miejscowosciach sa chlopaki chentni predkiej (ktora czasami zostaje na cale zicie) milosnej przigodi jak w Chorwacji tak i w Polsce. Osobiscie znam kilka kolesiow (ze studiow) z Swinoujscia i Ustki ktori tylko czekali na lato ze bi poszalec z dziewczinami i na odwrut znam duzo dziewczin ktore jada na czasi z nadzieja ze poznaja fajnego mlodego przistojnego simpaticznego wilka morskiego. No Chorwaci lubio Polakow z tim ze polki ciut bardziej czego sam jestem dowodem. Apropos calowania sie jest to simbol do ktorego poznawanie jezika nie jest potrzebne. Calowanie sie w policzek jest jak bi znakem ze jest sie z kimsz jusz dosic blisko w liniji przijacielskej. Tutaj sie dwuch prezesow nie caluje po podpisaniu umowi itp... Czili podobnie jak i w Polsce. Caluje sie na pozegnanie jak i na powitanie. Oprucz tego caluje sie z okazji gratulacji czegosz a nawet jak sie skladaja kondolencje.
Calus nie muszi bic taki jak w ruskich filmach. Wistarczi sie dotknanc policzkami itp i oczewiscie sami wibierami z kim sie bendziemi calowac.
Co do calowania dwa, lub trzi razi. Prawda, tez jestem swiadkem ale i uczesnikem takich situacji pravie na co dzien. Chorwaci sie bronia przed calowaniem na trzi razi jak diabel wodi swienconej. Malo tego Chorwaci sie dziwia czemu Polaci sie caluja trzi razi. Mianowicie na tutejszich terenach ktore sa ciekawe ze wzglendow etnicznich, kulturowich, etnograficznich i religijnich nawet take male sprawi jak liczba calusow w policzek rozruznia poszczegulne grupi albo potwierdza przinaleznosc do kturejsz z nich. W tym przipadku calowanie sie trzi razi simbolizuje przinaleznosc do grupi prawoslawnej w ktorej dominuja Serbowie i Czarnogurci. Bioranc jeszcze pod uwage ostatnia agresje ludobujcza tych narodow na Slowencow, Chorwatow oraz muzlimanow (Bosniaci i Albanczici) morzna rozumiec czemu sie chorwaci bronio przed trzecim calusem. To tez ich sprowadza w niejasniosc czyzbi Polaci sa prawoslawni i jak moga bic prawoslawni jak sa katolikami i na koncu Papierz tez jest Polakem??? Oczewisci ciangle tumacze ze Polaci sa katolikami i ze sie tylko caluja trzi razi i ze polakow jest trzi razi wiencej niz Serbow i czarnogorcow itp.... Potwierdzenie powiszej teori simbolow morzno bilo zaobserwowac w czasie wojni bo Chorwaci i Slowenczici jako znak zwicieztwa i ogulnego popierania sie miendzi saba do kamer TV reporterow podnosili dwa palce (Wskazujanci i srodkowi), natomiast Serbowie pokazuja trzi palce (kciuk, wskazujanci i srodkowi). Chorwaci choc geograficznie sa polorzani na Balkanach kulturowo nie chca bic zaliczani w ta enklawe ktora jest sinonimem za cos ciekawego ale i zacofanego. Dlatego tez nie dziwcie sie ze niektorzi chorwaci nie bendo zachwiconi muzikom Bregovica ktora nie jest muzikom calego tutejszego regionu ale tylko centralnej i wschodnej Serbi oraz ciganow ktori sa lud wendrowni. Kurde mogl bim o tym pisac dlugo ale ogranicza mnie zasob slow polskich jakie znam i z drugej stroni stidze sie za byki jake robie z ortografi. Mam nadzieje ze zrozumieliscie choc po czensci czemu chorwaci caluja sie tylko dwa razi. Pozdrawiam z Splitu Leon
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 25.03.2002 08:34

Leon napisał(a):Kurde mogl bim o tym pisac dlugo ale ogranicza mnie zasob slow polskich jakie znam i z drugej stroni stidze sie za byki jake robie z ortografi.

Leon!
Absolutnie nie przejmuj sie bledami, ktore robisz w pisowni! :!:
Wszyscy Cie tu rozumiemy i bardzo sie cieszymy, ze mamy takiego "Rezydenta" w Chorwacji, ktory nam dostarcza mnostwo ciekawych informacji o tym pieknym kraju... :D

Pozdrawiam,
Jacunio
Smok
Turysta
Tak trzymaj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smok » 25.03.2002 10:51

Leonie,
Zgadzam się z Jacunio w stu procentach! Niczym się nie przejmuj i tylko w miarę możliwości i chęci dziel się z nami swoją bezcenną wiedzą.
Pozdrawiam
M
Romek

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romek » 26.03.2002 08:42

Drogi Leonie,

Twoje rady i wyjaśnienia są bezcenne, dlatego też nie zawracaj sobie głowy ortografią. Super jest, że ktoś taki jak ty chce się dzielić z mnami swoją wiedzą i doświadczeniem. Trzymaj tak dalej. Ja osobiście zawsze z uwagą czytam twoje posty.

Czołem
Romek
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 18.04.2002 11:31

Witam!
Niewiem czy to pytanie zadać w tym wątku czy w nowym, ale niech będzie tu

Mam pytanie do Leona.
Czy istnieją jakież animozje pomiędzy mieszkańcami Zagrzebia, a okolic Starigrad Palkelnica.

W zeszłym roku miałem taką sytuację właśnie w Pakelnicy.

Jadąc z Prapratna na Słowenię, Zatrzymaliśmy się na posiłek i na niewielkie opłukanie w morzu własnie w Starigrad Pakelnica.
Najpierw próbowaliśmy stanąć w pobliżu jakiegoś kampu, ale ze względu na dość nieciekawe otoczenie zjechaliśmy w boczną drogę nad samo morze.
Była tam niewielki lasek, który dawał dość przyjemny cień i stwarzał warynki na wyciągnięcie kuchenki i przygotowanie prostego posiłku.
Tym bardzie, ze w pobliżu kręciło się miedzynarodowe towrzystwo no i stały chyba 2 lub 3 przyczepy.
staneliśmy w tm lasku, wyjęli sprzęt i zaczelismy robić jedzenie.
Po chwili podjechał samochód z 4 młodymi chłopakami(mieli mozę po 18-20 lat), auto było na nr z Zagrzebia. Wysiedli i też zaczeli jeści jakieś kanapki.
Po chwili nie wiadomo skąd pojawił się jakiś facet i zaczął domagać się od tych chłopców 20KN za to, że tu staneli. Mówił im, że on tu pilnuje i tu nie wolno stać,ale jak mu zapłacą to nie będzie problemu.
Domagał się tych 20 Kn. Nami się wogóle nie interesował.
W miedzyczasie do samochodu obok podeszli Chorwaci i Węgrzy, wsiedli i odjechali.
Z poczatku zaczeli się z niego śmiać i coś mu tam dogadywać.
Facet zdenerwował się i odszedł kilka metrów, do takiej dziury w ziemi
(miał tam legowisko- ineczej nie mogę tego nazwać, obejrzałem sobie to potym jak facet odszedł) i wyjął kilof! :) :)
Z tym "sprzętem" wrócił do nich. Ci jak to zauważyli błyskawicznie się pozbierali i odjechali.
Facet postał chwilę, wrócił do dziury, odłorzył kilof i wrócił do nas.
Żona w tym momencie nieżle przestraszyła się.
Podszedł do mnie i zaczął, ze on tu pilnuje i tu nie wolno stać, ale zanim zaczołem mu tłumaczyć facet powiedział "My was ljubim" i odszedł.
Po chwili wrócił wyjął z portfela 20 KN i dał mi, mówiąc, żebym mu je dał tak, żeby wszyscy widzieli, że my też daliśmy :)
Z poczatku nie bardzo zrozumiałem o co chodzi ale wreszcie połapałem się, tym bardziej, ze stojacy obok Niemcy bacznie się nam przygladali. Odadałem mu te 20 Kn, a facet zaczął powtarzać, ze on nie lubi Zagrzebia i wszyscy stamtąd :"ne dobre ljudii" (czy jakoś tak) po czym odszedł i tyle go widzieliśmy.
Sytuacja w sumie bardzo śmieszna, ale też dość nerwowa, szczegłonie moment w chwili wyjęcia kilofa.
Chyba w tym wszystkim najbardziej zdenerwowana była żona.
Potem powiedziałem jej, że przecież w bagażniku miałem piwo i tym napewno bym się wykupił, akurat nie maiłęm kun, zostało mi ich niewiele.

No i właśnie moje pytanie do Leona.
Czy istnieją jakieś animozje, niechęć pomiedzy mieszkającymi w róznych regionów?

W Polsce, przecież też podobna sytuacja może mieć miejsce, co prawda sporadycznie.
Leon
Cromaniak
Odpowiedz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 19.04.2002 23:37

Dosic nietipova situacja,
ten region ucierpial przez wojne duzo, moze facet ma jakesz problemi naturi posttraumaticzne. Niewiadomo tez czy ci faceci co miali tablice nie gadali cos na jego temat itp...
No animozje sa wsrud kibicow ale tak na codzien wsrud ludzi tego nie widac. wiencej ci nie moge powiedziec bo sam nie znam odpowiedzi.
Leon
druid
Globtroter
Jezyk polski Leona

Nieprzeczytany postnapisał(a) druid » 07.06.2002 10:01

Leonie! Twoj polski jest super a komentarze bezcenne -pozdrawiam!!!
A propos-gdzie nauczyles sie mowic po polsku?Studiowales u nas ?
Leon
Cromaniak
jaci sa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.06.2002 19:47

Zara zlap jakiegosz i wiprubuj go. Obiecuje mila zabawe)))))
Asia
Odkrywca
Dalej

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia » 11.06.2002 21:44

Leon! Jestem pełna podziwu! Piszesz wspaniale! Przy tej okazji może mogę Cię zapytać o miejscowość Klenovica. Gdzieś wyżej czytałam że są tam jakieś zimne prądy bo to miejscowość pomiędzy stałym lądem a Krkiem. Jadę za tydzień i aż się boję że morze będzie tam zimne. Co Ty na to?
Leon
Cromaniak
do Asi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.06.2002 19:59

Niesteti nie moge ci obiecac cieple morze tam gdzie jedziesz. Poprubuj sie zorijentowac gdzie sie kampia tubilce)))))Leon
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 09.06.2005 11:43

Stara dyskusja ale tylko ten post mi podpowiedziała wyszukiwarka.
Czy ktoś był w tej Klenovicy. ak tam jest i czy faktycznie jest taka zimna woda?

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone