napisał(a) Aga32 » 18.05.2005 12:11
[quote="dominika"]Aga sama sobie odpowiedzialas dlaczego jest tak w Zagrzebiu na przykladzie Warszaway. Ja studiowalam w Wawie takze wiem o co chodzi.
Dla porownania na wakacjach bylam w Sv. Filip i Jakov i bylo super, ludzie swietni, zadnych zastrzezen, no w Splicie juz nie bylo tak bajecznie, my w dodatku jescze przyjechalismy samochodem z oznaka ZG. I to nic ze moj maz jest Dalmatynczykiem i kocha Hajduka. I wcale nie byli tacy mili i non stop jacys narkomani chcieli kase. To jest urok wielkich miast. Niewazne czy to Slavonija, Dalmacija, Međimurije czy zagorije, tak jst wszedzie.
Jezeli chodzi o Chorwatow i Polakow to tez uwazam ze jestesmy bardzo do siebie podobni. Ludzie sie i tu zmienili ze wzgledu na ciezkie czasy, brak pracy. No jednak sa wiecej usmiechnieci niz Polacy, maja troche inne poczucie humoru, ktoro mi bardzo odpowiada.
Mezczyzni umieja z kobietami, no mysle ze w wiekszosci przypadkow sa bardziej patriarchalni niz Polacy. Wszystko jest ok przed slubem, no potem to juz jest roznie. Tak samo jak w Polsce, nigdy nie wiesz na kogo nalecisz. Ostatnio panuje oglony kryzys w spoleczenstwie, duzo jest rozwodow.[/quote]
Witam Dominiko,
zgadzam sie z Tobą. Mam do Ciebie jedno pytanie. Czy znasz moze kogos tu w Warszwie kto udziela lekcji chorwackiego - bardzo chcialabym kontynuować naukę, niestety moja Lektorka z braku czasu nie moze mnie już uczyć. Byłabym wdzięczna za pomoc. oto moj adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl