Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

https://www.cro.pl/posting.php?mode=edit&f=4&p=762703

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arucard
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arucard » 04.07.2011 09:31

Ostatnio edytowano 13.07.2014 15:57 przez Arucard, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran
Re: Ja Juz Nie Wiem ;] Legnica - Rab

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.07.2011 09:55

Arucard napisał(a):nie znalazlem kosztow do tej pory

Więc chyba nie szukałeś https://www.cro.pl./forum/viewtopic.php?t=17828 wisi w FAQ przyklejony kilka dobrych lat.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 04.07.2011 10:19

Na Twoim miejscu dałbym spokój Rybnikowi i z A4 zjechał na Krapkowice i dalej Głubczyce, Pietrowice (PL-CZ), Ołomuniec (stąd już autostrada), Brno i dalej.
Arucard
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arucard » 04.07.2011 17:17

No troche kosztuja te autostrady Chorwackie, jezdzicie nimi czy omijacie? Jaki jest sens?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.07.2011 17:28

Arucard napisał(a):No troche kosztuja te autostrady Chorwackie, jezdzicie nimi czy omijacie? Jaki jest sens?

Ja zwykle omijałem, zwłaszcza że są fajne, widokowe trasy alternatywne :roll:
Na Rab jechałbym: Zagrzeb, Jastrebarsko, Karlovac, Josipdol, Jezerane, Żuta Lokva, Senj, Jablanac.
Kasia89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia89 » 04.07.2011 17:28

Ja uważam, że jak ktoś jedzie na wakacje, to lepiej zapłacić i jechać fajną drogą do celu, w końcu to wakacje. A nie jeździć gdzieś po dziurach bo parę euro/kun taniej.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 04.07.2011 17:31

Arucard napisał(a):No troche kosztuja te autostrady Chorwackie, jezdzicie nimi czy omijacie? Jaki jest sens?

Jak żydujesz te parę kun na Cro autostradę to lepiej od razu jedż tak...

Legnica- Rab
Arucard
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arucard » 04.07.2011 17:53

Kasia89 napisał(a):Ja uważam, że jak ktoś jedzie na wakacje, to lepiej zapłacić i jechać fajną drogą do celu, w końcu to wakacje. A nie jeździć gdzieś po dziurach bo parę euro/kun taniej.

Nono i w Sloweni tez 35 eurakow dajesz? Mam 5ke na ten wyjazd i wiesz co? Wole wrzucic te 50 euro biednemu niz dac zarabiac takim darmozjadom wiec z calym szacunkiem, ale wybiore tansza alternatywe.

Zwlaszcza ze z Zagrzebia do Jablanac platnie 4h 240km, a nieplatnie 4h20min 220km i kto powiedzial, ze jak nie autostrady to dziury? To nie polska ^^

Malo podatkow sie placi? Zeby jeszcze autostrady oplacac?

Maniust watpie, zeby Twoja trasa byla tansza.. Ale zastanawia mnie dlaczego 4 godziny dluzsza skoro jedzie sie tylko 100km dalej, a 99% trasy autostradami gdzie mozna grzac.

Dzieki Kulka pojade po Twojemu ;) Reszta trasy nie powinna byc problemem.
Ostatnio edytowano 04.07.2011 18:51 przez Arucard, łącznie edytowano 2 razy
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.07.2011 18:33

Kasia89 napisał(a):Ja uważam, że jak ktoś jedzie na wakacje, to lepiej zapłacić i jechać fajną drogą do celu, w końcu to wakacje. A nie jeździć gdzieś po dziurach bo parę euro/kun taniej.

Jeśli w Twojej opinii autostrada jest tą fajną drogą, to znaczy że niewiele w życiu widziałaś albo masz zupełnie inne od mojego poczucie piękna.

Dla jednych droga jest przykrym obowiązkiem i trzymają się autostrad jak pijany słupa, inni czerpią z podróży przyjemność i chcą coś więcej zobaczyć niż kawalkadę umęczonych trasą samochodów i ich kierowców :)

Edit: Dopowiem jeszcze. Jak na starą trasę przez Knin nałożą opłaty a autocesta będzie bezpłatna to też pojadę starą drogą :D
Arucard
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arucard » 04.07.2011 18:54

Rysio napisał(a):

Jeśli w Twojej opinii autostrada jest tą fajną drogą, to znaczy że niewiele w życiu widziałaś albo masz zupełnie inne od mojego poczucie piękna.

Dla jednych droga jest przykrym obowiązkiem i trzymają się autostrad jak pijany słupa, inni czerpią z podróży przyjemność i chcą coś więcej zobaczyć niż kawalkadę umęczonych trasą samochodów i ich kierowców :)

Edit: Dopowiem jeszcze. Jak na starą trasę przez Knin nałożą opłaty a autocesta będzie bezpłatna to też pojadę starą drogą :D

Nono ja tez lubie pozwiedzac, ale 80km/h i droga z 14h na 20h to tez nie wyjscie :D Jechales przez Pardubice? 150 mniej, a czas ten sam. Na takie cos mozna sie zamieniac. Zastanawiam sie jakie drogi bo jak zle to lepiej autostrade ( a i tak winiete na czechy kupic trzeba ).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.07.2011 19:02

Arucard napisał(a):
Nono ja tez lubie pozwiedzac, ale 80km/h i droga z 14h na 20h to tez nie wyjscie :D Jechales przez Pardubice? 150 mniej, a czas ten sam. Na takie cos mozna sie zamieniac. Zastanawiam sie jakie drogi bo jak zle to lepiej autostrade ( a i tak winiete na czechy kupic trzeba ).

Ja mam do przejechania ok. 1000 km i jadę 2 dni. Jak mam ochotę to staję na kawę, jak jestem głodny to staję na obiad a jak nas już dupy bolą to się zatrzymujemy w fajnym miejscu na nocleg, jemy kolację a do niej pierwsze w sezonie Karlovacko albo wino. Rano jemy śniadanko i dojeżdżamy te 100 - 300 km do celu z uśmiechem na twarzy na miejsce docelowe a nie powłócząc nogami z oczami na zapałkach i radością w sercu że żyję. Powiadasz starą drogą jeździ się 80 km/h :wink: niech Ci będzie :D
Arucard
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arucard » 04.07.2011 19:24

Moja furka troche pali, albo pojade

Brno-Wieden 160km wiecej + winieta a ze jedziemy na 12 dni to 10 dniowa nie starczy, albo

Pardubic-Zojmo 160km mniej - winieta, a w sumie 2 = ponad 250zl taniej xD bo furka pali z 40-50zl na 100. Teraz pytanie, czy tak jak google mowi bedzie czas 8h w obydwu przypadkach i czy oplaca sie jechac te krotsza trasa? Niby wolniej, ale 160km mniej wiec czas podrozy sie rowna no i bagatelna roznica.. Bedzie sie jechac pewnie wolniej wiec i mniej spali wiec smialo zaoszczedze +250zl nie tracac wiecej jak 10 minut drogi.. O ile drogi umozliwiaja jazde 90-100 plynnie przez te 300km i sie nie rozpadaja? Jak myslisz?
Ostatnio edytowano 13.07.2014 15:59 przez Arucard, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2011 19:31

Arucard napisał(a): ...... Jak myslisz?

Ja myślę, że posty powinno się pisać po polsku ... z ogonkami :idea:

PS Google nie "wygugla" Ci na Twojej trasie korków, wypadku, robót drogowych, warunków pogodowych ... a od tego zależy czas podróży.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 04.07.2011 19:36

Rysio napisał(a):Ja mam do przejechania ok. 1000 km i jadę 2 dni.

A ja będę mieć dwie lodówki z zamrożonym korytem które wytrzymuje z doświadczenia kilkanaście godzin i muszę jechać autostradami. Kolego, każdy wybiera co mu bardziej odpowiada. Jakbym miał kasę żeby się codziennie stołować po konobach a nie wozić części żarcia to też bym wybrał trasy widokowe a nie autostrady. :wink:
Ostatnio edytowano 04.07.2011 19:38 przez Liquid, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.07.2011 19:37

Czeskich dróg nie znam na tyle żeby się wypowiadać. Od blisko 10 lat wybieram wariant Sk-Hu-Hr. Ile zaoszczędzę albo stracę nie wiem bo kalkulator jak i codzienną gonitwę zostawiam w domu a auto mi pali tyle ile wleję :wink:

Edit: Nie stołuję się codziennie w konobach, ale jedzenia też nie zabieram, bo te kupione w supermarkecie na miejscu wychodzi niewiele drożej niż w kraju a w bagażniku to króluje zaburtowa yamaha do pontonu więc lodówkę mam taką do której mieści się wyłącznie kila butelek picia na drogę :wink:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone