napisał(a) DaveZ » 05.11.2018 13:07
lkemot napisał(a):W jakiej wypożyczalni braliście samochód i z jakim ubezpieczeniem - oczywiście ciekawy jestem ceny za wypożyczenie i czy nie było problemów przy zwrocie auta. Czy jechaliście tym samochodem droga nr 90 wzdłuż Morza Martwego i czy wypożyczalnia pozwalała tam jechać ?
Samochód wypożyczyliśmy przez stronę RYANAIR. Wychodziło najkorzystniej cenowo i depozyt miał być w miarę niski.
Koszt dla Subaru Impreza był PLN 750 + ewentualne full ubezpieczenie ok. PLN 210. (Depozyt niby USD 485).
Porównałem Rentalcars, Ryanair i auto europe i przez Ryanair wyszło najtaniej (opłaty lotniskowe były wliczone w cenę).
W niektórych wypożyczalniach trzeba zapłacić ok. EUR 30 dodatkowo za opłaty lotniskowe.
Ostatecznie dostaliśmy KIA kombi. Było poobijane i średnio czyste w środku, ale miejsca dużo
.
Jeżeli chodzi o zwrot to nie było żadnego problemu. Odbyło się to jak na większości europejskich lotnisk. Gość sprawdził podstawowe rzeczy i dal tablet do podpisu zdania auta
.
Przed zdaniem samochodu - istotna sprawa - tankowanie. My wyjeżdżaliśmy w sobotę i wiele stacji było samoobsługowych. Niestety poległem na próbie rozszyfrowania metody płatności po hebrajsku. W końcu udało się znaleźć stację z obsługą. Z tego co zaobserwowałem, to przy płatności kartą (płaci się przed rozpoczęciem tankowania) zostaje zablokowana kwota ILS 200 a później obciążana jest kwota, za którą zatankowaliśmy.
Jechaliśmy z Jerozolimy do Masady 1 i 90 wzdłuż Morza Martwego. Czy wypożyczalnia na to pozwalała ? hmm, nie miałem informacji aby nie pozwalała
. Jest wiele informacji na temat tej trasy, ale generalnie chyba nie ma problemu jak nie odbija się np. do Jericho itp. Generalnie sporo wypożyczonych samochodów spotkaliśmy na trasie.