Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Izrael szykuje się do operacji lądowej?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 30.12.2008 11:31

Posłuchajcie raczej tego...
http://kabarety.tworzymyhistorie.pl/135 ... elefon.php
i odpuście sobie wszelakie uprzedzenia do różnych nacji...W tej dyskusji bazujemy na stereotypach a z racji odległości i nie znając realiów zaczynamy zachowywać się jak w MAGLU...
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 30.12.2008 13:29

mab --- Trafiles w 10 - tke . Nic dodac nic ujac ! :wink:
Tacy niestety sa Polacy . Kabaret super ! :lol:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 30.12.2008 14:05

No cóż Karolino, widać obracamy sie w innych kręgach :wink:
Jakkolwiek nikt z moich znajomych w ten sposób nie rozmawia, to kabaret owszem śmieszny :)
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 30.12.2008 14:13

caal -- To nie odnosi sie do wszystkich :!: Ja myslalam o tych " rasowych " :oops:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 30.12.2008 14:18

Karolina Kozlowska napisał(a):caal -- To nie odnosi sie do wszystkich :!: Ja myslalam o tych " rasowych " :oops:

Boże!!! Już nie będę drążyć bo się teraz jeszcze okazało, że jestem mieszańcem jakimś, mówiąc wprost kondlem :lol:
Żartowałam rzecz jasna :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.12.2008 18:44

caal napisał(a):
MWN napisał(a):Zanim zamilknę rada: jeździe tam i zobaczcie co się dzieje; nie kompromitujcie się bezkrytycznym powtarzaniem lewackich debilizmów: (to nie o Ciebie chodzi).

Nie wiem jak inni, ale ja akurat byłam. I spotkałam różnych ludzi, ludzi fajnych, ale również ksenofobicznych i agresywnych, których istnienia i wpływu na politykę Izraela Ty wyraźnie nie dostrzegasz. A jesli myślisz, iż debilizm prawicowy jest w czymś lepszy od debilizmu lewicowego to gratuluje dobrego samopoczucia :)

Torac
chcesz powiedzieć że historia Żydów i ich biznesowego sukcesu to idylla .
Żydzi od 4000 lat mają przesrane
Egipt-
Ces. rzymskie-
Izabela "jakaś tam" w Hiszpania
Niemcy z Holocaustem
Granica z 4-5 wrogimi sąsiadami z którymi trzeba niekiedy prowadzić równoczesną wojnę.
Jałowa ziemia a z tyłu na plecach tylko morze.

Żydzi chcą żebyś tak własnie myślał. Dokładnie tak. Odcinanie kuponów od statusu wiecznej ofiary. Ale czy fakt, że były okresy w historii gdy faktycznie mieli przerąbane daje im prawo do występowania w roli oprawców? I zastanawia mnie te 4000 lat prześladowań. Chyba przesadzasz. Nawet zburzenia świątyni przez Rzymian nie rozumiałabym jako pogromu bo wynikało z czegoś zupełnie innego.

Nie wiem jak Żydzi chcą żebym myślał ale jeżeli historia Cię nie przekonuje to odwołam się do teraźniejszości. Żyją pod totalną presją i psychozą . Dla własnego bezpieczeństwa się całkowicie zmilitaryzowali i to nie dlatego żeby realizować semicki imperializm , bo z ich siłą militarna mogliby okupować 1/2 bliskiego wschodu. Sąsiedzi chcą zepchnąć do morza , nieustająca wojna od początku państwowości ,Żydzi nie liczą na status pokrzywdzonego zabrali sprawy w swoje ręce - najlepszy wywiad , broń , służby specjalne , zdrowa gospodarka na pustyni i solidni sojusznicy. Gdyby liczyli jedynie na sentyment to by ich nie było
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 30.12.2008 19:56

AdamK3
To że mogą strzelać z nowoczesnej amunicji znaczy że strzelali? To oni ostrzelali Ashkelon- miasto w Izraelu?
Call - czy jest bardziej cierpiący naród od Polaków? Bo to my podkreślamy na każdym kroku jak zostaliśmy wybrańcami.
Do obu-czy wiecie skąd strefa Gazy czerpie wodę, prąd i w ogóle zaopatrzenie?
Co przez okres rządzenia HAMAS osiągnął z wyjątkiem utraty poparcia? Jak się traci poparcie to coś trzeba zrobić.
Call- byłaś, widziałaś , jesteś pewna. Ja byłem chyb trochę więcej i pomijając patetyzm podobny do tych znanych z USA i ZSRR to generalnie byłby pokój. Czy widziałaś przedszkola gdzie place zabaw są osłonięte 4-5m materiałem żeby nie widzieć co jest w środku-czy warto się wysadzić.
Czy widziałaś w jakimś kraju restauracje z pozamalowanymi oknami żeby nie było widać czy warto się wysadzić.
Czy widziałaś żeby gdzieś kontrolowano bagaże przed wejściem na targ- z tego samego powodu.
A może widziałaś szkoły z podwójnym dachem, bo dzieci trzeba chronić- ta sama przyczyna.
Może w strefie Gazy knajpy-sorki-restauracje nie były otwarte dla wszystkich, każdy mógł wejść i palić sziszę prawie na ulicy- nie bali się samobójców??? A czy szkoły były pilnowane?-nie bali się samobójców albo ataków?
Już raz USA i EU zlitowały się nad jedynymi pokrzywdzonymi w byłej Jugosławii- efekty są cały czas.
Torac- we wszystkim najlepsi-trochę przesadziłeś, a duża ich moc bierze się z USAdolarów jak i wiedzy Słowian przybywających do Izraela zza naszej wschodniej granicy.

Na koniec tego przynudzania- nie jestem zwolennikiem Izraela i mam swoje powody aby mieć do nich duuuuży dystans (np. 2.5 h kontroli bagażowej i to nie raz)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.12.2008 20:05

Hamas otwarty na negocjacje i szeroko pojęte porozumienie stwiedził, że może wysyłać co miesiąc 200 ochotników-samobójców (c.a. > 6 zamachów każdego dnia). Każdy z nich uznany za świętego-chętnych nie brakuje.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2008 20:47

kjedi napisał(a):AdamK3
Na koniec tego przynudzania- nie jestem zwolennikiem Izraela i mam swoje powody aby mieć do nich duuuuży dystans (np. 2.5 h kontroli bagażowej i to nie raz)

Najlepsze jest to jak każą w EL ALu na odprawie mówić 10 przykazań jeśli się twierdzi , że na pielgrzymkę do Ziemi Świętej się leci :):)
Tyle razy słyszałem , że sam się nauczyłem :)
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 30.12.2008 21:19

Dlatego linie El-Al sa jedne z najbezpieczniejszych na swiecie :!:
Tez slyszalam o takich pytaniach na lotnisku w Tel-Avivie ze sie w glowie nie miesci. :oops:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2008 21:32

Karolina Kozlowska napisał(a):Dlatego linie El-Al sa jedne z najbezpieczniejszych na swiecie :!:
Tez slyszalam o takich pytaniach na lotnisku w Tel-Avivie ze sie w glowie nie miesci. :oops:

El AL stosuje wieloetapowy system kontroli, ale to inny temat... :)
Ja te zdrowaśki słyszałem na Okęciu :)
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 30.12.2008 22:18

El-Al
3 kontakty-suma ok. 5-6 godz. Łatwiej tam wjechać niż wyjechać.
Karolina-tam takich pytań nie ma.
Pozdr
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.12.2008 22:37

Co innego Kjedi na wycieczkę do Moskwy z Almaturem a co innego z Wermahtem... :):)
Inne przełożenie... :):) :lol:
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 30.12.2008 23:07

Bocian
W Moskwie nawet jak mówiłem że wracam po nasze to tak nie traktowali :wink:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 30.12.2008 23:29

Torac, ja bardzo lubię argumenty historyczne, ale niestety te użyte przez Ciebie argumentami nie są. Od 4 tysięcy lat przesrane? Nie. 2 tys. lat pne nie było w ogóle takiej kwestii jak Żydzi, owszem były tam sobie i kotłowały się różne semickie plemiona, protoplaści zarówno Palestyńczyków jak i ich adwersarzy. A jeśli któreś miało przesrane to wyłącznie dlatego, że inne chciało zająć jego pastwiska, jego bydło, kobiety albo inne dobro. Takoż zburzenie świątyni nie ma nic wspólnego z prześladowaniem Żydów jako Żydów, sorry. W ogóle starożytność nie znała takich pojęć jak rasizm. A później to i owszem, ktoś musiał być chłopcem do bicia i przyczyną zła wszelkiego. Ktoś obcy. Żydzi dobrze do tego pasowali. Inni, byli inni, a jeszcze dodatkowo często bogaci. Nie dość, że można było zwalić na nich winę za morowe powietrze i inne zło pod pretekstem kary bożej, to jeszcze można było złupić. Przy czym łupił prosty i ciemny lud i lud ten podburzony, łupił szczerze, z serca, ideologicznie. Ale najczęściej interes w pogromie mieli dłużnicy, a jak historia pokazuje bardzo jest niebezpiecznie mieć potężnych dłużników. Taki dłużnik nie miał pieniędzy, nie miał już nic pod zastaw, a żyć trzeba, nie mając nic pod zastaw dłużnik jednakowoż miał miecz, najczęściej zresztą kupiony za pożyczone. W ten prosty i miły bogu sposób likwidował swoje zadłużenie i bił Żyda na chwałę Pana. Tak więc u źródeł pogromów najczęściej była ekonomia.
A przez cały czas żyli sobie w tzw Ziemi Świętej semici - Arabowie i Żydzi. Żyli obok siebie i wcale się nie zabijali. Aż przyszli Anglicy i zaczął się bałagan. Bo Anglicy oszukali w 1918 Arabów, później w jakimś sensie oszukali też Żydów, do tego dołączyli syjoniści i już przestało być tak jak było, bo sobie zaczęli budować ojczyznę. Polecam opowiadanie Horacio Quirogi, Ojczyzna. I tak to się zaczęło. Poczytaj trochę o tym, jak Żydzi mieszkający tam od zawsze byli traktowani przez Żydów przybyłych z Europy i Ameryki, m. in. Kapuściński o tym pisał. Nie chce mi się tutaj pisać wypracowań.

W każdym razie w tym konflikcie każdy ma swoje racje, a Palestyńczycy również prawo do życia na swojej ziemi i niekoniecznie w charakterze obywateli drugiej kategorii. Niestety rachunek krzywd po obu stronach jest tak wielki, że trudno będzie jakoś to uładzić. Po jednej stronie państwo z armią, po drugiej zamachowcy samobójcy. Ale tak sobie myślę, że gdy człowiek wszystko traci, to z przyjemnością myśli o tym , że idąc do raju (albo do piekła) zabierze ze sobą kilku wrogów.

Kjedi jak słyszę/ czytam o cierpieniu Polaków to mam już lekki odruch wymiotny. Ileż można o własnej martyrologii zamiast do roboty się wziąć? Jak słyszę hasło naród wybrany, bez względu na to jaki to naród, również chce mi się womitować.

Niektóre rzeczy o których piszesz widziałam, innych nie. Zresztą to właśnie gościom się pokazuje chętnie myślę, że ma to na celu usprawiedliwienie swoich działań. Generalnie to jest właśnie retoryka, której nie lubię – bo my jesteśmy prześladowani, nieszczęśni więc mamy prawo do obrony. A druga strona nie ma takiego prawa?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko