Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Izrael szykuje się do operacji lądowej?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.12.2008 20:37

Nie oglądam TVP ani TVN. Mam informacje bezpośrednio z regionu; sam zresztą ich część wysyłam wszystkim chętnym ze strony http://www.wizjadlaizraela.org/

Ale jest jeszcze wiele innych zarówno arabskich jak i żydowskich. To naprawdę nie jest trudno nie tylko zrozumieć, ale i posiąść solidną wiedzę. Obecni tu niema wszyscy dyskutanci niestety wykazują poważne jej braki.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.12.2008 20:39

MWN napisał(a):Nie oglądam TVP ani TVN. Mam informacje bezpośrednio z regionu; sam zresztą ich część wysyłam wszystkim chętnym ze strony http://www.wizjadlaizraela.org/

Ale jest jeszcze wiele innych zarówno arabskich jak i żydowskich. To naprawdę nie jest trudno nie tylko zrozumieć, ale i posiąść solidną wiedzę. Obecni tu niema wszyscy dyskutanci niestety wykazują poważne jej braki.

Myślałem ,że się łączysz bezpośrednio z satelitą. :D
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 29.12.2008 21:24

MWN jestem pod głębokim wrażeniem :wink:

Jestem zawstydzony niektórymi wypowiedziami apoteozującymi terror i barbarzyństwo Arabów na obcej ziemi. Wszyscy wiedzą (albo powinni) że nie ma czegoś rakiego jak "naród palestyńskiI" - to są zwykli jordańczycy - każdy z nich ma paszport jordański. Niech jadą tam gdzie ich ojczyzna.

Jakiej obcej ziemi? Żyją tam obok Żydów od tysięcy lat. Jedni i drudzy semici. Wyznają rózne religie i to ich głównie dzieli. Nie jest to dla nich obca ziemia, stanowczo bardziej ojczysta dla nich, niż dla tych, którzy po 2 tysiacach lat do niej powrócili. I nie jest też prawdą, że wszyscy maja paszporty jordańskie, jak i to, że nie ma czegoś takiego jak naród palestyński 8O I za mnie sie proszę nie wstydzić, uważam, że mają prawo do własnego państwa. Bo dziwia mnie osobiście i wstydzę sie wypowiedzi apoteozujących terror państwa Izrael sotosowany jako doktryna.

Sama nazwa Palestyna jest rzymskim wymysłem, by po zburzeniu II świątyni w Jerozolimie wymazać nazwę Izrael z mapy świata i pamięci ludzkiej, Ale Izrael trwa, bo Żydzi są narodem wybranym nikt nie może zmienić Bożych obietnic. Katolicy w Polsce powinni się wstydzić, że nie znają Słowa Bożego a nawet jeśli znają to sprzeciwiają się samemu Bogu i jego postanowieniem.

Nie wiem, sama nie wiem jakiś głupi śmiech mnie ogarnia jak coś takiego czytam. Zapewne zapomniałeś drogi MWN o całkiem sporej grupie żydowskich ortodoksów twierdzących, iz skoro Jahwe odebrał Żydom za karę państwo to człowiek nie ma prawa go odzyskiwać bo zostanie pokarany okrutnie za sprzeciwianie sie woli bożej. No a poza tym cos Ci się chyba myli, bo okrutny semicki Jahwe, stanowczo nie jest tym samym, będącym samą miłością Bogiem o jakim nauczał Chrystus.

Tereny dzisiejszej Samarii i Judei nazywają autonomią palestyńską lub zachodnim brzegiem. Przecież to tak jakby ktoś Dolny Śląsk chciał nazywać "terenami czasowo administrowanymi przez Polaków." Przecież to nonsens. To były puste tereny i dopiero powstanie państwa Żydów spowodowało, że nienawidzący ich Arabowie postanowili - zresztą po namowie swoich arabskich przyjaciół - pouciekać do obozów, bo za kilka dni ich przymierzreńcy mieli ich wyzwolić. Tymczasem oni mają swoją ojczyznę, tylko że nikt nie chce brudnych i dzikich koczowników pustyni w swoim kraju i jak wyrzuciła ich Arabia Saudyjska tak i Jordania.

Nie dość, że mijasz się z prawdą, to jeszcze stosujesz obrzydliwą i rasistowską retorykę. Ciekawe, że w swoich wypowiedziach odwołujesz się do Boga, jedno jest pewne, mój Bóg jest zupełnie inny.

AndrzejJ, oczywiście obecny trend każe wszystko traktowac jako wyraz zderzenia cywilizacji. Niestety, media tak właśnie ustawiają swoich odbiorców do Islamu. Jest to spore naduzycie i manipulacja. Pomyśl, że jesli ktos będzie chciał oceniac nas poprzez pryzmat Rydzyka wyciagnie jakże podobne wnioski. A przecież w wiekszości tacy nie jesteśmy. Mówiąc o konflikcie pomiedzy barbarzyństwem a cywilizacją, jak rozumiem Izrael ustawiasz w rubryczce cywilizacja? Rozumiem, też, że mieszczą się w niej ci wszyscy zakuci i agresywni ortodoksi za sprawą których m.in obecny konflikt kwitnie i rozkwita? Wybacz, ale to nie jest zachód. Oczywiście są tacy po obu stronach barykady, ale po obu stronach są równiez ludzie światli, którzy chetnie by się ze sobą dogadali. Tylko, że ortodoksi im na to nie pozwalają.
Karolina Kozlowska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina Kozlowska » 29.12.2008 21:33

MWN napisał(a):Nie oglądam TVP ani TVN. Mam informacje bezpośrednio z regionu; sam zresztą ich część wysyłam wszystkim chętnym ze strony http://www.wizjadlaizraela.org/

MWN --- Mozesz wypunktowac te braki ? :roll:
Polityka to nie jest sport i kibicowanie . :P
Juz ktos na forum pytal za kim jestem ? :oops:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 29.12.2008 21:51

AndrzejJ. napisał(a):
adamk3 napisał(a):
Karolina Kozlowska napisał(a):adamk3 --- Dobrze napisales o naszej walucie , gdzies przeczytalam ze juz 500 milonow euro trzesie nasza waluta. Nie wiem gdzie sa ci specjalisci co sa przeciwko Unii czy euro ? Nawet ojciec dyrektor byl przeciwko Unii ale na swoje termale chcial 26 milionow euro dotacji. :roll:

Wiecie lub się domyślacie w czyich rękach są największe banki i instytucje finansowe świata?

:!:
:!: Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących :!:

Umówmy się ,że są w Twoich. :D Nie ten temat.

Jak to nie ten - chcą odwrócić uwagę od przekrętów finansowych !!! :x :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 29.12.2008 23:02

Karolina Kozlowska napisał(a):Torac -- Unia Europejska jak i USA pomagaja palestynczykom !
Aby Palestyna byla mocna musi byc razem ! Abas ostrzegal Hamas co sie moze zdarzyc jak pokoju nie przedluza. No i stalo sie ! Szkoda tych niewinnych ludzi. :lol: :papa:

Tylko patrzeć , jak USA i UE utworzą następne '' Kosovo'' w Izraelu :wink: :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.12.2008 09:08

adamk3 napisał(a):
Asia&Grześ napisał(a):adamk3 - no znowu ktoś pomylił fora!! Stary jak chcesz szerzyć swoją propagandę to nie te forum !
A skoro zacząłeś...:)
Powiedz mi dlaczego aż tak bardzo jesteś ZA ta wolna Palestyną ?
Bo ja osobiście jestem za tym co teraz państwo żydowskie robi a dlaczego, bo żaden żyd do cholery nie wszedł z ładunkiem wybuchowym do dyskoteki, żaden nie wysadził się w autobusie czy w samolocie oraz żaden powtarzam nie wszedł do innego państwa i tam zrobił zamach bombowy! .

0. "no znowu ktoś pomylił fora!" może moderator odpowie? Ja jestem zdania, że fora są po to aby się wypowiadać na istotne tematy.

1. czyli popierasz mord ??????
"zginęło co najmniej 307 ludzi, a 1420 zostało rannych"
http://wyborcza.pl/1,75248,6103888,Wojn ... ialek.html

2.Jestem oczywiście przeciw i nie popieram żadnych aktów terroryzmu.

3. A dlaczego "żaden żyd do cholery nie wszedł z ładunkiem wybuchowym" - bo mogą strzelać z najnowocześniejszej broni jaka jest na świecie.

Asia&Grześ napisał(a):Po prostu nie działają jak palestyńczycy pod przykrywką Hamasu, najpierw jak zauważyłeś przyjmują ciosy w postaci wystrzeliwanych pocisków w ich stronę w czasie podpisanego pokoju i ostrzegaja, że jak nie przestaną to zrobia to co zrobili. Ale Palestyna nic, olewa ostrzeżenia i dalej pruja z rakietników w imię wolności w cywilne cele! A teraz sie wielce dziwią że Izrael i USA są nagle przeciw nim ? Stary a to że swoich rannych cywilnych ludzi nie chcą wypuszczać do Egiptu który obiecał pomoc, to też git i extra?
Naprwdę jak chcesz coś tu na tym forum promować to najpierw poczytaj historię tych obydwu państw a potem mów o wolności palestyny.
Owszem ja osobiście nie mam nic przeciwko wolnemu państwu Palestyna - niech sobie będzie, ale nie zgadzam się na taką metodę do wolności!
Zaraz mi powiesz że może jestem za Izraelem - też nie ! Poprostu sprowokował mnie ten wątek oraz ostatnie pseudo islamskie zagrywki w świecie...
I powtarzam - nie to forum do tego celu !

Hamas jest wyjątkowo niereformowalny w odrzucaniu jakiegokolwiek porozumienia z Izraelem, a nawet uznaniu prawa Izraela do istnienia. Jednak Hamas ma może trochę racji - spójrzmy na Fatah prezydenta Abbasa i odpowiedzmy sobie na pytanie: czy droga pokojowa odniosła jakikolwiek pozytywny skutek? Żaden. Absolutnie żaden. Od porozumień pokojowych z Oslo (w tym roku mieliśmy piętnastą rocznicę zawarcia tychże porozumień) nie nastąpił kolejny krok na drodze Palestyńczyków do samostanowienia.

Pokojowa droga nie odniosła skutku, więc czemu Hamas miałby nią iść? Pragmatyzm nakazuje wręcz przeciwną drogę - drogę przemocy. Co bowiem doprowadziło do Oslo i uznania praw Palestyńczyków do posiadania własnego państwa? Wcale nie wieloletnie dywagacje, dyskusje i negocjacje. Doprowadziła do tego czystej wody przemoc, terror i przelana krew. Hamas idzie więc ścieżką wydeptaną przez Organizację Wyzwolenia Palestyny, zanim ta przekształciła się w rządzącą namiastką państwa elitą, skupioną głównie na dobrobycie swoich członków.

http://dyplomacja.salon24.pl/

Nie rozumiem Twojej dedukcji- usprawiedliwiasz Hamas za ataki na Izrael (popierasz mord ) i zabraniasz Żydom obrony swojej ludności poprzez prewencyjne ataki lotnicze.
Może patrzę przez pryzmat małych oczek ale pamiętam manifestację radości w Palestynie po atakach na WTC. Jestem pewny gdyby atak Al-kaidy miał miejsce w Polsce sytuacja byłaby podobna.
Jaki sens maja rozmowy z organizacją która ma w statucie zepchnięcie Żydów do morza . Konstytucja Izraela takich planów eksterminacyjnych wobec Palestyńczyków nie ma.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.12.2008 09:26

adamk3 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
adamk3 napisał(a):
Karolina Kozlowska napisał(a):adamk3 --- Dobrze napisales o naszej walucie , gdzies przeczytalam ze juz 500 milonow euro trzesie nasza waluta. Nie wiem gdzie sa ci specjalisci co sa przeciwko Unii czy euro ? Nawet ojciec dyrektor byl przeciwko Unii ale na swoje termale chcial 26 milionow euro dotacji. :roll:

Wiecie lub się domyślacie w czyich rękach są największe banki i instytucje finansowe świata?

:!:
:!: Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących :!:

Umówmy się ,że są w Twoich. :D Nie ten temat.

Jak to nie ten - chcą odwrócić uwagę od przekrętów finansowych !!! :x :wink:

Proponuję w imię sprawiedliwości społecznej i Twoich lewackich poglądów odebrać prawem międzynarodowym banki i przekazać je Arabom - lubicie tego typu operacje.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.12.2008 09:58

[/quote]:?: Acha, zapomniałem, przecież tam nie było ropy :? Finansiera Stanów to w głównej mierze Żydzi, tak więc resztę dopowiedz sobie sam :?[/quote]

Najbardziej popularne frazesy:Ropa i banki.
Żydzi są winni całego zła na świecie bo mają banki - czyje komuś ukradli , odebrali je Arabom? Jeżeli posiadanie czegoś jest zbrodnią to Żydzi są z piekła rodem .Cofnijmy się Marksa i Lenina
Wojna o Kuwejt - USA kupuje ropę za taką samą cenę jak reszta państw a zresztą z samego Kuwejtu bardzo mało.
Irak zaatakował Kuwejt dla ropy.
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 30.12.2008 10:02

To przekazywanie banków Arabom już się odbywa :)

"Zastrzyk 7,5 mld dol. znad Zatoki Perskiej postawi na nogi amerykański bank Citigroup, który boryka się ze stratami po kryzysie na rynku kredytów hipotecznych. Fundusz emiratu Abu Zabi kupuje 4,9 proc. akcji Citigroup. "
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.12.2008 10:07

Karolina Kozlowska napisał(a):

MWN --- Mozesz wypunktowac te braki ? :roll:
Polityka to nie jest sport i kibicowanie . :P
Juz ktos na forum pytal za kim jestem ? :oops:

Przeczytaj moich oponentów, to może sama zrozumiesz. Na ignorancję nie ma rady; a jak ktoś NIC nie wie, to - jak widać - nawet pytań nie umie zadać.

BTW: i czy to nie przyjemniej podyskutować o kursach walut i kryzysie ekonomicznym - co widać na pozostałych postach.

Zanim zamilknę rada: jeździe tam i zobaczcie co się dzieje; nie kompromitujcie się bezkrytycznym powtarzaniem lewackich debilizmów: (to nie o Ciebie chodzi).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.12.2008 10:30

Torac napisał(a):
Żydzi są winni całego zła na świecie bo mają banki - czyje komuś ukradli , odebrali je Arabom? Jeżeli posiadanie czegoś jest zbrodnią to Żydzi są z piekła rodem .Cofnijmy się Marksa i Lenina
Wojna o Kuwejt - USA kupuje ropę za taką samą cenę jak reszta państw a zresztą z samego Kuwejtu bardzo mało.

Żydzi to bardzo "przedsiębiorczy" naród, jednak pisanie o ich polityce finansowej, zajęłoby zbyt wiele czasu, a i tak nie znający realiów zaszłościowych mieli by trudności ze zrozumieniem tej polityki. Powiem tylko że przedwojenne działania np żydowskich sklepikarzy na terenie Gliwic (wtedy teren Niemiec) nie opierały się na kradzieży, ale na eliminacji konkurencji. Na tych działaniach wyrastały fortuny, które pozwoliły wejść im w grono światowej finansiery najwyższego stopnia i dalej nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt uzyskania silnych wpływów na rządy różnych państw. To że USA kupuje dzisiaj ropę w takich cenach jak inne państwa, tu się zgodzę, ale kto o tej cenie decyduje - dopowiedz sobie sam. Wystarczy popatrzeć na wykres cen ropy z ostatnich 5ciu lat. Nie uważasz, że w pewnym momencie, ktoś doszedł do wniosku "Panowie zróbcie coś z tymi Arabami bo nam gospodarkę szlag trafi" :?:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.12.2008 10:35

MariuszLo napisał(a):To przekazywanie banków Arabom już się odbywa :)

"Zastrzyk 7,5 mld dol. znad Zatoki Perskiej postawi na nogi amerykański bank Citigroup, który boryka się ze stratami po kryzysie na rynku kredytów hipotecznych. Fundusz emiratu Abu Zabi kupuje 4,9 proc. akcji Citigroup. "

Kupowanie , sprzedawanie , zarabianie - to nużące dla wielu zajęcie.
Najprościej zabrać. To Żydów wina że mają banki a Palestyńczycy- kozy.
Wina tego że są przedsiębiorczy , pracowici i zaradni - musimy wspierać pastuchów - bo to jest sprawiedliwe.
Wolna Palestyna + mur = głód , bezrobocie i bezprawie ,walki wewn.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.12.2008 10:46

Rysio napisał(a):
Torac napisał(a):

Żydzi to bardzo "przedsiębiorczy" naród, jednak pisanie o ich polityce finansowej, zajęłoby zbyt wiele czasu, a i tak nie znający realiów zaszłościowych mieli by trudności ze zrozumieniem tej polityki. Powiem tylko że przedwojenne działania np żydowskich sklepikarzy na terenie Gliwic (wtedy teren Niemiec) nie opierały się na kradzieży, ale na eliminacji konkurencji. Na tych działaniach wyrastały fortuny, które pozwoliły wejść im w grono światowej finansiery najwyższego stopnia i dalej nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt uzyskania silnych wpływów na rządy różnych państw. To że USA kupuje dzisiaj ropę w takich cenach jak inne państwa, tu się zgodzę, ale kto o tej cenie decyduje - dopowiedz sobie sam. Wystarczy popatrzeć na wykres cen ropy z ostatnich 5ciu lat. Nie uważasz, że w pewnym momencie, ktoś doszedł do wniosku "Panowie zróbcie coś z tymi Arabami bo nam gospodarkę szlag trafi" :?:

chcesz powiedzieć że historia Żydów i ich biznesowego sukcesu to idylla .
Żydzi od 4000 lat mają przesrane
Egipt-
Ces. rzymskie-
Izabela "jakaś tam" w Hiszpania
Niemcy z Holocaustem
Granica z 4-5 wrogimi sąsiadami z którymi trzeba niekiedy prowadzić równoczesną wojnę.
Jałowa ziemia a z tyłu na plecach tylko morze.
Ale preferencje historyczne.

A ceny ropy to min - OPEC
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 30.12.2008 11:20

MWN napisał(a):Zanim zamilknę rada: jeździe tam i zobaczcie co się dzieje; nie kompromitujcie się bezkrytycznym powtarzaniem lewackich debilizmów: (to nie o Ciebie chodzi).

Nie wiem jak inni, ale ja akurat byłam. I spotkałam różnych ludzi, ludzi fajnych, ale również ksenofobicznych i agresywnych, których istnienia i wpływu na politykę Izraela Ty wyraźnie nie dostrzegasz. A jesli myślisz, iż debilizm prawicowy jest w czymś lepszy od debilizmu lewicowego to gratuluje dobrego samopoczucia :)

Torac
chcesz powiedzieć że historia Żydów i ich biznesowego sukcesu to idylla .
Żydzi od 4000 lat mają przesrane
Egipt-
Ces. rzymskie-
Izabela "jakaś tam" w Hiszpania
Niemcy z Holocaustem
Granica z 4-5 wrogimi sąsiadami z którymi trzeba niekiedy prowadzić równoczesną wojnę.
Jałowa ziemia a z tyłu na plecach tylko morze.

Żydzi chcą żebyś tak własnie myślał. Dokładnie tak. Odcinanie kuponów od statusu wiecznej ofiary. Ale czy fakt, że były okresy w historii gdy faktycznie mieli przerąbane daje im prawo do występowania w roli oprawców? I zastanawia mnie te 4000 lat prześladowań. Chyba przesadzasz. Nawet zburzenia świątyni przez Rzymian nie rozumiałabym jako pogromu bo wynikało z czegoś zupełnie innego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko