MWN jestem pod głębokim wrażeniem
Jestem zawstydzony niektórymi wypowiedziami apoteozującymi terror i barbarzyństwo Arabów na obcej ziemi. Wszyscy wiedzą (albo powinni) że nie ma czegoś rakiego jak "naród palestyńskiI" - to są zwykli jordańczycy - każdy z nich ma paszport jordański. Niech jadą tam gdzie ich ojczyzna.
Jakiej obcej ziemi? Żyją tam obok Żydów od tysięcy lat. Jedni i drudzy semici. Wyznają rózne religie i to ich głównie dzieli. Nie jest to dla nich obca ziemia, stanowczo bardziej ojczysta dla nich, niż dla tych, którzy po 2 tysiacach lat do niej powrócili. I nie jest też prawdą, że wszyscy maja paszporty jordańskie, jak i to, że nie ma czegoś takiego jak naród palestyński
I za mnie sie proszę nie wstydzić, uważam, że mają prawo do własnego państwa. Bo dziwia mnie osobiście i wstydzę sie wypowiedzi apoteozujących terror państwa Izrael sotosowany jako doktryna.
Sama nazwa Palestyna jest rzymskim wymysłem, by po zburzeniu II świątyni w Jerozolimie wymazać nazwę Izrael z mapy świata i pamięci ludzkiej, Ale Izrael trwa, bo Żydzi są narodem wybranym nikt nie może zmienić Bożych obietnic. Katolicy w Polsce powinni się wstydzić, że nie znają Słowa Bożego a nawet jeśli znają to sprzeciwiają się samemu Bogu i jego postanowieniem.
Nie wiem, sama nie wiem jakiś głupi śmiech mnie ogarnia jak coś takiego czytam. Zapewne zapomniałeś drogi MWN o całkiem sporej grupie żydowskich ortodoksów twierdzących, iz skoro Jahwe odebrał Żydom za karę państwo to człowiek nie ma prawa go odzyskiwać bo zostanie pokarany okrutnie za sprzeciwianie sie woli bożej. No a poza tym cos Ci się chyba myli, bo okrutny semicki Jahwe, stanowczo nie jest tym samym, będącym samą miłością Bogiem o jakim nauczał Chrystus.
Tereny dzisiejszej Samarii i Judei nazywają autonomią palestyńską lub zachodnim brzegiem. Przecież to tak jakby ktoś Dolny Śląsk chciał nazywać "terenami czasowo administrowanymi przez Polaków." Przecież to nonsens. To były puste tereny i dopiero powstanie państwa Żydów spowodowało, że nienawidzący ich Arabowie postanowili - zresztą po namowie swoich arabskich przyjaciół - pouciekać do obozów, bo za kilka dni ich przymierzreńcy mieli ich wyzwolić. Tymczasem oni mają swoją ojczyznę, tylko że nikt nie chce brudnych i dzikich koczowników pustyni w swoim kraju i jak wyrzuciła ich Arabia Saudyjska tak i Jordania.
Nie dość, że mijasz się z prawdą, to jeszcze stosujesz obrzydliwą i rasistowską retorykę. Ciekawe, że w swoich wypowiedziach odwołujesz się do Boga, jedno jest pewne, mój Bóg jest zupełnie inny.
AndrzejJ, oczywiście obecny trend każe wszystko traktowac jako wyraz zderzenia cywilizacji. Niestety, media tak właśnie ustawiają swoich odbiorców do Islamu. Jest to spore naduzycie i manipulacja. Pomyśl, że jesli ktos będzie chciał oceniac nas poprzez pryzmat Rydzyka wyciagnie jakże podobne wnioski. A przecież w wiekszości tacy nie jesteśmy. Mówiąc o konflikcie pomiedzy barbarzyństwem a cywilizacją, jak rozumiem Izrael ustawiasz w rubryczce cywilizacja? Rozumiem, też, że mieszczą się w niej ci wszyscy zakuci i agresywni ortodoksi za sprawą których m.in obecny konflikt kwitnie i rozkwita? Wybacz, ale to nie jest zachód. Oczywiście są tacy po obu stronach barykady, ale po obu stronach są równiez ludzie światli, którzy chetnie by się ze sobą dogadali. Tylko, że ortodoksi im na to nie pozwalają.